Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanija svarsto galimybę pereiti prie kitos laiko juostos

Ispanijos įstatymų leidėjai ketvirtadienį pasiūlė šaliai pereiti į kitą laiko juostą, pasukant laikrodžio rodykles valanda atgal, siekiant sureguliuoti piliečių valgymo ir miego režimą ir padidinti darbininkų produktyvumą.
Gero miego paslaptis – ramybė
Laikrodis / Flickr.com

Didžioji Ispanijos teritorijos dalis geografiškai priklauso tai pačiai zonai kaip Portugalija ir Didžioji Britanija. Tačiau, išskyrus Kanarų salas, šalis yra toje pačioje laiko juostoje kaip Prancūzija ir Vokietija. (Grinvičo laikas + 1 valanda žiemą ir + 2 valandos vasarą).

Tokiu Vidurio Europos ritmu Ispanija gyvena nuo 1942 metų, kai Francisco Franco vyriausybė prisiderino prie fašistinės Vokietijos laiko.

„Pats faktas, kad Ispanija daugiau nei 71 metus yra neteisingoje laiko juostoje, verčia mus keltis per anksti ir miegoti vidutiniškai valandą mažiau, nei rekomenduoja Pasaulinė sveikatos organizacija“, – sakoma ketvirtadienį parlamentui pateiktoje ataskaitoje.

„Tai daro neigiamą poveikį produktyvumui, neatvykstama į darbą, kyla stresas, įvairios nelaimės ir krentama iš mokyklų“, – sakoma parlamento komiteto ataskaitoje.

Joje rekomenduojama imtis įvairių priemonių, pirmiausia „įvertinti grįžimo prie Vakarų Europos laiko zonos, kuri buvo Ispanijoje iki 1942 metų, kaštus ir pasekmes“.

Laiko zonos neatitikimas paaiškina, kodėl ispanai yra linkę valgyti, baigti darbą ir eiti miegoti vėliau, nei jų kaimynai europiečiai, sakoma ataskaitoje.

„Mūsų dienos režimą lemia daugiau saulė nei laikrodis. Mes valgome pagal saulę – pietaujame pirmą valandą popiet ir vakarieniaujame aštuntą vakare, bet laikrodis rodo, kad tuomet yra trečia ir dešimta valanda“, – pažymima joje.

Laiko zonos pakeitimas Ispanijos gyventojams leistų skirti „daugiau laiko šeimai, treniruotėms, asmeniniams gyvenimui, laisvalaikiui ir nešvaistyti laiko darbo dienos metu“, – nurodoma ataskaitoje.

„Taip prisiderintumėme prie Europos daugeliu atžvilgių, kuriais šiuo metu skiriamės, ypač pagal produktyvumą ir konkurencingumą, pagal subalansuotą šeimyninį gyvenimą ir pareigų šeimoje pasidalinimą“, – rekomenduoja komitetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius