-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanijoje tūkstančiai žmonių protestavo prieš reformas dėl abortų (nuotraukos, video)

Dešimtys tūkstančių demonstrantų sekmadienį susirinko Madrido centre protestuoti prieš Vyriausybės planus liberalizuoti šalies įstatymus dėl abortų.
Akimirka iš protesto akcijos.
Akimirka iš protesto akcijos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Protestuotojai susirinko prie Lygių teisių ministerijos, kuri rengia šį įstatymo projektą, ir žygiavo gatvėmis su plakatais, kuriuose buvo parašyta: „Nėra teisės žudyti, yra teisė gyventi“ ir „Moterims – taip, abortams – ne“.

„Dinkite iš čia ir leiskite vaikams gyventi“, – skandavo protesto dalyviai, ragindami socialistų Vyriausybės lygių teisių ministrę Bibianą Aido atsistatydinti.

Protestą organizavusių grupių, tarp kurių yra „Right to Life“ ir „Doctors For Life“, atstovas sakė, kad jame dalyvavo 500 tūkst. žmonių. AFP reporteriai apskaičiavo, kad dalyvių buvo iki 100 tūkst., o policija dalyvių skaičiaus kol kas nenurodė.

Dinkite iš čia ir leiskite vaikams gyventi, skandavo protesto dalyviai.

Miesto centro gatvėmis su pagyvenusiais žmonėmis ėjo jaunos šeimos su vaikais vežimėliuose. Daugelis protestuotojų buvo su raudonomis beisbolo kepuraitėmis, kurias dalijo abortų priešininkų organizacijos ir kurios turėjo simbolizuoti „stiprybę bei gyvybės išaukštinimą“.

„Kaip katalikas manau, kad turėtume padėti moterims gimdyti vaikus, o ne darytis abortus“, – sakė vienas protestuotojas, 42 metų Paco Ortega.

Vienoje demonstracijos dalyje vaikai raudonomis kepuraitėmis šoko ir dainavo: „Ačiū, mamyte, kad leidai man gyventi.“

Tai pirmoji iš virtinės demonstracijų prieš šią premjero Jose Luiso Rodriguezo Zapatero Vyriausybės reformą.

Vyriausybė nori suteikti didesnę teisinę apsaugą moterims, kurios nori darytis abortą, ir gydytojams, kurie jį atliktų. Ispanijoje abortai buvo dekriminalizuoti 1985 metais, tačiau tik tam tikrais atvejais: iki 12-os nėštumo savaitės, jei moteris pastojo po išžaginimo, iki 22-os nėštumo savaitės, jei vaisius yra nenormalus, ir bet kuriuo nėštumo metu, jei jis kelia pavojų moters fizinei ar psichinei sveikatai.

Vyriausybė taip pat pasiūlė suteikti mergaitėms nuo 16 metų teisę pasidaryti abortą be tėvų sutikimo.

Protesto demonstraciją parėmė dešinioji opozicija ir Ispanijos katalikų bažnyčia, kuri anksčiau konfliktavo su Vyriausybe dėl gėjų santuokų įteisinimo. Dėl to 2005 metų įstatymo, kuriuo gėjams ir lesbietėms buvo leista tuoktis, taip pat vyko masinių demonstracijų.

Vyriausybė taip pat pasiūlė suteikti mergaitėms nuo 16 metų amžiaus teisę pasidaryti abortą be tėvų sutikimo.

Bažnyčia šį mėnesį pradėjo naują kampaniją prieš abortus, kurios metu skelbiama, kad retos gyvūnų rūšys yra labiau saugomos nei negimę vaikai.

Šią prieštaringai vertinamą kampaniją iliustruoja plakatas, kuriame greta saugomos Ispanijos lūšies jauniklio pavaizduotas kūdikis. Plakate yra užrašas „Saugokit lūšis“, o virš kūdikio parašytas klausimas: „O mane?“

Ispanijos feministų koalicija penktadienį pradėjo kampaniją Vyriausybės planams paremti.

„Atsakydami į paniką keliančią Bažnyčios kampaniją užtvindysime Ispaniją plakatais“, – sakė daugiau kaip 200 asociacijų vienijančio Valstybinio feministinių organizacijų tinklo atstovė Angeles Alvarez.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius