Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Islandijai – britų ir olandų pyktis

Londoną ir Amsterdamą šokiravo Islandijos prezidento sprendimas blokuoti įstatymą dėl kompensacijų šioms valstybėms.
Islandijos prezidentas Olafuras Ragnaras
Islandijos prezidentas Olafuras Ragnaras / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Islandijos narystė ES pastatyta ant kortos, nes valstybės prezidentas Olafuras Ragnaras Grimssonas blokavo įstatymą, numatantį kompensuoti nuostolius Jungtinei Karalystei ir Nyderlandams dėl interneto banko „Icesave“ bankroto. Per televiziją jis prisipažino suprantąs islandų nepasitenkinimą ir protestą. Dauguma gyventojų sako nežinantys, kodėl turi mokėti už šalies bankų klaidas. Įstatymo projekto ateitį lems visuotinis referendumas.

Jungtinė Karalystė į naujienas iš Islandijos reagavo žaibiškai – pareiškė, kad susitarimas dėl kompensacijų privalo įsigalioti. Nyderlandai O.R.Grimssono sprendimą pavadino „nepriimtinu“.

Tarptautinė reitingų agentūra „Fitch Ratings“ iš karto sumažino Islandijos ilgalaikio kredito reitingą nuo BBB– iki BB+. Ji nurodė taip pasielgusi „dėl neaiškios vidaus politinės, ekonominės ir finansinės padėties“. Pasak agentūros, tai „didžiulis žingsnis atgal Islandijai siekiant atkurti normalius finansinius ryšius su pasauliu“.

Britų dienraštis „The Times“ citavo Jungtinės Karalystės iždo ministrą Paulą Mynersą. Šis pareiškė, kad jei sprendimas dėl referendumo galios, Islandija bus izoliuota pasaulinėje finansų sistemoje ir netaps ES nare. „Britų vyriausybė pasistengė, kad visiems smulkiems banko „Icesave“ indėlininkams būtų grąžinti pinigai. Dabar tikimės, jog Islandijos vyriausybė išmokės tą sumą, kurią yra mums skolinga“, – kalbėjo ministras.

Islandija oficialų prašymą priimti į ES pateikė 2009 metų liepą. Kiekviena narė gali blokuoti kitos valstybės bandymus stoti į Sąjungą.

„Icesave“ įstatymo projekte, kuriam nedidele balsų persvara gruodžio 31 dieną pritarė Islandijos parlamentas, numatyta Jungtinės Karalystės ir Nyderlandų vyriausybėms grąžinti 3,8 mlrd. eurų. Tai labai papiktino daug paprastų krašto gyventojų, kuriems skaudžiai smogė 2008 metų spalį Islandiją ištikęs finansinis krachas. Apie 60 tūkst. žmonių, maždaug ketvirtadalis visų rinkėjų, pasirašė peticiją, kad protestuoja prieš šį įstatymo projektą ir reikalauja surengti referendumą. Rugpjūtį atliktas visuomenės nuomonės tyrimas parodė, jog 70 proc. Islandijos gyventojų nepritaria susitarimui dėl „Icesave“. Padalijus kompensacijų sumą visiems nedidelės salos piliečiams, kiekvienam tektų po 12 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius