-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Išeiviai iš Tibeto mini 50-ąsias sukilimo metines

Išeiviai iš Tibeto daugelyje šalių mini tibetiečių sukilimo prieš Kinijos valdžią 50-ąsias metines ir rengia mitingus, o JAV įstatymų leidėjai pristatė Kongresui neįpareigojančią rezoliuciją, kurioje Kinija raginama nutraukti „represijas“ šiame Himalajų kalnų regione.
Kovotojai už Tibeto nepriklausomybę
Kovotojai už Tibeto nepriklausomybę / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Mitingas Vašingtone prasidėjo pirmadienį nuo dviejų minučių tylos žuvusiems tibetiečiams pagerbti ir šūksnio „Laisvas Tibetas!“.

„Ši kova už Tibeto laisvę stiprės, kol Tibetas taps laisvas“, – pareiškė aktyvistas, kurio žodžius palydėjo šūksniai „Laisvas Tibetas!“

Šimtai Tibeto ir JAV vėliavas laikančių išeivių nulenkė galvas prie Baltųjų rūmų esančiame Lafayette'o parke vidurdienį vietos (18 val. Lietuvos laiku), kai Tibete laikrodžiai rodė kovo 10 dienos vidurnaktį. Prieš 50 metų tą pačią dieną Tibete prasidėjo sukilimas prieš centrinę Kinijos valdžią, o jį numalšinus tibetiečių dvasinis lyderis Dalai Lama buvo priverstas pasitraukti į Indiją.

„Susirinkome čia pasakyti pasauliui, kad 50 metų okupacijos, 50 metų persekiojimo, 50 metų genocido – pernelyg ilgai“, – sakė Tseringas Paldenas, vadovaujantis aktyvistų organizacijos "Tibeto jaunimo kongresas" Niujorko padaliniui.

„Ši kova už Tibeto laisvę stiprės, kol Tibetas taps laisvas“, – pareiškė aktyvistas, kurio žodžius palydėjo šūksniai „Laisvas Tibetas!“

Protestuotojai nužygiavo prie Kinijos ambasados, kur prie jų prisidėjo vienas iš garsiausių Kinijos disidentų Wei Jingshengas, nepritariantis savo šalies lyderių istorinėmis pretenzijomis į Tibetą.

Panašius mitingus planuojama surengti daugelyje šalių, taip pat Indijos šiauriniame mieste Dharamsaloje, kur šiuo metu gyvena tibetiečių itin gerbiamas 74 metų sulaukęs Dalai Lama.

Sukilimo metinių proga Nobelio taikos premijos laureatas griežtai pareiškė, kad Kinija į jo tėvynę atnešė „neapsakomas kančias ir naikinimą“. Pasak tremtyje veikiančios Tibeto vyriausybės, vien per 1959 metų kovą-spalį regione žuvo daugiau nei 87 tūkst. žmonių.

Taip pat nurodoma, kad pernai mažiausiai 200 žmonių žuvo Kinijos saugumo pajėgoms malšinant riaušes, kurios taip pat buvo kilusios minint Tibete sukilimo metines.

Organizacija „Tarptautinė kampaniją už Tibetą“ (International Campaign for Tibet) pirmadienį paskelbė ataskaitą, kurioje įvardijami apie 600 tibetiečių, dingusių be žinios malšinant šiuos neramumus. Manoma, jog tuo metu iš tikrųjų be žinios Tibete dingo apie 1 200 žmonių.

„Kinijos vyriausybė pradėjo plačią dezinformacijos kampaniją, kad nuslėptų kankinimus, dingimus ir žudymus“, – sakoma organizacijos ataskaitoje.

Prie Baltųjų rūmų surengtoje protesto akcijoje dalyvavo Ngawang Sandrol, kuri buvo jauna vienuolė, kai 1992 metais buvo suimta dėl šūkio „Tegyvuoja Dalai Lama!“

Moteris prisiminė praleistą laiką ir pasakojo, kad sargybiniai ją sumušė, o vėliau atėjo su „keistu daiktu, panašiu į telefoną“.

„Jie manęs paklausė, ar norėčiau paskambinti namo. Atsakiau, kad mano namuose nėra telefono“, – N.Sandrol tyliai pasakojo mitingo dalyviams.

„Tada jie užkišo tą keistą daiktą man už marškinių ir įjungė. Visą mano kūną pradėjo purtyti, jog negalėjau susivaldyti. Tąsyk pirmą kartą susipažinau su elektros šoko prietaisu – tuo metu man buvo 13 metų“.

Spaudžiant tarptautinei bendruomenei Kinija 2002 metais paleido S.Sandrol ir vėliau leido jai išvykti į Jungtines Valstijas.

„Iš patirties žinau, kad laisvose šalyse gyvenančių laisvų žmonių spaudimas Kinijos vyriausybei gali būti vaisingas“, – pridūrė ji.

„Kinijos vyriausybė pradėjo plačią dezinformacijos kampaniją, kad nuslėptų kankinimus, dingimus ir žudymus“, – sakoma organizacijos ataskaitoje.

JAV Kongresas antradienį balsuos dėl rezoliucijos, kurioje Kinija raginama „nutraukti represijas prieš Tibeto žmones ir nedelsiant atšaukti prieš tibetiečius nukreiptą griežtą politiką“.

Dokumente, kurį parengė kongresmenas demokratas Rushas Holtas, Kinija taip pat raginama atsakyti į Dalai Lamos rodomą iniciatyvą ir surasti ilgalaikį Tibeto problemos sprendimą.

Kinija užmezgė dialogą su Dalai Lama, tačiau vadina jį separatistu. Prieš smurtą pasisakantis 74 metų budistų dvasininkas sako siekiantis tik didesnio Tibeto savarankiškumo Kinijos sudėtyje.

1959 metų kovo 10 dieną Kinijai pradėjus malšinti sukilimą, Dalai Lama slapta raitas pabėgo iš Lhasos ir vėliau įsikūrė Dharamsaloje.

Sukilimo Tibete 50-metinės minimos padidėjus įtampai tarp JAV ir Kinijos: Vašingtonas pareiškė, kad Pekino laivai pavojingai manevravo šalia vieno JAV karo laivo, plaukiojusio Pietų Kinijos jūroje.

Naujoji JAV prezidento Baracko Obamos administracija pagerinti santykius su Kinija nuo pat pirmosios savo darbo dienos.

Lankydamasi Pekine JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton sakė, kad Tibeto ir žmogaus teisių problemos nėra svarbesnės už kovą su pasauline ekonomikos krize. Vašingtone susirinkę tibetiečiai demonstrantai pareikalavo, kad pareigūnė atsiimtų šį savo pareiškimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius