-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanija imasi blokuoti Katalonijos simbolinį balsavimą dėl nepriklausomybės

Ispanijos centrinė vyriausybė pirmadienį paskelbė apskųsianti teismui Katalonijos planus lapkričio mėnesį surengti simbolinį balsavimą dėl klausimo, ar šis turtingas regionas turėtų tapti nepriklausomu nuo Madrido.
Nacionalinė Katalonijos dienos minėjimas Barselonoje
Nacionalinės Katalonijos dienos minėjimas Barselonoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Katalonijos prezidentas Arturas Masas sušvelnino savo planus lapkričio 9-ąją surengti referendumą dėl atsiskyrimo nuo Ispanijos, kai Madrido vyriausybė užginčijo tuos planus Konstituciniame Teisme.

A.Masas planavo surengti oficialų neprivalomąjį referendumą, tačiau dabar ketinama surengti tik simbolinį balsavimą, kurį organizuotų daugiausiai savanoriai.

Ispanijos premjero Mariano Rajoy konservatyvioji vyriausybė pirmadienį paprašė Valstybės Tarybos – patariamosios institucijos – pareikšti nuomonę dėl šios naujos konsultacijos, atlikdama pirmąjį žingsnį prieš apskundžiant Konstituciniam Teismui Katalonijos planuojamą naują balsavimą, sakoma vyriausybės pranešime.

Katalonijos prezidentas Arturas Masas sušvelnino savo planus lapkričio 9-ąją surengti referendumą dėl atsiskyrimo nuo Ispanijos, kai Madrido vyriausybė užginčijo tuos planus Konstituciniame Teisme. 

Vyriausybė paragino Valstybės Tarybą greitai paskelbti savo išvadą, kad sprendimą dėl atsako į naujausias katalonų pastangas būtų galima priimti per ateinantį savaitinį ministrų kabineto susitikimą, kuris turėtų įvykti penktadienį.

Katalonijos vyriausybė paskelbė, kad balsavime galės dalyvauti 5,4 mln. katalonų nuo 16 metų, taip pat dalis regione gyvenančių užsieniečių ir katalonai, gyvenantys užsienyje.

Apie 1255 balsavietės bus įkurtos beveik visose iš daugiau negu 900 Katalonijos savivaldybių ir 17 užsienio miestų, pridūrė regiono vyriausybė.

Pirmieji balsavimo rezultatai turėtų paaiškėti lapkričio 10 dieną.

Konstituciniam Teismui įšaldžius Katalonijos įstatymą, turėjusį legitimizuoti referendumą dėl nepriklausomybės, regiono vyriausybė pareiškė, kad per balsavimą pagal naują formatą nebus oficialių rinkėjų sąrašų, tačiau dalyviai pasirašys neoficialiame registre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius