Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 26 /20:39

Islamistų teroro išpuolis Prancūzijos įmonėje: atskleista įtariamojo tapatybė – tai trijų vaikų tėvas Yassine'as Salhi

Užpuolikai su „Islamo valstybės“ vėliava penktadienį prie Prancūzijos miesto Grenoblio esančioje dujų įmonėje nužudė vieną žmogų ir dar kelis sužeidė. Nužudytajam buvo nukirsta galva. Vienas įtariamasis suimtas, nustatyta jo asmenybė. Manoma, kad teroristai bandė susprogdinti fabriką. Vėliau paaiškėjo, kad Prancūzijoje nukirsdintas asmuo buvo įtariamojo viršininkas.
Teroristų išpuolis Prancūzijoje
Teroristų išpuolis Prancūzijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.
  • Teroro aktas įvykdytas pietryčių Prancūzijoje esančiame fabrike netoli Grenoblio
  • Užpuolikai atvyko automobiliu ir įvykdė sprogimą, kurio metu du žmonės buvo sužeisti
  • Netoli fabriko rastas žmogaus nukirsta galva kūnas
  • Užpuolikai su savimi turėjo „Islamo valstybės“ vėliavą, kurią pakabino ant fabriko
  • Per išpuolį nukirsdintas žmogus buvo vietos verslininkas
  • Keli užpuolikai suimti
  • Prancūzijoje nukirsdintas asmuo buvo įtariamojo viršininkas

Atnaujinta 20.39 val. Pranešama apie keturis sulaikytus ir šiuo metu apasmenis. Tarp sulaikytųjų – įtariamasis, jo žmona ir sesuo, rašo theguardian.com. Patikslintais duomenimis, 43 žmonės buvo pastate, kai įvyko išpuolis. 13 darbuotojų iki šiol ištikti šoko. Nukirsdinto žmogaus kūnas rastas prie įtariamojo automobilio, čia taip pat rastas peilis. Nukirsdintam vyrui buvo 54-eri. Įtariamasis įvardytas kaip Yassine'as Salhi. Jis gimęs 1980-aisiais. Dirbo toje pačioje įmonėje kaip ir auka. Jis buvo trijų vaikų tėvas, vedęs 10 metų. Anksčiau šis vyras nebuvo nusikaltęs.

Atnaujinta 18.10 val. Prancūzijos rytuose per išpuolį dujų įmonėje nukirsdintas asmuo buvo policijos sulaikyto įtariamojo viršininkas, pranešė vienas teisėsaugos pareigūnų.

Tiekimo tarnybos vadovo, tapusio auka, galva buvo prikalta prie amerikiečių firmos „Air Products“ įmonės Sen Kanten Falavjė mieste vartų. Šalia galvos buvo iškeltos dvi islamistų vėliavos.

Atnaujinta 17.01 val. Vyriškis, kurio galva buvo pamauta ant vienos įmones vartų Prancūzijos rytuose per šiurpų išpuolį, atpažintas kaip vietos verslininkas, sakė penktadienį vienas apie šio nusikaltimo tyrimus informuotas šaltinis.

Kol kas nenurodoma, ar minimas verslininkas buvo nužudytas per patį išpuolį.

Atnaujinta 16.57 val. Kaip skelbia AFP, vieno iš įtariamojo užpuoliko žmona areštuota. 

Tuo tarpu BBC patvrtino, kad suimtas antrasis išpuolio Prancūzijoje vykdytojas. 

Atnaujinta 16.16 val. Prancūzijos ministras pirmininkas pareiškė, kad penktadienio išpuolis dujų įmonėje šalies pietryčiuose buvo „islamistų terorizmas“, paskelbė nutraukiąs vizitą Pietų Amerikoje ir išvykstąs namo spręsti krizės.

Islamistų terorizmas vėl smogė Prancūzijai

„Islamistų terorizmas vėl smogė Prancūzijai“, – sakė Manuelis Vallsas  per spaudos konferenciją Kolumbijos sostinėje Bogotoje.

Dar jis pridūrė telefono ryšiu dalyvausiąs skubiai prezidento Francois Hollande  sušauktame pasitarime, o tada skubėsiąs atgal į Prancūziją.

M.Vallsas užsiminė apie sausį Paryžiuje ir jo apylinkėse surengtus 17 žmonių gyvybių nusinešusių islamistų išpuolius, prasidėjusius nuo kruvino šaudymo satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Teroristų išpuolis Prancūzijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Teroristų išpuolis Prancūzijoje

Atnaujinta 15.22 val. Įtariamasis, suimtas dėl įvykdyto išpuolio, prieš devynerius metus buvo pakliuvęs į tyrėjų akiratį dėl radikalizacijos ir palaikė ryšius su salafitų judėjimu, nurodė vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as .

„2006 metais buvo atliekamas tyrimas dėl jo radikalizacijos, bet jis nebuvo atnaujintas 2008 metais. Teistumo jis neturi, – sakė B.Cazeneuve'as. – Šis asmuo turi ryšių su salafitų judėjimu, bet nebuvo identifikuotas kaip dalyvavęs teroristinio pobūdžio veikloje.“

2006 metais buvo atliekamas tyrimas dėl jo radikalizacijos, bet jis nebuvo atnaujintas 2008 metais. Teistumo jis neturi

Atnaujinta 15.07 val. Lemonde.fr praneša, jog teroristų automobilis į gamyklos teritoriją veikiausiai pateko su leidimu. Be leidimo ten įvažiuoti, anot vietos valdžios, neįmanoma.

Atnaujinta 15.01 val. Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernardas Cazeneuve'as atskleidė sulaikyto įtariamojo tapatybę. Tai Yassinas Salhi, Liono priemiesčio Saint-Priest gyventojas. Anot ministro, sulaikytasis nebuvo teistas, tačiau buvo pareigūnų akiratyje. B.Cazeneuve'as taip pat pranešė, kad įtariamą teroristą sulaikė vietos ugniagesys. Pareigūną ministras pagyrė už drąsą ir šaltakraujiškumą.

Atnaujinta 14.50 val. Įvykio vietoje esantis Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernardas Cazeneuve'as patvirtino, kad dėl teroro akto sulaikytų asmenų yra daugiau nei vienas, rašo lefogaro.fr. Tikslaus sulaikytųjų skaičiaus ministras neįvardijo.

Atnaujinta 14.20 val. Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as apie teroro aktą sužinojo Briuselyje, susitikimo su Graikijos premjeru Aleksiu Cipru ir Vokietijos kanclere Angela Merkel metu.

„Le Parisien“ praneša, kad susitikimas tuoj pat buvo nutrauktas, o politikai puolė žiūrėti naujienų kanalų ir klausytis pranešimų apie ataką. Išpuolis šokiravo F.Hollande'ą, A.Ciprą ir A.Merkel.

Atnaujinta 13.53 val. Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as skubiai surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė, kad teroristai siekė surengti kur kas žiauresnį išpuolį, rašo lefigaro.fr. „Jų ketinimai buvo neabejotinai tokie: sukelti sprogimą. Tai buvo teroro ataka“, – sakė F.Hollande'as. Nurodyta sustiprinti šalies strateginių objektų apsaugą.

Prancūzijos žiniasklaida pabrėžia, kad gamykloje, kurioje įvykdytas išpuolis, yra daug sprogimo riziką keliančių chemikalų. Versija, jog teroristai siekė į orą paleisti didelę dalį gamyklos teritorijos, linksniuojama vis garsiau. Naujausiais duomenimis, kai teroristai įsiveržė į gamyklos teritoriją, vienas įtariamasis bandė paleisti dujas iš talpyklų, tačiau buvo sulaikytas atvykusių policininkų bei ugniagesių.

Jų ketinimai buvo neabejotinai tokie: sukelti sprogimą.

F.Hollande'as taip pat patvirtino, kad vienas iš išpuolio vykdytojų sulaikytas. Jo tapatybė nustatyta, bet neskelbiama.

Atnaujinta 13.40 val. BFM TV skelbia, kad sulaikytasis vis dar atsisako kalbėti. Jis neturi jokių asmens dokumentų.

Atnaujinta 13.37 val. „Le Dauphiné Libéré“ praneša, kad prieš įvykį prie įmonės buvo pastebėti įtartini veiksmai. Anksti ryte pro pastatą kelis kartus pravažiavo tas pats automobilis, sulėtindavęs greitį.  

Atnaujinta 13.26 val. Patvirtinta, kad Prancūzijos prezidenats Francois Hollande'as skubiai grįžta į šalį. Kol kas skelbiamos prieštaringos žinios apie antrą įtariamąjį. Nors anksčiau pranešta, kad jis nukautas, „Sky News“ praneša, kad jo vis dar ieškoma. 

Dar kitais duomenimis, anot šaltinių policijoje, antras įtariamasis gali būti tarp sprogimo metu sužeistų žmonių.

Peržiūrėti turinį naujame langehttp://api.dmcloud.net/player/embed/4e7343f894a6f677b10006b4/558d24c994739928faed2ba4/dd871b4539104ce394d8e4b40916f1bf?exported=1

Atnaujinta 13.20 val. Telegraph.co.uk skelbia daugiau duomenų apie „Air Products“. 

Kompanijos prezidentas yra šiitas iranietis Seifi Ghasemi. Iranas palaiko Basharo al Assado režimą Sirijoje, kuris kaunasi su sunitais „Islamo valstybės“ džihadistais. 

Ar tai galėjo tapti vienu iš šio užpuolimo motyvų, kol kas nežinoma. 

Atnaujinta 13.17 val. Pareigūnai patvirtino, kad vyras, kurio kūnas rastas prie gamyklos, nebuvo šios įmonės darbuotojas. „Le Monde“ skelbia, kad jo tapatybė iki šiol nenustatyta. 

Atnaujinta 13.11 val. „Le Parisien“ skelbia, kad pareigūnai specialiosios operacijos metu nukovė vieną iš įtariamųjų teroristų. Sulaikytasis teroristas kol kas atsisako duoti parodymus. 

Apie 40 įmonės darbuotojų evakuota iš fabriko.

VIDEO: Transliacija iš įvykio vietos

Atnaujinta 13.04 val. Telegraph.co.uk skelbia, kad sulaikytas asmuo yra džihadistų organizacijos „Islamo valstybė“ narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius