Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Istorinius skaudulius keičia draugystė

Libijos ir Italijos santykius ženklina abipusiai skausmingi istoriniai įvykiai, tačiau šalys suinteresuotos juos gerinti ir bendradarbiauti. Šiomis dienomis Romos parke pastatytoje beduinų palapinėje ilgametis Libijos lyderis priiminėja svečius ir susitinka su aukščiausiais Italijos vadovais.
M.Gadhafi Romoje pasveikino Berlusconi.
M.Gadhafi Romoje pasveikino Berlusconi. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ekscentriškasis Libijos vadovas Moammaras Gadhafi vakar pradėjo pirmą savo vizitą Italijoje. "Afrikos karalių karalius" Romos parke pasistatė jo prekės ženklu jau tapusią palapinę, kur priiminėja svečius, o nakvoja jis XVII amžiaus ištaiginguose „Villa Doria Pamphili" rūmuose, žvelgiančiuose į to paties pavadinimo parką.

Libijos vadovas didžiuojasi savo klajoklišku paveldu ir turi įsirengęs nuolatinę prašmatnią palapinę dykumoje prie Libijos Sirtos miesto.

Libijos vadovas didžiuojasi savo klajoklišku paveldu ir turi įsirengęs nuolatinę prašmatnią palapinę dykumoje prie Libijos Sirtos miesto. Į Romą M.Gadhafi atvyko kartu su maždaug 300 žmonių palyda, tarp jų yra daug Libijos verslininkų. Vienas šaltinis Tripolyje atskleidė: „Italijai tai daug kainuos. Tačiau visi žino, kad Libija labai svarbi Romai."

Trijų dienų vizitas rodo šiltėjančius abiejų šalių santykius, kurie buvo labai pašliję po 30 metų trukusios Libijos okupacijos, po jos M.Gadhafi išvarė iš šalies 20 tūkst. italų. Libijos vadovo programa Italijoje labai įtempta: jis pasakys daugybę kalbų, dalyvaus oficialiuose susitikimuose su šalies premjeru, prezidentu ir abiejų parlamento rūmų pirmininkais, taip pat debatuose universitete. Numatytas ir M.Gadhafi susitikimas su kai kuriais italais, kuriuos jis išprašė iš šalies 1970 metais, taip nubausdamas Italiją už 1911–1941 metų kolonizaciją. Asociacija, atstovaujanti iš šios Šiaurės Afrikos šalies ištremtiems italams, pranešė, kad toks susitikimas numatytas šeštadienį Libijos lyderio palapinėje.

Kompensacija už okupaciją

Italijos ir Libijos santykiai pastaraisiais metais gerokai atšilo, pernai buvo pasirašyta sutartis, pagal kurią Italija sumokės kompensaciją Libijai už okupaciją. Į 5 mlrd. dolerių (3,5 mlrd. eurų) paketą – po 200 mln. dolerių kasmet per 25 metus – įeina statybos projektai, stipendijos studentams ir pensijos Libijos kareiviams, tarnavusiems kartu su italais per Antrąjį pasaulinį karą.

Fašistinio diktatoriaus Benito Mussolini laikais dešimtys tūkstančių italų įsikūrė Italijos kolonijoje ir ten ėmėsi tiesti kelius, statyti elektrines bei kitus objektus. Libija paskelbė nepriklausomybę 1951 metais, o 1969-aisiais į valdžią atėjo M.Gadhafi. Po metų jis ištrėmė iš šalies daugumą ten įsikūrusių italų. Iki šiol nepamirštos italų organizacijų pastangos išsireikalauti iš Libijos kompensaciją už turtą, kuris tuo metu buvo atimtas – apie kelis šimtus milijonų dolerių.

Gaudo migrantus

Mainais į kompensaciją už okupaciją Libija sutiko pažaboti tūkstančių nelegalių migrantų, kasmet per Viduržemio jūrą plūstančių į Italiją, srautą. Abi šalys pasirašė prieštaringai vertinamą sutartį, pagal kurią Italija išsiųs atgal migrantus, kurie pradeda savo kelią iš Libijos ir yra perimami tarptautiniuose vandenyse, dar nepasiekę Italijos krantų. Gegužę Italija davė Libijai tris patrulinius laivus ir pažadėjo dar tris migrantams gaudyti. Italija taip pat pažadėjo padėti pastatyti radiolokatorių sistemą, kuri kontroliuos Libijos sienas, esančias dykumose.

Jungtinių Tautų (JT) pabėgėlių reikalų agentūra, Vatikanas ir humanitarinės organizacijos kritikuoja šį susitarimą kaip pažeidžiantį žmogaus teises. Šiaurės Vakarų Libijoje sulaikymo centras yra perkrautas, gaunama pranešimų apie nederamą Libijos policijos elgesį su migrantais iš kitų Afrikos šalių, jų diskriminavimą. Libija nėra pasirašiusi JT pabėgėlių konvencijos ir neturi prieglobsčio sistemos.

Mainais į kompensaciją už okupaciją Libija sutiko pažaboti tūkstančių nelegalių migrantų, kasmet per Viduržemio jūrą plūstančių į Italiją, srautą.

Žydų bendruomenė laukia atsakymų

Libijos vadovas taip pat susitiks su kai kuriais Italijos žydais, kurie buvo išvaryti iš Libijos šioje šalyje kilus antižydiškai bangai per 1967 metų Artimųjų Rytų karą. Tada iš Libijos buvo ištremta apie 6 tūkst. žydų. Romos, kuri turi vieną seniausių Europoje žydų geto kvartalą, žydų bendruomenės vadovas Riccardo Pacifici abejojo M.Gadhafi nuoširdumu, nes susitikimą siūloma rengti šeštadienio rytą, kai žydai švenčia šabą, todėl daugelis jų negalės dalyvauti.

Romos žydų bendruomenė taip pat nori Libijos vadovui užduoti klausimų apie Italijoje už akių nuteisto palestiniečio, 1982 metais įvykdžiusio išpuolį Romos sinagogoje, per kurį žuvo 2 metukų berniukas, likimą. Palestinietis Abdelis Osama al Zomaras buvo suimtas Graikijoje, bet ši atsisakė išduoti jį Italijai, vietoj to palestinietis buvo išsiųstas į Libiją.

M.Gadhafi taip pat paprašė susitikimo su 700 moterų iš verslo, politikos ir kultūros sričių. Susitikimas su jomis Romos koncertų salėje numatytas penktadienį. Panašų susitikimą M.Gadhafi buvo surengęs ir Paryžiuje 2007 metais. Maždaug tūkstantis į jį atėjusių moterų tada išgirdo, kad Libijos vadovas nori „išgelbėti Europos moteris".

Daug bendrų interesų

Nepaisydamas istorijos skaudulių, Italijos premjeras S.Berlusconi nori pagerinti santykius su naftos bei dujų turtinga Libija ir jau pakvietė M.Gadhafi kitą mėnesį dar kartą grįžti į Italiją, kai čia vyks Didžiojo aštuoneto viršūnių susitikimas.

M.Gadhafi yra ilgiausiai valdantis arabų pasaulio lyderis, o jo šalis – trečia didžiausia Afrikoje po Nigerijos ir Angolos naftos išgavėja. Libija taip pat yra viena svarbiausių investuotojų į Italijos ekonomiką. Apie jos vadovo vizitą Italijos užsienio reikalų ministras Franco Frattini sakė: „Tai istorinis vizitas ir mes norime jį deramai surengti. Sveikiname M.Gadhafi žinodami, kad drauge žengiame į naują draugystę, turėdami daug bendrų interesų."

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius