Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulį 2011 metais labiausiai sukrėtę įvykiai

Nuo „Arabų pavasario“ iki pasaulinės ekonominės krizės ir Osamos bin Ladeno nužudymo – 2011-ieji buvo kupini istorinių ir dinamiškų įvykių, neabejotinai turėsiančių įtakos pasauliui ateityje.
2011 metų pasaulio įvykiai
2011 metų pasaulio įvykiai / 15min.lt nuotraukų koliažas

Metų pradžioje Tunise susidegino jaunuolis, taip protestuodamas prieš šalį apėmusį nedarbą. Tai netrukus išprovokavo didelius neramumus, išplitusius po Artimuosius Rytus ir Šiaurės Afriką bei pramintus „Arabų pavasariu“.

Tunise ir Egipte nuversti ilgus dešimtmečius šias šalis valdę lyderiai. Libijoje sukilus prieš 42 metus valdžioje buvusį diktatorių Muamarą Kadhafi, šalis įsitraukė į pilietinį karą. Įsikišus NATO pajėgoms spalį M.Kadhafi buvo nužudytas.

Didesnė ar mažesnė protestų banga nuvilnijo ir daugybėje kitų arabų šalių – Bahreine, Alžyre, Irake, Jordanijoje, Kuveite, Maroke, Omane, Libane, Mauritanijoje, Saudo Arabijoje, Sudane, Vakarų Sacharoje, Gazos ruože.

Dėl protestų Jemene iš posto po ilgo delsimo atsistatydino šalies premjeras. Griežto tarptautinės bendruomenės pasmerkimo sulaukė Sirijos valdžia, jėga malšinanti protestų bangą. Jungtinių Tautų teigimu, iki gruodžio 1-osios aukų, žuvusių per protestuotojų susirėmimus su saugumo pajėgomis Sirijoje, skaičius pasiekė 4 000.

Dėl „Arabų pavasario“ reikšmės vis dar diskutuojama, tačiau ne vieno apžvalgininko įsitikinimu, tai svarbiausias šių metų įvykis pasaulyje.

AFP/Scanpix nuotr./Libijoje avenčiamas sukilėlių įsiveržimas į Tripolį
AFP/„Scanpix“ nuotr./Libijoje švenčiamas sukilėlių įsiveržimas į Tripolį

Kovą Japoniją sukrėtė galingas žemės drebėjimas, sukėlęs vieną iš didžiausių cunamio bangų per pastaruosius metus, sunaikinusią faktiškai viską, ką sutiko pakeliui, ir milijonus žmonių pavertusią benamiais. Minamusanriku uostamiesčio pakrantę nusiaubus 15 metrų aukščio bangoms, žuvo arba be žinios dingo 20 tūkst. žmonių.

Tačiau 9 balų stiprumo žemės drebėjimas ir milžiniška cunamio banga nebuvo vienintelė nelaimė šiais metais visu sunkiu užgriuvusi Japoniją. Stichija smarkiai apgadino Fukušimos branduolinę jėgainę. Išsilydžius keliems jos reaktoriams į aplinką pateko radiacija. Ši nelaimė laikoma didžiausia branduoline katastrofa nuo sprogimo Černobylyje prieš 25 metus.

Stipriai nuo gamtos stichijų šiais metais nukentėjo ir Jungtinės Valstijos. 2011 metais užfiksuotas didžiausias šalies pietuose, vidurio vakaruose ir šiaurės rytuose praūžusių uraganų skaičius. Iki balandžio pabaigos Jungtinėse Valstijose užfiksuoti 207 siautėję uraganai, nusinešę 346 žmonių gyvybes.

Kiek vėliau Misūrio valstiją nusiaubė galingas uraganas, nusinešęs 150 žmonių gyvybes. Tai uraganas, per pastaruosius 60 metų pareikalavęs daugiausiai žmonių gyvybių.

Vasarį Naujojoje Zelandijoje, Kraistčerče, kilo 6,3 balo stiprumo žemės drebėjimas. Požeminių smūgių epicentras užfiksuotas už 10 kilometrų į pietvakarius nuo miesto. Per ilgiau nei minutę trukusį žemės drebėjimą, kurio pakartotinių smūgių stiprumas siekė 5,7 balo, žuvo mažiausiai 240 žmonių.

Gegužę Jungtinių Valstijų karinio jūrų laivyno jūros, oro ir sausumos pajėgos Pakistane nužudė ieškomiausią pasaulyje teroristą, teroristinio tinklo „Al Qaeda“ lyderį Osamą bin Ladeną. JAV šį žmogų kaltino rugsėjo 11-osios teroristinių išpuolių organizavimu. O.bin Ladeno Vakarų šalys ieškojo dešimtmetį.

Reuters/Scanpix nuotr./Natori miestas 2011-ųjų kovo 11 dieną
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Natori miestas 2011-ųjų kovo 11 dieną

Šiais metais ypač daug emocijų pasaulyje buvo susijusių su ekonomika. Europoje pamažu įsigalint fiskalinei krizei atsistatydino Graikijos ir Italijos premjerai. Reitingų agentūra „Standard & Poor‘s dėl augančios valstybės skolos sumažino aukščiausią JAV skolinimosi reitingą nuo AAA iki AA+.

Jungtinių Valstijų nedarbo lygiui pasiekus 9 proc., pasipiktinusių žmonių bruzdėjimai prasidėjo ir kapitalizmo šerdyje – Niujorko finansų centre Volstrite. Rugsėjį Volstrite susirinkę tūkstančiai žmonių nepaliko šio rajono gatvių ir aikščių kiauras paras. Jie rengė susirinkimus, protesto akcijas ir tikėjosi pakartoti revoliuciją pagal Šiaurės Afrikos bei Artimųjų Rytų sukilimų scenarijų.

Netrukus „Okupuok Volstritą“ pramintas judėjimas persikėlė ir už Atlanto. Spalį šimtuose pasaulio miestų vyko protesto akcijos. Kai kuriuose iš jų, kaip antai Romoje, netrūko smurto – dužo stiklai, degė automobiliai. 

Liepą pasaulį sukrėtė tragedija Norvegijoje, kai šalies pilietis Andersas Behringas Breivikas įvykdė du išpuolius, per kuriuos žuvo 77 žmonės. Norvegijos „pasipriešinimo judėjimo ir Tamplierių ordino Norvegijoje kariuomenės vadu“ save vadinantis teroristas pirmiausiai detonavo sprogmenis prie vyriausybinių pastatų komplekso Osle, o vėliau nuvykęs į Utiojos salą atidengė ugnį į čia stovyklavusį valdančiosios Darbo partijos jaunimą.

Šiais metais amerikiečiai su giliu atodūsiu atsisveikino su savo daugkartinio naudojimo erdvėlaivių programa „Space Shuttle“. Programa, daugybę metų laikyta Amerikos nacionaliniu pasididžiavimu. „Space Shuttle“ erdvėlaiviai JAV ir kitų šalių astronautus skraidino į Tarptautinę kosminę stotį, kurioje apsigyvenę astronautai atlikdavo įvairius tyrimus ir eksperimentus.

Scanpix nuotr., 15min.lt koliažas/Volstritas
Scanpix nuotr., 15min.lt koliažas/Volstritas

Dar vienas Vakarų pasaulį sudrebinęs skandalas – Tarptautinio valiutos fondo vadovui Dominique'ui Straussui-Kahnui pateikti kaltinimai lytine prievarta. Rugpjūtį Niujorko teisėjas panaikino visus D.Straussui-Kahnui pateiktus kaltinimus ir taip užbaigė tris mėnesius trukusią sagą, tačiau žala vienam iš įtakingiausių planetos žmonių jau buvo padaryta – jis neteko savo posto.

Ne mažesnis tarptautinis skandalas kilo paaiškėjus, kad žiniasklaidos baronui Rupertui Murdochui priklausančioje pasaulinėje žiniasklaidos imperijoje „News Corporation“buvo vykdomas telefoninis šnipinėjimas. Australijoje gimusiam verslininkui teko uždaryti skandalo centre atsidūrusį bulvarinį laikraštį „News of the World“, kuris buvo populiariausias Didžiosios Britanijos sekmadieninių leidinių rinkoje.

Rugpjūtį Didžiąją Britaniją sukaustė įvairiuose šalies miestuose kilusios riaušės, kurias paskatino Totename įvykęs incidentas, per kurį policijos pareigūnai nušovė Marką Dugganą. Pasak policijos pranešimų, ji atliko sulaikymo operaciją, M.Dugganas buvo ginkluotas ir priešinosi pareigūnams. Dėl to, esą, įvyko susišaudymas. Per kelias dienas trukusias riaušes padaryta žala siekė apie 200 mln. svarų sterlingų. Suimta per 1 tūkst. žmonių, apie 600 žmonių pateikti kaltinimai.

Rugsėjį pasaulį sukrėtė Rusijoje įvykusi tragedija, per kurią Jaroslavlio srityje sudužus lėktuvui Jak-42 žuvo visa šalies ledo ritulio komanda „Lokomotiv“. Lėktuvas nukrito iš nedidelio aukščio iš karto po pakilimo ir užsidegė.

Gruodį Filipinus nusiaubė tropinė audra „Washi“ ir galingi potvyniai. Per juos Mindanao saloje žuvo daugiau nei 1 tūkst. žmonių, buvo nusiaubtos ištisos apylinkės Kagajan de Oro ir Iligano miestuose. Nuo stichijos nukentėjo 338 tūkst. žmonių ir daugiau nei 10 tūkst. namų buvo sugriauta, dešimtys tūkstančių glaudžiasi evakuacijos centruose. Per 1 tūkst. žmonių laikomi dingusiais be žinios.

Taip pat gruodį pasaulį nustebino didžiausi protestai nuo SSRS griūties Rusijoje. Įvairiais skaičiavimais, išreikšti pasipiktinimą dėl neskaidrių šalies parlamento rinkimų į gatves rinkosi dešimtys tūkstančių žmonių.

Reuters/Scanpix nuotr./Protestas Maskvoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Maskvoje,

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius