Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 04 /19:36

Ispanijoje Zika virusas nustatytas nėščiai moteriai – pirmasis atvejis Europoje

Ispanijos pareigūnai pranešė, kad Ispanijoje tarp septynių Zika virusu užsikrėtusių žmonių yra ir nėščia moteris. Jai virusas nustatytas po apsilankymo Kolumbijoje, skelbia BBC.
Nėštumas
Nėštumas / „Shuterstock“ nuotr.
VIDEO: Zika virusas: svarbiausi faktai, kuriuos turite žinoti

„Viena iš pacienčių, kuriai ši diagnozė buvo nustatyta (šiaurės rytiniame) Katalonijos regione, yra kūdikio besilaukianti moteris, kuriai simptomai pasireiškė po kelionės į Kolumbiją“, – pranešė šalies Sveikatos ministerija ir pridūrė, kad jos ir kitų septynių asmenų, kuriems diagnozuotas šis virusas, būklė yra gera.

Teigiama, kad moteriai dabar trečiasis nėštumo trimestras ( 6–9 mėnuo).  

Tai pirmasis atvejis, kuomet virusas nustatytas nėščiai moteriai Europoje.

Apie pirmą Zikos viruso atvejį prieš kelias dienas buvo pranešta ir JAV.

Zika virusas perduodamas uodo įkandimu. Aedes tipo uodų, galinčių perduoti virusą, randama visose Šiaurės ir Pietų Amerikos regiono šalyse, išskyrus Kanadą ir Čilę. 

Pan Amerikos Sveikatos organizacija, kuri yra PSO atstovė regione, savo pareiškime teigia, kad organizacija „numato, jog Zika virusas toliau plis ir greičiausia pasieks visas šalis ir teritorijas, kuriose randama Aedes uodų“. 

Maždaug 80 proc. atvejų užsikrėtęs asmuo nejaučia jokių viruso simptomų. Didžiausią nerimą Zika viruso atveju kelia galimas viruso poveikis užsikrėtusios moters įsčiose besivystančiam ar būsimam kūdikiui.

Apie uodų pernešamą ligą, kuri, kaip manoma, sukelia kūdikių apsigimimus, pradėta daug kalbėti pernai Brazilijoje. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) praėjusią savaitę perspėjo, kad šis uodų pernešamas virusas Šiaurės ir Pietų Amerikoje „plinta kaip sprogimo banga“, pridūrusi, kad vien per šiuos metus tame regione gali būti nustatyta iki 4 mln. užsikrėtimo Zikos virusu atvejų.

Zikos virusas buvo atrastas dar 1947 metais Ugandoje, bet dešimtmečius laikytas menka grėsme, nes jis tik retkarčiais sukeldavo „lengvus“ susirgimus žmonėms, pasireikšdamas nedideliu karščiavimu arba bėrimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius