Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Islandijoje spalio pabaigoje vyks pirmalaikiai rinkimai

Islandijoje spalį vyks pirmalaikiai parlamento rinkimai, ketvirtadienį pranešė vyriausybė. Pirmalaikiai rinkimai rengiami atsistatydinus vyriausybės vadovui, kurį palikti postą privertė vadinamasis Panamos popierių skandalas.
Sigmunduras Davidas Gunnlaugssonas
Sigmunduras Davidas Gunnlaugssonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Islandija

Iš Panamos teisinių paslaugų įmonės „Mossack Fonseca“ nutekintuose dokumentuose, atskleidusiuose pasaulinio mokesčių slėpimo mastą, figūravo ir kelios įtakingos Islandijos politinės figūros. Paaiškėję faktai šioje mažytėje valstybėje išprovokavo didžiulę protestų bangą.

Tuometinis ministras pirmininkas Sigmunduras Davidas Gunnlaugssonas atsistatydino netrukus po to, kai balandį buvo paviešinta skandalinga informacija apie šalies elito ofšorines sąskaitas, tačiau jo vyriausybė liko dirbti toliau.

Ketvirtadienį premjeras Sigurduras Ingis Johannssonas paprašė parlamente atstovaujamų politinių partijų lyderių sutarti dėl pirmalaikių rinkimų, kurie vyks pusmečiu anksčiau numatytų, datos.

„Ketiname surengti rinkimus spalio 29 dieną“, – sakė vyriausybės vadovas visuomeniniam transliuotojui RUV.

„Atsižvelgdami į tai, kaip reikalai klostėsi parlamente šį pavasarį ir vasarą, manome, kad jie įvyks“, – pridūrė S.I.Johannssonas.

Islandijoje būta nedaug įvykių, kurie sukėlė tokią politinio pykčio bangą, kokią balandį išprovokavo iš „Panamos popierių“ paaiškėję faktai, dėl kurių žmonės ne vieną dieną rinkosi į gatves reikšti savo pasipiktinimo.

Vis dėlto politikos apžvalgininkai sako, jog sunku pasakyti, kuri pusė šįkart turi daugiau šansų laimėti rinkimus.

Konservatyvių pažiūrų rinkėjai tebėra lojalūs valdančiajai centro dešiniųjų koalicijai priklausančiai Nepriklausomybės partijai, rodo neseniai paskelbti viešosios nuomonė tyrimo duomenys.

Opozicijai priklausanti Piratų partija, kuri buvo įkurta 2012 metais, savo kampanijos metu akcentuos būtinybę užtikrinti didesnį skaidrumą, įgyvendinti institucinę reformą ir pažaboti korupciją.

Birželį Islandijoje vykusius prezidento rinkimus laimėjo politikos naujokas Gudni Johannessonas, kuriam iškovoti pergalę padėjo antisisteminių nuotaikų banga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius