Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išpuoliai Kanadoje gali kelti grėsmę šalies daugiakultūriškumo projektui

Teroro atakos Otavoje ne tik sukrėtė Kanadą, bet kartu gali ir dar labiau pabloginti daugelio kanadiečių požiūrį į islamą ir musulmonus. Naujienų svetainė dw.de teigia, kad ekstremistų išpuoliai kelia didelę grėsmę visam daugiakultūrės Kanados projektui.
Kanada gedi po išpuolio Otavoje
Kanada gedi po išpuolio Otavoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kanada Islamas

Iš karto po išpuolio Kanados premjeras Stephenas Harperis pareiškė, kad šalis nepabūgo ir toliau dės visas pastangas kovodama su terorizmu visame pasaulyje.

Iš Kanados kilęs Oksfordo universiteto tarptautinių santykių profesorius Neilas MacFarlane'as teigia, kad po išpuolių bus padidintas dėmesys kovai su terorizmu, o pati Kanados visuomenė dar atsargiau vertins daug metų vykdytą daugiakultūriškumo politiką. 

„Grupuotės, kurios siejamos su „Al Qaeda“ arba „Islamo valstybe“ (IS), turės sunkesnius laikus“, – teigė N. MacFarlane'as. Jis pažymi, kad šis išpuolis ir kova su islamo radikalais gali pakeisti pačios Kanados visuomenės nuostatas imigrantų atžvilgiu. Ilgą laiką Kanada laikyta itin atvira ir svetinga šalimi imigrantams.

2013 m. duomenimis, islamas buvo greičiausiai auganti religija Kanadoje, o musulmonai sudarė 3,2 proc. šalies gyventojų.

Daugiakultūrės Kanados projektas jau buvo pakoreguotas į valdžią atėjus S.Harperio vyriausybei. Dabartinė Kanados vyriausybė, skirtingai negu jos pirmtakės, taip smarkiai nebeakcentuoja įvairovės ir daugiakultūriškumo. 

„Kanadoje gyvena daug musulmonų, daugelis tikisi, kad jie laimingai ir taikiai gyvena šalyje“, – sakė N. MacFarlane'as, bet pridūrė, kad po išpuolių gali smarkiai pakisti Kanados visuomenės daugumos nuostatos jų atžvilgiu. Verta pažymėti, kad ir dabar jos nėra itin teigiamos.

2013 m. duomenimis, islamas buvo greičiausiai auganti religija Kanadoje, o musulmonai sudarė 3,2 proc. šalies gyventojų.

Tuo pačiu metu pastebimai išaugo Kanados visuomenės priešiškumas musulmonams. 54 proc. kanadiečių 2013 m. teigė, kad jų požiūris į islamą neigiamas. Kvebeko provincijoje neigiamos nuostatos islamo ir musulmonų atžvilgiu laikėsi dar daugiau, 69 proc. gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius