Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 15 /10:35

Išpuolio Nicoje liudininkai lietuviai: „Visas miestas – panikoje“

Nicoje ketvirtadienio vakarą Bastilijos šventę minėję žmonės su siaubu pasakojo apie akimirkas, kai suvokė, kad sunkvežimio vairuotojas į minią lėkė specialiai, kad mato teroristinį išpuolį. Promenadoje, kurioje per ataką žuvo 80 žmonių, buvo ir Nicoje gyvenanti lietuvė Laura Aleknavičiūtė. Ji nenukentėjo, bet sako iki šiol drebanti.
Laura Aleknavičiūtė
Laura Aleknavičiūtė / „Facebook“ nuotr.

Naujausią informaciją apie teroristinį išpuolį Nicoje galite sekti čia.

„Buvau promenadoje, tik pačios atakos nemačiau. Buvo be galo daug žmonių – per Bastilijos dieną čia visada beveik visas miestas išeina švęsti“, – 15min pasakojo 26 metų lietuvė, Nicoje gyvenanti trejus metus.

Jos teigimu, per šventes daugelis žmonių renkasi promenadoje, nes joje vyksta pagrindiniai renginiai ir šaudo fejerverkai.

„Tai įvyko 10–15 minučių po fejerverkų. Ėjome žiūrėdami koncertus namų link, kai staiga už nugaros pradėjo bėgti žmonės. Buvo matyti, kad dauguma jų net nežino, kas vyksta, bet bėga dėl bandos jausmo.

Taip ir aš su savo vaikinu – neįsivaizduodami, kas, kur ir kaip. Čia gyvenant visada būdavo šiek tiek baugu didesniuose susibūrimuose. Labiausiai ir įsiminė tai, kad absoliučiai visi buvo puolę į paniką“, – teigė L.Aleknavičiūtė.

Per šventes daugelis žmonių renkasi būtent promenadoje, nes joje vyksta pagrindiniai renginiai ir šaudo fejerverkai.

Netrukus ji išgirdo žmones šaukiant: „Bėkite iš čia! Slėpkitės! Bėkite į senamiestį (jis visai šalia, – red.).“ Galiausiai pasigirdo kalbos apie tai, kad „važiuoja mašina ir iš jos šaudo“.

„Įbėgus į senamiestį restoranų darbuotojai šaukė: „Pas mus, galite slėptis pas mus!“ Prabėgant viena mergina, kuri buvo prieš mus, sustojo vidury kelio laikydama rankose telefoną, apsisuko ir pradėjo isteriškai verkti. Įtariu, kad gavo žinių apie artimuosius“, – prisiminė L.Aleknavičiūtė.

Lietuvė su draugu gyvena netoliese, tad į namus grįžo per kelias minutes: „Įėję į pastatą iškart pasijautėme saugiau. Laiptinėje radome jauną smarkiai išsigandusią porelę. Jie čia net negyvena, o įbėgo į namą, kai kažkas atidarė duris. Pakvietėme juos į vidų nusiraminti.“

VIDEO: Po išpuolio Nicos gatvėse siaubo ir panikos apimti žmonės bėgo
VIDEO: Po siaubingos atakos Nicoje – gatvės nusėtos žuvusiųjų kūnais (N-18)

Informacijos iš pradžių nebuvo daug, bet po keliasdešimt minučių pradėjo aiškėti daugiau kraupaus išpuolio detalių. Anot L.Aleknavičiūtės, prefektūra liepė niekam neiti iš namų, o tai logiška – juk atmesti galimybės, kad bus daugiau atakų, negalima.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Nicoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Nicoje

„Mūsų gatvė, kurioje buvo pilna bėgančių žmonių, maždaug per 20 minučių absoliučiai ištuštėjo. Visiškai. Čia kaip kapinės. Viskas uždaryta.

Draugo restorane vakarieniavo atostogaujantys policininkai iš Paryžiaus. Išgirdę žinias, jie iš karto liepė uždaryti visas duris, ir tas metalines apsaugines, kurios nusileidžia. Žmonės liko viduje“, – pasakojo lietuvė.

15min nuotr./Išpuolis Nicoje
15min nuotr./Išpuolis Nicoje

„Visas miestas – didžiausioje panikoje ir baimėje. Juk toje promenadoje buvo tiek žmonių... O ir mes galėjome būti būtent toje vietoje. Neįtikėtina. Per daug realu, tikra, pernelyg arti mūsų“, – jaudinosi L.Aleknavičiūtė.

Ji prisipažino neįsivaizdavusi, kad kada nors teks pakliūti į tokią situaciją, be to, moteris jaudinasi dėl pažįstamų.

Išpuolis – per gimtadienį

Ketvirtadienio vakarą po Anglų promenadą Nicoje vaikščiojo ir kita lietuvė – Irma Juškėnaitė. Laimei, į šį miestą dviejų savaičių intensyviems prancūzų kalbos kursams atvykusi 32 metų moteris prieš pat pasigirstant pirmiesiems šūviams išėjo namo.

„Labai labai baisu. Buvau visiškai šalia, bet dėl nuovargio išėjau namo ir nieko nemačiau. Tik tada, kai draugai prancūzai pradėjo SMS žinutėmis klausti, ar man viskas gerai, suvokiau, kas įvyko“, – pasakojo I.Juškėnaitė.

„Tai buvo minučių reikalas. Tiesiog siaubinga. Visą naktį kaukia greitosios pagalbos automobilių sirenos. Kažkas baisaus. Gražiausias kurortas pavirto lavonine. Visur – panika. Negaliu užmigti“, – pridūrė lietuvė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nicoje į minią rėžėsi sunkvežimis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nicoje į minią rėžėsi sunkvežimis

Ji visą naktį praleido užsidariusi namuose – Nicoje moteris, į Prancūziją atvykusi visiškai viena, apsistojo pas prancūzų šeimą.

„Šalia manęs, kai dar buvau promenadoje, buvo ir kiti kursiokai. Kai aš išėjau namo, jie keliavo dar arčiau fejerverkų, nors jie jau buvo pasibaigę. Kaip jiems baigėsi, nežinau. Dalis rašė buvę uždaryti dviem valandoms baruose, kad niekur neišeitų.

Žmonių buvo beprotiškai daug. Juk susirinko visa Nica“, – teigė I.Juškėnaitė, kuri ketvirtadienį kaip tik atšventė savo gimtadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius