-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Islandijos premjerė šalies narystę ES laiko „geriausiu sprendimu“

Islandijos premjerė antradienį sakė, kad jos šalies prisijungimas prie Europos Sąjungos (ES) ir euro įvedimas labiausiai padėtų atgaivinti ekonomiką, nukentėjusią nuo bankų ir Islandijos kronos žlugimo.
Islandijos premjerė Johanna Sigurdardottir
Islandijos premjerė Johanna Sigurdardottir / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjus dviem dienoms po naujosios centro kairiosios Vyriausybės suformavimo premjerė Johanna Sigurdardottir pareiškė norinti per dešimt savaičių (iki balandžio 15 dieną vyksiančių rinkimų) pateikti parlamentui keletą teisės aktų, tarp jų Islandijos konstitucijos pataisas, kurios leistų šaliai po referendumo siekti narystės Bendrijoje.

„Mano nuomone, vis dar geriausias sprendimas būtų įstoti į Europos Sąjungą ir įsivesti eurą“, – Vyriausybės vadovė sakė spaudos konferencijoje, kurią surengė su finansų ministru Steingrimuru Sigfussonu.

Islandijos, kuri ilgai buvo laikoma viena iš tinkamiausių investicijoms šalimi Europoje, ekonomika praeitų metų spalį per kelias dienas nusmuko dėl šalies bankų milijardinių įsiskolinimų užsienio kreditoriams, o pasaulį apėmusi ekonomikos krizė ją visiškai sužlugdė.

Praeitą mėnesį atsistatydino pirmąja tarptautinio finansinio nuosmukio auka tapusi Islandijos centro dešiniosios pakraipos Vyriausybė, kuriai vadovavo Geiras Haarde.

J.Sigurdardottir priklauso Islandijos socialdemokratiniam aljansui, kuris su S.Sigfussono vadovaujamu Kairiųjų ir žaliųjų judėjimu sudarė naująją mažumos valdančiąją koaliciją. Socialdemokratai aktyviai pasisako už šalies narystę ES, tačiau Kairiųjų ir žaliųjų judėjimas šį klausimą vertina atsargiai. Tiesa, pradinėse derybose nurodė, kad galėtų paremti referendumą.

Islandija senokai trypčioja prie ES slenksčio, tačiau šis sumanymas didesnį palaikymą įgijo  praėjusiais metais žlugus šalies ekonomikai.

ES siūlo pagreitinti stojimo derybas ir sako, kad Islandija galėtų tapti Bendrijos nare jau 2011 metais.

J.Sigurdardottir sakė dar nesulaukusi konkretaus atsakymo iš šalies Centrinio banko vadovo Davido Oddssono, kurio paprašė atsistatydinti įgyvendinant Centrinio banko reformų planą. Premjerė teigė su D.Oddssonu kalbėjusi telefonu.

„Manau, jis supras, kad (jo atsistatydinimas) yra svarbus atkuriant pasitikėjimą Islandijos ekonomika“, – aiškino J.Sigurdardottir.

Vyriausybė sekmadienį pranešė planuojanti laikinai perimti valiutų politikos kontrolę, kol bus baigta Centrinio banko reforma.

Buvusį šalies premjerą D.Oddssoną griežtai smerkė vietos žiniasklaida ir įpykę protestuotojai,  teigiantys, kad Centrinio banko vadovas nepakankamai stengėsi išvengti finansų krizės. Dėl šios krizės Islandija buvo priversta prašyti 10 mlrd. dolerių paskolos iš Tarptautinio valiutos fondo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius