Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanijos prestižinė Astūrijos princo premija bus įteikta Fukušimos atominės elektrinės katastrofos padarinių likvidatoriams

Ispanijos prestižinė Astūrijos princo premija paskirta darbuotojų komandoms, dirbusioms Japonijos Fukušimos atominėje elektrinėje po kovo mėnesį ten įvykusios katastrofos, trečiadienį pranešė premijas teikiantis fondas.
Avarijos likviduotojai dirba prie ketvirtojo Fukušimos-1 atominės elektrinės bloko.
Avarijos likviduotojai dirba prie ketvirtojo Fukušimos-1 atominės elektrinės bloko. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak fondo, žemės drebėjimo ir cunamio sukeltos nelaimės jėgainėje padarinius likvidavę darbuotojai rizikavo savo gyvybėmis, kad apsaugotų kitus nuo sparčiai didėjančio radiacijos lygio.

Išskirtos trys darbuotojų grupės: elektrinę eksploatuojančios bendrovės TEPCO darbuotojai, ugniagesiai, kuriems buvo pavesta šaldyti reaktorius, ir kariuomenės personalo nariai, iš sraigtasparnių lieję vandenį ant jėgainės, tikrinę jos būklę iš oro, saugoję uždarytą padidintos radiacijos zoną ir vykdę vietos gyventojų evakuaciją.

Fondo pareiškime sakoma, kad operacijoje dalyvavę  asmenys pademonstravo „aukščiausias žmogiškosios prigimties vertybes“.

„Šių žmonių poelgiuose atsispindi Japonijos visuomenėje giliausiai įsišaknijusios vertybės, tokios kaip pareigos jausmas, asmeninis ir šeimyninis pasiaukojimas bendram labui, nelaimės akivaizdoje išsaugotas orumas, kuklumas, dosnumas ir drąsa“, – sakoma pranešime.

Astūrijos princo prizas kasmet yra skiriamas už pasiekimus humanitarinėje veikloje, komunikacijų bei socialinių mokslų srityse, mokslinius ir techninius tyrinėjimus, literatūrą, meną, tarptautinį bendradarbiavimą ir sportą.

Trečiadienį paskelbtas apdovanojimas už humanitarinę veiklą yra jau paskutinis šiais metais. Prizas gali būti skiriamas asmeniui, grupei ar organizacijai, pasižymėjusiems siekiant visuotinai svarbių tikslų arba išsiskyrusiems kovoje su tokiomis problemomis kaip neteisingumas, skurdas ar ligos.

Ispanijos sosto paveldėtojo princo Filipe vardo 50 tūkst. eurų premijos su ispanų menininko Joano Miro skulptūra Astūrijos regiono sostinėje Ovjede teikiamos per ceremoniją, kuriai vadovauja pats Astūrijos princas.

Fukušimos avarijos padarinių likvidavimo darbuose dalyvusias grupes premijai pristatė privatus Ispanijos ir Japonijos fondas, įsikūręs Madride, siekiantis stiprinti šalių ekonominį ir kultūrinį bendradarbiavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius