Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Islamo valstybės“ perspėjimas Vakarams: „Jūs niekur nebesijausite saugūs“

Vienas iš „Islamo valstybės“ naujosios strategijos punktų – su pabėgėlių srautais sistemingai siųsti į Europą džihadistus. Chaosui sukelti Europoje vykdant teroro išpuolius pasitelkiami ir Vakaruose gimę, augę bei mokslus ėję radikalūs musulmonai. Po Tuniso teroristinio išpuolio Amerikos Karo studijų institutas (ISW) perspėja: „Islamo valstybės“ teroristai ramadano mėnesį planuoja naujus kruvinus išpuolius Europoje.
„Islamo valstybės“ džihadistai
„Islamo valstybės“ džihadistai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dar nepraėjus šokui po birželio 26 d. Tuniso pajūrio kurorte įvykdyto išpuolio, nusinešusio 38 žmonių, daugiausia užsienio turistų, gyvybes, pasigirdo nauji „Islamo valstybės“ rėmėjų grasinimai vakariečiams.

Šveicarų laikraščiui „Blick“ interviu davęs džihadistas Abu Hamsa šlovino Tunise, Prancūzijoje ir Kuveite įvykdytus teroro aktus ir skelbė, esą, panašių išpuolių netrukus sulauks ir Italijoje, Ispanijoje, Graikijoje besiilsintys europiečiai.

Vokiečių švabų dialektu kalbantis Abu Hamsa yra Vokietijos pilietis, chemijos mokslų daktaras. Tikintis musulmonas pamažu tapo radikalu, paliko Vokietiją ir dabar kovoja Artimuosiuose Rytuose už „Islamo valstybę“.

„Tunise, Egipte, Turkijoje, Ispanijoje, Italijoje, Graikijoje, – jokioje atostogų šalyje nebesijausite saugūs“, – grasino vokiečių džihadistas, savo žodžius patvirtindamas salafistų pasisveikinimo gestu: dešinės rankos smiliumi rodydamas į dangų.

Jis liaupsino birželio 26-ąją, kai buvo įvykdyti trys teroro aktai. Juos Abu Hamsa vadina „neregėta Alacho malone“: „Mūsų narsūs jauni liūtai šį palaimingą penktadienį Tunise ir Prancūzijoje įvykdė pelnytą bausmę.“

„Mūsų broliai ir seserys yra pasirengę ir be konkretaus nurodymo žudyti netikinčius, – grasino islamistas. – Mes esame kare prieš jus, kare, vedančiame į jūsų sunaikinimą.“

Saugumo tarnybos sunerimusios

Tokie ir panašūs vieši pareiškimai – dalis „Islamo valstybės“ karo prieš Vakarus strategijos, kuria siekiama kurti baimės atmosferą saugiuose Vakarų kraštuose.

Tuniso išpuoliu „Islamo valstybės“ rėmėjams jau pavyko pasiekti, kad žodis „turizmas“, gerovės visuomenėse ligi šiol asocijavęsis su poilsiu ir maloniais įspūdžiais, skambėtų su šiurpiu terorizmo aidu.

„Scanpix“/AP nuotr./Tunisas po teroristinio išpuolio
„Scanpix“/AP nuotr./Tunisas po teroristinio išpuolio

Juoda kalifato vėliava, ateities kalifato žemėlapiai, kuriuose juoda „Islamo valstybės“ spalva užlietos didžiulės Europos teritorijos, brutalių egzekucijų vaizdai – visa tai yra vizualinio karo strategijos dalis, įspėjimas Vakarams.

„Džihadistai tokiu būdu atakuoja psichologiškai pažeidžiamą visuomenės psichiką“, – aiškina modernių karo formų tyrinėtojas profesorius Herfriedas Münkleris.

Džihadistai tokiu būdu atakuoja psichologiškai pažeidžiamą visuomenės psichiką, – aiškina modernių karo formų tyrinėtojas profesorius Herfriedas Münkleris.

Vis dėlto būtų naivu tikėtis, kad teroro išpuolis Tunise buvo vienkartinė akcija. Ar negalėtų islamistas mirtininkas surengti panašių žudynių ir kitame Europos turistų pamėgtame paplūdimyje, įsinešęs skėtyje paslėptą automatinį ginklą? Arba dideliu greičiu atskriejęs į paplūdimį motorine valtimi?

Juk vos kelios dienos prieš Tuniso įvykius poilsiautojai matė, kaip vidury baltos dienos tokia iš Maroko atplaukusi prekeivių narkotikais valtis netrukdoma prisišvartavo Playa de La Atunera, netoli Gibraltaro uolų.

Po Suso įvykių Ispanijos ir Maroko saugumo tarnybos susirūpino saugumo lygiu. „Negalime leisti sau jokių klaidų“, – sakė vienas iš pareigūnų. Su „Islamo valstybe“, be kita ko, užsimojusia ir vėl užkariauti Andalūziją, juokauti negalima. Reikia būti viskam pasiruošusiems, taip pat ir migrantų valtyse infiltruotiems teroristams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius