Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Istorinis Ledo mūšis pirmąkart bus atkurtas jo istorinėje vietoje

Rusijos Pskovo srityje šį savaitgalį vyks 3-asis tarptautinis karo istorijos festivalis „Ledo mūšis“, kurio metu bus atkurtas XIII amžiuje vykęs svarbus Livonijos (Kalavijuočių) ordino ir Naugardo respublikos pajėgų susirėmimas.
Temos: 2 Ordinas Ledas

„Šeštadienį vidurdienį Sokolichoje vyks iškilminga ceremonija, kurios metu paminklas Rusijos kariams ir didžiajam kunigaikščiui Aleksandrui Neviškiui bus apjuostas karinės šlovės girlianda ir padėta gėlių. Valanda vėliau įvyks paradas ir karo istorijos klubų pasirodymas“, – sakė Pskovo srities kultūros komiteto pirmininko pavaduotojas Vladimiras Kuprinas

Pasak V.Kuprino, sekmadienį festivalis persikels į Gdovo rajoną netoli Kobiljė Gorodiščės kaimo, kur bus atkurta Ledo mūšio eiga. Rusijos Ortodoksų Bažnyčia tą dieną švenčia Velykas, todėl festivalis prasidės nuo velykinių pamaldų. Vėliau įvyks iškilmingas Rusijos kariuomenės minėjimas, o po jo bus surengta mūšio rekonstrukcija.

Organizatoriai planuoja kuo tikroviškiau pavaizduoti prieš 767 metus ant užšalusio Peipaus (Čiudo) ežero vykusio susirėmimo eigą.

Mūšio inscenizacijoje dalyvaus 25 karo istorijos klubai iš Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos ir Baltijos šalių. Iš viso joje dalyvaus apie 500 žmonių, tarp jų 30 raitelių.

Ledo mūšyje, kuris vyko 1242 metų balandžio 5 dieną, dalyvavo  500-1 000  Livonijos ordino ir apie 5 000 Aleksandro Neviškio vadovaujamų Naugardo respublikos karių. Pasak to meto kronikų, šiame mūšyje žuvo tik apie 20 riterių, tačiau šis susirėmimas sutrukdė kalavijuočiams užimti Naugardą ir prisidėjo prie ordino susilpnėjimo.

„Pagrindinis festivalio „Ledo mūšis 2009“ tikslas – Pskovo žemės karinio ir kultūrinio paveldo propagavimas, patriotinio judėjimo ugdymas, taip pat galimybė parodyti, jog šlovingojo mūšio laukas tinkamas organizuoti dideliems karo istorijos festivaliams“, – sakė V.Kuprinas

Pasak jo, šio mūšio rekonstrukcija jo istorinėje vietoje gali tapti papildoma paskata įkurti istorijos muziejų ir paskelbti Ledo mūšio vietą saugoma teritorija.

Pirmasis tarptautinis karo istorijos festivalis „Ledo mūšis“ įvyko 2007 metų balandį, tačiau tąsyk šio mūšio inscenizacija vyko prie paminklo Aleksandrui Neviškiui netoli Pskovo esančiame Sokolichos mieste, o joje dalyvavo apie 300 karo istorijos klubų narių iš Rusijos ir Baltarusijos.

Pirmajame festivalyje dalyvavo apie 8 tūkst. žiūrovų, o antrajame, kuris vyko praeitų metų balandį – apie 15 tūkst. žiūrovų ir daugiau nei 400 karo istorijos entuziastų iš Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius