Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Islamo valstybės“ teroristus daužo ne tik JAV lėktuvai, bet ir artilerija

Per beveik dvejus metus JAV karinių oro pajėgų lėktuvai numetė apie 40 tūkst. bombų ant „Islamo valstybės“ (IS) grupuočių Irake ir Sirijoje. Per oro smūgius žuvo apie 20 tūkst. teroristų. Tai padėjo Irako pajėgoms atsiimti svarbiausius miestus. Tačiau „Foreign Policy“ žurnalistas Paulas McLeary pasakoja, kad irakiečiams padeda ir itin tikslios JAV artilerijos sistemos.
Irake dislokuota JAV savaeigė haubica M109 „Paladin“
Irake dislokuota JAV savaeigė haubica M109 „Paladin“ / „Wikipedia“ nuotr.

Nuo 2015 metų kovo mėnesio Irake dislokuotos JAV armijos savaeigės haubicos M109 „Paladin“, ginkluotos 155 mm patranka, iššovė daugiau nei 300 kartų.

Tuo pačiu metu amerikiečių didelio mobilumo raketinės artilerijos sistemos HIMARS atliko beveik 100 misijų, nukreiptų į IS grupuotes.

„Foreign Policy“ patikslina, kad žodis „misija“ gali reikšti, jog mašina iššovė kelias ar keliolika salvių. HIMARS vienu metu paleidžia 6 raketas, kurios gali būti kontroliuojamos GPS pagalba ir labai tiksliai pataikyti į taikinį.

JAV pareigūnai praneša, kad artimiausiu metu aplink IS grupuotes bus dislokuota naujų artilerijos sistemų.

Gali veikti itin tiksliai

Kovoje su teroristais artilerija buvo pradėta naudoti dėl kelių priežasčių.

Visų pirma, raketos ir sviediniai gali labai tiksliai pataikyti į taikinius, esančius už dešimčių kilometrų. Todėl amerikiečių artilerija gali paremti ir besiginančius Irako armijos dalinius, ir atakuojančius karius.

Pavyzdžiui, savaeigė haubica „Paladin“ gali pataikyti į taikinius, esančius už 18 km, ir efektyviai apšaudyti objektus už 30 km.

Raketinės sistemos HIMARS salvė gali ištaškyti taikinius už maždaug 72 km. Jeigu iš mašinos paleidi tik vieną raketą, ji gali nuskrieti apie 300 km ir tiksliai pataikyti į taikinį.

„Wikipedia“ nuotr./Itin mobili raketinės artilerijos sistema HIMARS
„Wikipedia“ nuotr./JAV sistema HIMARS

Antras svarbus artilerijos pranašumas prieš kovos lėktuvus yra tai, kad raketos ir sviediniai gali kristi bet kurio paros metu, be poilsio, be išskirtinio pasiruošimo, bet kokiu oru.

Susiklosčius blogai situacijai, IS teroristai gali numušti orlaivius, o štai raketų ar sviedinių – ne.

Kovose su Irake įsitvirtinusiomis grupuotėmis, tokia artilerija naudojama, kad teroristai būtų įsprausti nedideliame plote ir be perstojo apšaudomi.

Dislokuos daugiau raketinių sistemų

JAV armija neskelbia, kiek savaeigių haubicų „Palandin“ buvo dislokuota Irake. „Foreign Policy“ teigia, kad Anbaro provincijoje kartu su JAV kariais yra dvi raketinės sistemos HIMARS.

Pirmoji buvo dislokuota Irako armijos bazėje, kuri stovi netoli Ramadi miesto. 2015 metų gruodį jos raketos padėjo atsiimti šį miestą.

Antroji raketinė sistema šį mėnesį padėjo irakiečiams atsiimti Hit miestą, kurį buvo užgrobusi kovinga IS grupuotė.

„Wikipedia“ nuotr./Itin mobili raketinės artilerijos sistema HIMARS
„Wikipedia“ nuotr./Itin mobili raketinės artilerijos sistema HIMARS

Trečioji HIMARS į Iraką bus atsiusta artimiausiu metu ir dislokuota Tigro upės slėnyje.

JAV generolas Peteris Gerstenas sakė, kad naujai dislokuota raketinė sistema HIMARS rems Mosulo miesto gynėjus, jeigu IS teroristai bandytų jį atsiimti.

JAV generolas majoras Peteris Gerstenas, kuris iš Irako sostinės Bagdado vadovauja JAV karinėms operacijoms prieš IS, sakė, kad naujai dislokuota raketinė sistema rems Mosulo miesto gynėjus, jeigu teroristai bandytų jį atsiimti.

Šią savaitę JAV pareigūnai patvirtino, kad ketvirtoji raketinė sistema HIMARS bus dislokuota Turkijoje ir stos į kovą su IS grupuote Sirijos šiaurėje. Amerikiečių raketos kris ant teroristų, įsitvirtinusių vadinamojoje Manbji kišenėje.

Penktoji HIMARS iš Jordanijos teritorijos šaudo į IS grupuotes, veikiančias Sirijos pietuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius