Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanijoje ir Maroke sulaikyti septyni asmenys, verbavę moteris kovoti už „Islamo valstybę“

Ispanijoje ir Maroke pareigūnai antradienį areštavo septynis asmenis, kurie įtariami internetu verbavę moteris dėtis prie grupuotės „Islamo valstybė“ džihadistų Irake ir Sirijoje.
„Islamo valstybės“ džihadistai
„Islamo valstybės“ džihadistai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ispanijos vidaus reikalų ministerija pranešė, kad keturios moterys, iš jų viena nepilnametė, ir dar trys vyrai buvo suimti Barselonoje, Ispanijos autonominiuose Meliljos ir Seutos miestuose Šiaurės Afrikoje, taip pat netoliese esančiame Maroko Fnideko mieste.

„Visi areštuotieji kaltinami priklausę tinklui, kuris verbavo ir siuntė moteris į Sirijos ir Irako frontą teroristinei „Daesh“ organizacijai“, – sakoma pranešime, kuriame pavartotas vienas iš „Islamo valstybės“ pavadinimų.

Naudodamasi socialiniais tinklais, tokiais kaip „Facebook“, grupė verbavo moteris, siūlydama joms „visiškai klaidingą ir idealizuotą viziją“ jų gyvenimo ateityje, „jų žodžiais, Islamo valstybės kalifate“, nurodoma pareiškime.

Ši operacija buvo atlikta kartu su Maroko saugumo pajėgomis.

Naudodamasi socialiniais tinklais, tokiais kaip „Facebook“, grupė verbavo moteris, siūlydama joms „visiškai klaidingą ir idealizuotą viziją“ jų gyvenimo ateityje, „jų žodžiais, Islamo valstybės kalifate“, nurodoma pareiškime.

Grupei pavyko užverbuoti 12 moterų, daugiausia Seutoje ir Meliljoje. Jos taikiniais tapo jaunos darbo perspektyvų neturinčios moterys, kurios beveik nekontroliuojamos naudojosi socialiniais tinklais.

Du prie Seutos sienos esančiame Fnideke suimti vyrai buvo šio tinklo lyderiai, nurodoma atskirame Maroko vidaus reikalų ministerijos pranešime.

Jie palaikė ryšį su „marokiečiais kovotojais pačioje Islamo valstybės širdyje, planavo išpuolius“ Maroke, priduriama jame.

Maroko pareigūnų duomenimis, prie „Islamo valstybės“ kovotojų Sirijoje ir Irake prisidėjo daugiau nei 2 tūkst. šalies piliečių, tarp kurių ir turintieji dvigubą pilietybę.

Rugsėjo mėnesį vyriausybė pritarė terorizmo prevencijos įstatymo projektui, kuriuo siekiama sustabdyti į džihadistų grupuotes norinčius patekti asmenis.

„Islamo valstybės“ kovotojais tapo maždaug 100 ispanų, praėjusį mėnesį pranešė Ispanijos ambasadorius Irake Jose Maria Ferre de la Pena.

Europos šalių ir kitos vyriausybės baiminasi, kad į jas sugrįžtantys su „al Qaeda“ susijusių grupuočių islamistų kovotojai gali organizuoti išpuolius tose šalyse.

Ispanijoje šiemet buvo paminėtos 2004 metų kovo 11-osios „al Qaeda“ išpuolių keturiuose sausakimšuose Madrido traukiniuose dešimtosios metinės; anuomet žuvo 191 žmogus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius