-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įtakingiausi pasaulio žmonės

Amerikos savaitraštis „Time“ jau šeštą kartą nuo 2004 metų paskelbė 100 įtakingiausių pasaulio žmonių sąrašą. Sudarytojai prisipažįsta, jog tai buvo nelengvas uždavinys. Subjektyvumo neišvengta, tačiau šis sąrašas daugiau ar mažiau atspindi, kaip pasaulio tvarka matyti iš Amerikos varpinės.
Michelle Obama
Michelle Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Įtakingiausi žmonės suskirstyti pagal kategorijas. Skirsnyje „Lyderiai ir revoliucionieriai“ pirmauja demokratų veteranas senatorius Edwardas Kennedy. Neseniai jis pelnė garbingą apdovanojimą už indėlį reformuojant Amerikos sveikatos apsaugą. Tačiau dar labiau senatorius įsiminė tuo, kad vos nesugadino naujojo prezidento Baracko Obamos inauguracijos, kai per iškilmingą ceremoniją Kongrese jam pasidarė bloga.

Toliau sąraše minimas Didžiosios Britanijos premjeras Gordonas Brownas, pastaruoju metu persekiojamas įvairių skandalų. Jam ant kulnų lipa partijos „Mūsų namai Izraelis“ lyderis Avigdoras Liebermanas. Šį žmogų lydėjo didelė politinė sėkmė – prieštaringasis politikas tapo Izraelio užsienio reikalų ministru. Tačiau, kaip ir dera pagal seną izraelietišką tradiciją, jis tuoj pat atsidūrė korupcijos skandalo sūkuryje. Neseniai policija apklausė A.Liebermaną, įtariamą sukčiavimu, pinigų plovimu ir piktnaudžiavimu visuomenės pasitikėjimu.

Į sąrašą įtrauktas ir Irako ministras pirmininkas Nouri al Maliki, pastaruoju metu vis dažniau kritikuojantis į valdžią jį atvedusius amerikiečius.

„Herojų ir dievukų“ kategorijoje pirmauja JAV pirmoji ponia Michelle Obama, užveisusi daržą tiesiog pievelėje prie Baltųjų rūmų.

Tik po Irako premjero minima naujoji JAV valstybės sekretorė ir buvusi pirmoji ponia Hillary Clinton.

Indonezijos prezidentas Susilo Bambangas Yudhoyono taip pat yra įtakingas lyderis, garsėjantis dar tuo, kad įrašinėja ir leidžia savo kūrybos dainų albumus. Jis mano, jog muzika gali išspręsti daugelį problemų.

Ekstravagantiškasis Londono meras Borisas Johnsonas, be kita ko, išsiskiria ir tuo, kad pratina britų parlamentarus prie paprastų žmonių kalbos – su jais kalbėdamas meras vartoja verbalines konstrukcijas, kurios prasideda raide „F“.

Be abejo, šiame sąraše negali nebūti ir Prancūzijos bei JAV prezidentų Nicolas Sarkozy ir B.Obamos, Vokietijos kanclerės Angelos Merkel bei Kinijos vadovų – šįkart tai vicepremjeras Wangas Qishanas ir viceprezidentas Xi Jinpingas.

Ne tas Medvedevas

Skyrelis „Statytojai ir titanai“ stebina profesijų ir pareigybių įvairove. Greičiausiai į jį pateko žmonės, netikę jokiai kitai kategorijai. Taigi šiame sąraše atsidūrė vis labiau populiarėjančio pirmojo mikrotinklaraščių portalo „Twitter“ kūrėjai, Meksikos žiniasklaidos magnatas Carlosas Slimas ir net Bradas Pittas, taip pat JAV finansų sekretorius Timothy Geithneris, iš esmės prisiėmęs visą atsakomybę už kovą su pasauline finansų krize. Skyrelyje minimas ir vienintelis Rusijos atstovas – „Gazprom eksport“ generalinis direktorius Aleksandras Medvedevas, žmogus, kontroliuojantis trečdalį Europai tiekiamų dujų. Sąraše yra ir buvęs fondų biržos „Nasdaq“ pirmininkas Bernardas Madoffas, prasitaręs sūnums apie savo sukurtą sukčiavimo piramidę. Dabar machinatorius sėdi kalėjime ir niekam jokios įtakos pasaulyje nebeturi.

Viskas sukasi apie „Oskarus“

„Menininkų ir pramogų verslo“ skyrelyje figūruoja asmenys, susiję su garsiausia pasaulyje kino premija: „Oskarų“ laureatės Kate Winslet ir Penelope Cruz, aktorius Tomas Hanksas, kompozitorius A.R.Rahmanas, pirmas du „Oskarus“ pelnęs Indijos pilietis, taip pat radijo laidų vedėjas Rushas Limbaugh, broliai Samas ir Danas Houseriai, įkūrę leidybos kompaniją „Rockstar Games“, kuri ir toliau džiugina kompiuterinių žaidimų mėgėjus.

Pirmoji tarp didvyrių – Michelle

„Herojų ir dievukų“ kategorijoje pirmauja JAV pirmoji ponia Michelle Obama, užveisusi daržą tiesiog pievelėje prie Baltųjų rūmų.

Didvyrio titulo nusipelnė ir pilotas Chesley Sullenbergeris, sėkmingai nutupdęs keleivinį lainerį ant Hudzono upės Niujorko centre, bei amerikiečių laivo „Maersk Alabama“ kapitonas Richardas Phillipsas – jis buvo atsidūręs Somalio piratų nelaisvėje.

Pagerbtas ir britų fermeris Michaelas Eavisas, kuris nuo 1981 metų savo žemėse rengia vieną didžiausių pasaulyje roko festivalių. 2008-aisiais Glastonberio festivalis buvo pripažintas geriausiu tokios kategorijos metų renginiu, o M.Eavisas apdovanotas už labdaringą veiklą.

Ispanas Rafaelis Nadalis įtrauktas į sąrašą kaip geriausias 2008 metų pasaulio tenisininkas.

Žinoma, neapsieita ir be populiariosios pokalbių laidų vedėjos Oprah Winfrey – ji pavadinta įtakingiausia moterimi televizijos pasaulyje.

Aliaskos gubernatorė Sarah Palin siekė tapti JAV viceprezidente, bet drauge su respublikonų kandidatu į JAV prezidentus Johnu McCainu pralaimėjo kovą. Tačiau to pakako, kad ji išgarsėtų.

Daug Nobelio premijos laureatų

Sąrašą baigia intelektualai, išvardyti skyrelyje „Mokslininkai ir mąstytojai“. Čia pirmauja amerikietis ekonomistas Nourielis Roubini, numatęs pasaulinę finansų krizę.

Jonas Favreau pagerbtas už sunkų darbą, kurį atlieka – rašo kalbas prezidentui B.Obamai.

Nenuostabu, kad šiame skyrelyje yra net keli Nobelio premijos laureatai. Du jų – fizikai: japonų kilmės amerikietis Yoichiro Nambu, prestižinį apdovanojimą gavęs 2008 metais, ir 1998-aisiais jį pelnęs Stevenas Chu, dabar – dvyliktasis JAV energetikos sekretorius.

Dar vienas Nobelio premijos laureatas – ekonomistas Paulas Krugmanas, „The New York Times“ skiltininkas ir knygų autorius. Apie sudėtingus ekonominius procesus jis moka kalbėti paprastai ir suprantamai.

Be kitų, pagerbti ir Harvardo mokslininkai. Jie, vadovaujami mediko ir sociologo Nicholaso Christakio, įrodė, kad bent iš dalies žmogaus vietą socialinėje grupėje lemia genai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius