-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Islandijos ugnikalnio pelenai visiškai paralyžiavo Europos oro erdvę (nuotraukos)

Du šimtus metų snaudęs ugnikalnis Islandijoje šią savaitę prabudo. Tačiau jo prabudimas tūkstančiams žmonių visoje Europoje sukėlė tik didžiulį galvos skausmą.
Taip penktadienį atrodė Europos oro erdvė
Taip penktadienį atrodė Europos oro erdvė. / flightradar24.com

Trečiadienį ugnimi spaudytis pradėjęs ugnikalnis paskleidė ir milžinišką pelenų debesį, kuris suskilęs į dvi dalis nutupdė lėktuvus beveik visoje Europoje. Ketvirtadienį iš pat ryto vienas po kito buvo uždaromi oro uostai Didžiojoje Britanijoje, Norvegijoje, Danijoje, Švedijoje. Po kiek laiko oro uostus uždaryti pradėjo ir kitos Europos šalys.

Penktadienio naktį buvo uždaryti ir visi Lietuvos oro uostai, skrydžiai sustabdyti virš Latvijos ir Estijos.

Ugnikalnio pelenai kelia grėsmę skrydžių saugumui. Pirmiausia pelenų dulkės gali užkimšti aviacinius lėktuvų mechanizmus ir lemti variklio gedimus bei jų sustojimus. Be to, pelenai taip pat gali sugadinti lėktuvo ventiliacinę, hidraulinę, elektroninę ir aerodinaminių duomenų sistemas. Mažiausiai, kas gali nutikti lėktuvui, skrendančiam pro ugnikalnio pelenų debesį, – gali būti pažeisti jo paviršių dengiantys dažai, langai.

Penktadienio rytą žvelgiant į viešai prieinamus radarų duomenis, suteikiančius teisę stebėti lėktuvų skrydžius realiu laiku, buvo aišku, kad oro erdvė virš Europos apmirė. Lėktuvai skraidė tik pietinėje Europos dalyje. Stebėti lėktuvus realiu laiku galite čia.

Susidariusi situacija ne tik varo į neviltį dešimtis tūkstančių lėktuvų keleivių, bet ir neša milžiniškus nuostolius oro bendrovėms. Skaičiuojama, kad jau dabar kasdien oro linijos patiria milijonus eurų nuostolių.

Tačiau sustabdyti skrydžiai Europoje liūdina ne visus. Bandantys pasiekti savo tikslą žmonės ieško alternatyvių transporto priemonių. Iš Skandinavijos šalių skrieja žinios, kad galimą pelną jau gali pradėti skaičiuoti geležinkelių bendrovės, viešbučiai, privatūs vežėjai.

Danijos interneto portalas berlingske.dk praneša, kad kai kurie laiku iš Kopenhagos neišskridę keleiviai iš Danijos sostinės į Hamburgą (Vokietija) ar Stokholmą (Švedija) keliavo taksi automobiliais.

„Viešbutis užpildytas. Daugybė mūsų svečių, negalėjusių išskristi, panoro toliau gyventi mūsų viešbutyje, nes grįžti namo neturi galimybių“, – sako Kopenhagoje esančio viešbučio „Hilton“ atstovas.

Penktadienio rytą Norvegijos interneto portalas vg.no prognozavo, kad krizė Europos oro erdvėje gali užtrukti dar 48 val. Norvegijos metereologai teigia, kad iš ugnikalnio išspjautas pelenų debesis juda lėtai, situacija nuolat stebima.

Ironiška, kad Islandijos, kurioje ir išsiveržė sumaištį sukėlęs ugnikalnis, sostinės Reikjaviko oro uostas dirba. Lėktuvai iš jo nekyla tik todėl, kad kiti Europos miestai jų negali priimti, praneša Islandijos portalas Iceland Review.

„Sudėtinga situacija gali užtrukti dar kelias dienas ar savaites. Viskas priklausys nuo oro sąlygų“, – teigia Islandijos specialistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius