Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 01 /18:41

Išpuolis naktiniame klube Stambule: skelbiamos įtariamo užpuoliko, nužudžiusio 39 žmones, nuotraukos

Dešimtys žmonių žuvo ir buvo sužeista per išpuolį Turkijoje, Stambule, naujametinę naktį. Turkijos žiniasklaida iš pradžių pranešė, kad automatiniu ginklu ginkluotas žudikas buvo apsirengęs Kalėdų senio kostiumu, tačiau vėliau paaiškėjo, kad tai – netiesa. Užpuolikas pabėgo, jo ieško gausios policijos pajėgos.
Per išpuolį žuvusio vyro laidojimas
Per išpuolį žuvusio vyro laidotuvės / „Scanpix“/AP nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Naujųjų metų naktį užpuolikas prabangiame Stambulo naktiniame klube pradėjo šaudyti – žuvo 39 žmonės, dar 69 – sužeisti;
  • Užpuolikas pabėgo, jo ieško gausios policijos pajėgos;
  • Žiniasklaida paskelbė, kad užpuolikas vilkėjo Kalėdų senio kostiumą. Turkijos valdžios atstovai tą neigia. Jų žodžius patvirtina ir pasirodžiusi filmuota medžiaga iš įvykio vietos;
  • Kol kas niekas atsakomybės dėl išpuolio neprisiėmė.
VIDEO: Naujieji metai Stambulo naktiniame klube prasidėjo žudynėmis

18.41 val. Stambulo policija paskelbė įtariamo užpuoliko nuotraukas.

17.13 val. Turkijos premjeras neigia pranešimus, kad užpuolikas į žmones šaudė apsirengęs Kalėdų senio kostiumu. Kiek anksčiau tą patį sakė ir Stambulo gubernatorius Vasipas Sahinas. Jo teigimu, vaizdo medžiagoje matyti, kad užpuolikas vilkėjo juodos spalvos drabužiais.

Valdžios atstovų žodžius patvirtina ir pasirodžiusi filmuota medžiaga iš įvykio vietos. Joje matyti, kad užpuolikas buvo apsirengęs tamsiais drabužiais, ir buvo užsidėjęs kepurę su bumbulu, tačiau ji buvo tamsi ir nebuvo Kalėdų senio kostiumo dalis.

15.08 val. Paaiškėjo, kad vienas iš 39 sekmadienio išpuolio Stambule aukų yra apsaugos darbuotojas, kuris vos prieš kelias savaites buvo atsidūręs kito teroro akto sūkuryje, tačiau tuomet išsigelbėjo. Plačiau skaitykite čia.

11.43 val. Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad sekmadienį per Naujųjų metų sutiktuves į naktinį klubą įsiveržęs ir 39 žmones nužudęs ginkluotas užpuolikas siekė sukelti sumaištį Turkijoje.

„Jie stengiasi sugriauti dvasinę mūsų šalies būklę, sukeli chaosą, tyčia siaubingais išpuoliais taikydamiesi į mūsų tautos taiką, į civilius“, – sakoma R.T.Erdogano pareiškime, paskelbtame prezidentūros tinklalapyje.

Prezidentas pažadėjo, kad Turkija ir toliau kovos su terorizmu. „Turkija yra pasiryžusi iki galo tęsti kovą su terorizmu ir padarys viską, ko reikia, kad būtų užtikrintas mūsų piliečių saugumas ir taika regione“, – pabrėžė R.T.Erdoganas.

VIDEO: Naujieji metai Stambulo naktiniame klube prasidėjo žudynėmis

9.36 val. Policija įtaria, kad užpuolikas galėjo naudoti du „Kalašnikov“ automatus – ir tikriausiai dėl to dalis lankytojų manė, kad užpuolikai yra du.

9.30 val. Lietuvos Užsienio reikalų ministerija griežtai smerkia sausio 1-osios naktį Stambulo naktiniame klube įvykdytą teroristinį išpuolį.

Užsienio reikalų ministerija neturi duomenų, kad per išpuolį būtų nukentėję Lietuvos piliečiai.

„Ši siaubinga ataka prieš švenčiančius Naujuosius metus žmones yra nukreipta ne tik prieš Turkiją – ja siekiama įbauginti visą tarptautinę bendriją. Lietuva remia Turkiją kovoje su terorizmu ir patvirtina savo pasiryžimą kartu įveikti terorizmo keliamus iššūkius“, – rašoma pranešime spaudai.

Užsienio reikalų ministerija neturi duomenų, kad per išpuolį būtų nukentėję Lietuvos piliečiai. Iki šiol nėra aiškios 18-os žuvusių asmenų tapatybės.

9.17 val. Žudynes išgyvenusiųjų liudininkų pasakojimuose – košmariški prisiminimai.

8.15 val. Užpuolikas tebeieškomas

Užpuolikas vis dar tebėra laisvėje, jo ieško gausios policijos pajėgos. Vidaus reikalų ministras sakė: „Teroristo paieška tęsiasi; policija pradėjo būtinas operacijas; tikiuosi, jis bus sučiuptas greitai, Dievui panorėjus“.

7.10 val. Auga žuvusiųjų skaičius – per užpuolimą žuvo mažiausiai 39 žmonės. 16 iš jų – užsieniečiai, pranešė Turkijos vidaus reikalų ministras.

Ministras Suleymanas Soylu patvirtino, kad 16 žuvusiųjų tapatybė nustatyta, dar 18-os nustatoma. Keturių sužeistųjų būklė yra sunki, vieno – labai sunki, kritinė.

Tarp žuvusiųjų – ir vienas policijos pareigūnas, kuris budėjo prie įėjimo į populiarų naktinį klubą „Reina“, įsikūrusį Ortakiojo rajone, europinėje Stambulo dalyje.

Užpuolikas Kalėdų senio kostiumu

1.30 val. vietos (ir Lietuvos) laiku užpuolikas nukovė policininką, įsiveržė į naktinį klubą ir pradėjo šaudyti į Naujuosius metus šventusius žmones, kurių čia buvo susirinkę keli šimtai. „CNN Turk“ skelbia, kad jis buvo apsirengęs Kalėdų senelio kostiumu.

Prasidėjus skerdynėms, kai kurie klubo lankytojai, norėdami išvengti mirties, šoko į Bosforo sąsiaurį, ant kurio pakrantės ir yra įsikūręs klubas „Reina“.

Dar mažiausiai keturios dešimtys žmonių per išpuolį buvo sužeista.

Naktinio klubo savininkas Mehmetas Kocarslanas leidiniui „Hurriet“ sakė, kad prieš kurį laiką buvo gautas amerikiečių žvalgybos perspėjimas apie rengiamą teroristinį išpuolį. Pasak M.Kocarslano, po šio perspėjimo nuo septynių iki dešimties dienų buvo sustiprinta klubo apsauga.

Liudininkų teigimu, užpuolikas buvo ginkluotas Kalašnikovo automatu. Iš pradžių buvo skelbta, kad Kalėdų seneliais persirengusių užpuolikų būta dviejų, vėliau patikslinta, kad žudikas buvo tik vienas, po to ir vėl atsirado liudininkų, teigiančių, kad teroristų būta daugiau ir jie kalbėjo arabiškai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naktinis klubas „Reina“,  kuriame įvykdytas išpuolis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naktinis klubas „Reina“, kuriame įvykdytas išpuolis

Iš klubo išgabenus sužeistuosius, jame pradėjo dirbti sprogmenų ekspertai. Klubo apylinkes iš visų pusių blokavo ir šukuoja policijos pareigūnai, tikintis, kad užpuolikas ar užpuolikai nespėjo pasitraukti.

Išpuolis įvykdytas nepaisant sustiprinto saugumo priemonių, kurių prieš Naujuosius metus ėmėsi Turkijos teisėsaugos pajėgos. Vien Stambule, kaip teigiama, tvarką turėjo prižiūrėti 17 tūkst. policijos pareigūnų.

„Reina“ laikomas vienu labiausiai prestižinių Stambulo klubų, pagarsėjęs, jog į jį patekti itin sunku, nes apsaugininkai įleidžia tik nepriekaištingai apsirengusius asmenis.

Didžiuosiuose Turkijos miestuose dėl teroro išpuolių grėsmės šventiniu laikotarpiu buvo imtasi griežtų saugumo priemonių. Policija Stambule ir sostinėje Ankaroje uždarė eismą gatvėse, vedančiose į pagrindines aikštes. Stambulo gatvėse budėjo 17 tūkst. policininkų; kai kurie jų buvo persirengę Kalėdų Seneliais arba gatvės prekeiviais, nurodė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Ankara ir Stambulas 2016 metais tapo kelių didelių atakų taikiniais. Dėl šių išpuolių, nusinešusių daugiau kaip 180 žmonių gyvybių, kaltinamas džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ ir kurdų kovotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius