Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Istorinė žaizda: Kijeve kol kas nebus rodomas lenkų filmas apie Volynės žudynes

Lenkijos institutas Kijeve atidėjo išskirtinę naujo filmo apie Volynės žudynes peržiūrą. Priimti tokį sprendimą „primygtinai rekomendavo“ Ukrainos užsienio reikalų ministerija. Akivaizdu, kad jautriausi regiono istorijos puslapiai vis dar skaitomi skirtingai, skelbia Lenkijos radijas.
Filme pasakojama apie Volynės žudynes
Filme pasakojama apie Volynės žudynes / Facebook.com

Lenko režisieriaus Wojciecho Smarzowskio juosta „Volynė“ („Wolyn“) yra pirmasis pilnametražis filmas, kuriame pasakojama apie Volynės žudynes – tamsiausią dėmę Lenkijos ir Ukrainos istorijoje.

Peržiūrą buvo planuojama surengti antradienį Kijeve, o į renginį buvo pakviestas filmo režisierius, Ukrainos diplomatai, pats šalies prezidentas Petro Porošenka, premjeras, parlamentarai. Po peržiūros tikėtasi viešo juostos aptarimo.

Tačiau Lenkijos ambasada Kijeve sulaukė laiško iš Ukrainos užsienio reikalų ministerijos, kuriame „primygtinai rekomenduojama“ atšaukti peržiūrą „viešosios tvarkos“ vardan.

Lenkijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Rafalas Sobczakas patvirtino, kad peržiūra buvo nukelta ir kad su ukrainiečiais deramasi dėl naujos datos.

Filmas „Volynė“, kurio premjera Lenkijoje įvyko spalio 7-ąją, pasakoja apie jauną lenkę, kuri, nepaisydama savo tėvų priekaištų, svajoja ištekėti iš tame pačiame kaime gyvenančio ukrainiečio.

Kilus Antrajam pasauliniam karui regione, kur gyvena ši įsimylėjėlių pora, kyla etninių valymų banga.

Volynės regioną, prieš karą priklausiusį Lenkijai, 1939 metais iš pradžių okupavo sovietai, o 1941-aisiais – Vokietijos naciai.

Daugelis istorikų sutaria, kad Volynėje ir Rytų Galicijoje Ukrainos sukilėlių armija (UPA), siekusi šalies nepriklausomybės, 1943-1945 metais išžudė iki 100 tūkstančių lenkų. Keršijo ir pastarieji – per kruvinas atsakomąsias akcijas buvo nužudyta 10-12 tūkst. ukrainiečių.

W.Smarzowskio teigimu, filmą žiūrėti nėra lengva, bet jis reikalingas siekiant lenkų ir ukrainiečių susitaikymo.

Filmą apie Volynės žudynes, kurias Lenkijos Seimas šių metų liepą oficialiai pavadino genocidu, pastatęs W.Smarzowskis atvirai teigė, kad jam nerūpi, kas nutiks po premjeros. Jo teigimu, filmą žiūrėti nėra lengva, bet jis reikalingas siekiant lenkų ir ukrainiečių susitaikymo.

Vis dėlto Kijeve netrūksta teigiančiųjų, kad filmas yra ukrainofobiškas. Esą režisierius visišikai ignoravo ukrainiečių istorikų patarimus ir rėmėsi kone vien lenko dvasininko Tadeuszo Isakowicziaus-Zaleskio rekomendacijomis.

Šis buvęs disidentas garsėja savo protestais prieš UPA ir vieno ukrainiečių nacionalistų lyderių Stepano Banderos kultą. T.Isakowiczius-Zaleskis apie „Volynę“ yra pasakęs: „Šis filmas nutrauks susitaikymo procesą, kurio šiaip jau niekada nebuvo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius