-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanijos regioniniuose rinkimuose – smūgis socialistams

Ispanijoje regioniniai rinkimai sustiprino premjero pareigas einančio Mariano Rajoy konservatorius ir susilpnino socialistus, spaudžiamus leisti jam suformuoti vyriausybę ir išeiti iš jau kelis mėnesius besitęsiančios politinės aklavietės.
Socialistų lyderis Pedro Sanchezas
Socialistų lyderis Pedro Sanchezas / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 1 Ispanija

Šalis tebėra vadovaujama ne visus įgaliojimus turinčios vyriausybės po gruodį ir birželį įvykusių rinkimų, per kuriuos neatsirado aiškių nugalėtojų. M.Rajoy konservatyvi Liaudies partija (PP) neužsitikrino absoliučios daugumos, o kitoms partijoms nepavyko sukurti alternatyvios koalicijos.

Dėl to rinkimai šiauriniuose Galisijos ir Baskijos regionuose, kaip manoma, gali išjudinti padėtį iš mirties taško. Be to, jie laikomi visuomenės nuomonės veidrodžiu prieš spalio 31-ąją – galutinį terminą išspręsti šią problemą.

Jeigu iki to laiko Ispanijoje nebus suformuota vyriausybė, ketvirtojoje didžiausioje euro zonos ekonomikoje bus paskelbti precedento neturintys tretieji rinkimai. Jie galėtų vykti apie Kalėdas.

PP išlaikė absoliučią daugumą M.Rajoy gimtajame lietingame šiaurės vakariniame Galisijos regione, senoje šios partijos tvirtovėje.

Be to, Liaudies partija prarado tik vieną vietą apie savo nepriklausomybę mąstančioje Baskijoje, kurioje PP tvirtas nusistatymas, kad Ispanija privalo išlikti vieninga, niekada nebuvo populiarus.

Suskaičiavus daugiau kaip 95 proc. balsų paaiškėjo, kad M.Rajoy partija laimėjo 41 mandatą 75 vietų Galisijos regiono parlamente. Tiek pat vietų ji turėjo ankstesnės sudėties asamblėjoje.

Žaliuojančiame Baskų krašte PP gavo devynis mandatus 75 vietų regiono parlamente ir liko penkta, rodo negalutiniai rezultatai, suskaičiavus 99 proc. balsų. Ankstesnės sudėties parlamente Liaudies partija turėjo 10 deputatų.

Kaip ir tikėtasi, nuosaikiųjų nacionalistų partija PNV vėl užsitikrino didžiausią palaikymą Baskijoje ir gavo 28 vietas, bet neturės absoliučios daugumos.

Abiejuose regionuose Socialistų partija (PSOE) prarado vietų, lyginant su ketveriais metais anksčiau vykusių rinkimų rezultatais. Dalį balsų iš jos atėmė prieš griežto taupymo politiką pasisakanti nauja partija „Podemos“, trokštanti tapti Ispanijos kairiosios politinės stovyklos pagrindine jėga.

PSOE liko ketvirta Baskijoje, nusileidusi „Podemos“. Galisijoje socialistai surinko apylygiai balsų su koalicijai „En Marea“, kuriai priklauso „Podemos“ – ir viena, ir kita turės po 14 deputatų.

„Šie rezultatai nėra geri Socialistų partijai“, – pastebėjo antrasis pagal rangą šios partijos narys Cesaras Luena.

„Rezultatai neigiami abiejuose regionuose“, – pridūrė jis.

Prastas socialistų pasirodymas atkartojo šiai partijai nepalankius rezultatus bei gruodį vykusius visuotinius rinkimus ir pakartotinį balsavimą birželį.

Tikėtina, kad tokia padėtis padidins spaudimą socialistų lyderiui Pedro Sanchezui leisti M.Rajoy suformuoti naują nacionalinę vyriausybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius