Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanijoje Ebolos virusu užsikrėtusios slaugės šuns užmigdymas išprovokavo susirėmimus

Ispanijos medicinos pareigūnų sprendimas užmigdyti slaugės, kuri užsikrėtė Ebolos virusu, šunį, baiminantis kad jis gali paskleisti mirtinai pavojingą ligą, trečiadienį išprovokavo audringus gyvūnų teisių aktyvistų protestus.
Renginio akimirkos
Šuo / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Protestuotojai, siekiantys išgelbėti tą mišrūną, vardu Excaliburas, susirėmė su policija, mėgindami sutrukdyti sveikatos apsaugos departamento pareigūnams išvežti šunį iš slaugės Teresos Romero buto Madrido priemiestyje Alkorkone.

Du žmonės buvo sužeisti, kai pareigūnai nutempė kelias dešimtis aktyvistų, mėginusių neleisti baltam veterinarų mikroautobusui įvažiuoti į uždarą gyvenamąjį kompleksą, kuriame yra šeimos butas, sakė įvykio vietoje buvęs naujienų agentūros AFP fotografas. Policija nurodė neturinti jokios informacijos, kad per tą incidentą būtų sužeisti žmonės.

Praėjus vos 40 minučių po to, kai tas šuo buvo išvežtas, Madrido regiono administracijas paskelbė pranešimą, kuriame sakoma, kad gyvūnas buvo numarintas.

Praėjus vos 40 minučių po to, kai šuo buvo išvežtas, Madrido regiono administracijas paskelbė pranešimą, kuriame sakoma, kad gyvūnas buvo numarintas.

Šuo buvo užmigdytas, „siekiant išvengti kančių“, sakoma pranešime.

Regiono administracija antradienį gavo teismo orderį įvykdyti eutanaziją T.Romero augintiniui, sakydama, jog šuo potencialiai gali būti viruso nešiotojas, net jeigu nepasireiškia jokie simptomai, todėl gyvūnas gali platinti virusą savo skysčiais, keldamas potencialią užsikrėtimo riziką.

Tačiau gyvūnų teisių organizacijos tvirtino, kad nėra jokių įrodymų, jog žmonės gali užsikrėsti Ebolos virusu nuo šunų.

Organizacija „Žmonės už etišką elgesį su gyvūnais“ (PETA) pareiškė, kad jai liūdna girdėti, jog tas šuo buvo numarintas.

„Tai slaugei mažiausiai reikia sužinoti, kad buvo prarastas vienas šeimos narys – net jeigu, kaip mes visi tikimės, jos pačios gyvybė būtų išgelbėta“, – sakė PETA padalinio Didžiojoje Britanijoje direktorė Mimi Bekhechi.

Excaliburo šeimininkė T.Romero priklausė medikų grupei, gydžiusiai du ispanų kunigus, kurie buvo pargabenti iš Vakarų Afrikos po to, kai užsikrėtė Ebolos virusu. Abu jos pacientai jau mirė.

Regiono administracija antradienį gavo teismo orderį įvykdyti eutanaziją T.Romero augintiniui, sakydama, jog šuo potencialiai gali būti „viruso nešiotojas, net jeigu nepasireiškia jokie simptomai

Slaugei ši liga buvo diagnozuota pirmadienį. T.Romero tapo pirmuoju žinomu žmogumi, užsikrėtusiu Ebolos virusu už Afrikos ribų. Didžiausias pasaulyje šios ligos protrūkis per kelis pastaruosius mėnesius pareikalavo jau beveik 3,9 tūkst. žmonių gyvybių, o užsikrėtusių pacientų skaičius yra beveik dvigubai didesnis.

T.Romero vyras Javieras Limonas, dabar laikomas karantine, susisiekė su Ispanijos žiniasklaida, protestuodamas prieš Madrido regiono administracijos sprendimą užmigdyti jų šunį.

„Šuo jaučiasi gerai. Jis gali būti visame name su atvira terasa, kur gali atlikti savo reikalus“, – vyras sakė duodamas interviu dienraščiui „El Mundo“, kalbėdamas telefonu iš ligoninės palatos.

Pasak jo, šuo neturėjo jokių kontaktų su išoriniu pasauliu, o bute esančio ėdalo ir vandens jam būtų pakakę kelioms savaitėms, todėl visuomenės sveikatai jis nekėlė beveik jokios grėsmės.

„Ar mane irgi ruošiasi užmigdyti?“ – retoriškai klausė J.Limonas.

Tinklalapyje Change.org buvo paskelbta peticija, kurioje reikalaujama, kad šuo būtų laikomas karantine, o ne būtų numarintas. Trečiadienį ją pasirašė apie 374 tūkst. žmonių.

„Tai ne „vien“ šuo. Šiai porai jis yra vienas iš šeimos narių“, – sakoma peticijos tekste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius