-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ispanijos Katalonijos gyventojai balsuos referendume dėl regiono nepriklausomybės

Apie 170 Katalonijos miestų ir kaimų gyventojai sekmadienį balsuos simboliniame referendume, kuris, kaip viliasi separatistai, taps žingsniu šio Ispanijos regiono nepriklausomybės link.
Barselona. Tęsinys
Katalonijos širdis – Barselona / Karinos Ziminaitės/15min.lt nuotr.

Tikimasi, kad apie 700 tūkst. rinkėjų (apie 10 proc. Katalonijos gyventojų) atsakys į klausimą: „Ar sutinkate, kad Katalonija taptų socialine, demokratine ir nepriklausoma valstybe bei Europos Sąjungos (ES) nare?“

Nemažai Katalonijos gyventojų pageidauja, kad šis turtingas šiaurės rytų regionas, išsiskiriantis savita kalba ir kultūra, taptų nepriklausomas nuo Ispanijos.

Šių metų rugsėjį Arenis de Munto miestelyje surengtame panašiame referendume dalyvavo 41 proc. registruotų rinkėjų, iš kurių 96 proc. balsavo už Katalonijos atsiskyrimą.

Ispanijos Konstitucinis Teismas ruošiasi paskelbti nutartį dėl šio regiono autonomijos statuto teisėtumo. Šalyje baiminamasi, kad neigiamas sprendimas dar labiau pakurstytų katalonų separatistines nuotaikas.

Statutas, kurį patvirtino Ispanijos parlamentas ir kuriam pritarė Katalonijos rinkėjai 2006 metais surengtame referendume, padidino šio regiono Vyriausybės galias, nors ji, kaip ir kituose Ispanijos regionuose, anksčiau taip pat kontroliavo daugelį valdymo sričių.

Bene daugiausia prieštaravimų kelia vienas to statuto straipsnis, kuriame Katalonija nusakoma kaip „šalis“, priklausanti Ispanijos sudėčiai.

Šį mėnesį paskelbti vienos apklausos rezultatai rodo, jog dauguma Ispanijos gyventojų nesutinka, kad Katalonija būtų vadinama šalimi.  Tačiau 12-a Katalonijos dienraščių praeitą mėnesį paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame ginamas toks šio regiono apibrėžimas.

Vedamajame straipsnyje „Katalonijos orumas“ perspėjama, kad regiono gyventojai turi veikti „vieningai“, jeigu Konstitucinis Teismas atmestų regiono statutą.  Ispanijos žiniasklaida pranešė, jog Konstitucinio Teismo nariai labai nesutaria, ar palaikyti ieškinį dėl to statuto teisėtumo, kurį pateikė konservatyvi opozicinė Liaudies partija.

Jeigu statutas būtų atmestas, „sumažėtų katalonų, kurie pageidautų patogiai gyventi Ispanijoje, pripažįstančioje jų skirtingą identitetą“, rašo dienraštis „El Pais“.

„Daugelis katalonų tokią nutartį laikytų Katalonijos pralaimėjimu“, – pridūrė laikraštis.  Tą statutą palaiko dauguma Katalonijos politinių partijų, kurios grasino rengti dideles protesto akcijas, jeigu būtų nuspręsta kaip nors jį pakeisti.

Teismo sprendimas, pagal kurį statutas būtų pripažintas negaliojančiu, sukeltų didelių politinių rūpesčių Ispanijos premjerui Jose Luisui Rodriguezui Zapatero, kurio partija neturi absoliučios daugumos ir tvirtinant įstatymus kliaujasi mažesnių partijų, tarp jų Katalonijos nacionalistų bloko CiU, parama.

Sekmadienį vyksiantys referendumai, kuriuos organizuoja vietos bendruomenių asociacijos ir palaiko kai kurios politinės partijos bei sąjungos, nebus teisiškai įpareigojantis, nes Ispanijos konstitucija tokį balsavimą leidžia rengti tik pritarus centrinei šalies Vyriausybei.

Ispanijos teisingumo ministras Francisco Caamano neseniai sakė, kad tie referendumai „nėra neteisėti, nors teisiškai nereikšmingi ir jokiu būdu neįpareigojantys“.

Tačiau tokius balsavimus palaiko daugelis Katalonijos žurnalistų, aktorių, rašytojų, mokslininkų, iškilių visuomenės veikėjų ir profesinių sąjungų, kurios pasirašė referendumus remiančią deklaraciją.

Tarp tos deklaracijos signatarų buvo buvęs Katalonijos prezidentas Jordi Pujolis ir Barselonos futbolo klubo pirmininkas Joanas Laporta.  Panašius referendumus kitų metų vasario 28 ir balandžio dienomis taip pat planuojama rengti kitose šio regiono srityse, tarp jų sostinėje Barselonoje ir Žironos bei Leridos miestuose.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius