Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Islamabadas ir Kabulas pasirašė „istorinę“ prekybos sutartį

JAV valstybės sekretorei Hillary Clinton atvykus su vizitu į Pietų Azijos regioną, Afganistano ir Pakistano atstovai Islamabade pirmadienį pasirašė svarbią prekybos sutartį.
Afganistano prekybos ministras Anwaras ul-Haqas Ahadis (kairėje) ir Pakistano prekybos ministras Makdoomas Adminas Fahinas pasikečia sutarties egzemplioriais.
Afganistano prekybos ministras Anwaras ul-Haqas Ahadis (kairėje) ir Pakistano prekybos ministras Makdoomas Adminas Fahinas pasikečia sutarties egzemplioriais. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų agentūra, pagal dokumentą Afganistano sunkvežimiai galės važiuoti Pakistano teritorija, gabendami krovinius į Indiją.

Afganistanui taip pat leidžiama per Pakistano uostus išeiti į tarptautinius jūrų prekybos kelius.

Tam, kad susitarimas įsigaliotų, jį dar turės ratifikuoti abiejų šalių parlamentai.

Sandoris, kuriam pasiekti reikėjo kelerių metų, turi didžiulę reikšmę siekiant sumažinti įtampą Pakistano ir Afganistano tarpusavio santykiuose.

Afganistano finansų ministras Omaras Zakhilwalas, suvaidinęs lemiamą vaidmenį siekiant sutarties, pavadino ją istorine.

Dabar Afganistano sunkvežimiai galės pasiekti Indiją per Pakistano teritoriją, taip pat gabenti krovinius į Pakistano uostus, kad būtų galima toliau juos siųsti į bet kurią pasaulio vietovę.

Drauge sutartis apskritai turės įtakos situacijai regione. Žinoma, kad nepasitikėjimas tarp Pakistano ir Indijos turi gilias šaknis, ir todėl į jį neįtrauktas punktas dėl prekių gabenimo iš Indijos į Afganistaną.

JAV valstybės sekretorės H.Clinton buvimas, be abejo, padėjo afganams ir pakistaniečiams susitarti ginčijamais klausimais. Abiem šalims aišku, kad kovai su Talibanu reikia platesnio bendradarbiavimo, ypač dėl talibų bazių Pakistane.

Tačiau siekiant plėtoti politinį bendradarbiavimą būtina pagerinti ekonominius ryšius, ir sutartis turi tapti žingsniu į jų stiprinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius