Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ar pabėgėliai iš Tuniso pridarys bėdų visai Europai?

Italija įspėjo, kad emigrantai iš Tuniso, plūste plūstantys prie jos krantų, pridarys problemų visoms Europos valstybėms.
Pastaruoju metu į Italiją plūsta pabėgėliai iš Šiaurės Afrikos.
Pastaruoju metu į Italiją plūsta pabėgėliai iš Šiaurės Afrikos. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Italijos vidaus reikalų ministras Roberto Maroni pareiškė, kad migrantai atvykę Lampedusos salą grasina institucijų ir socialinėms Europos struktūroms, rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC interneto svetainė.

Italija prašo ES skirti maždaug 100 mln. eurų paramos, kad galėtų susidoroti su antplūdžiu.

Ieško geresnio gyvenimo

Praėjusią savaitę į Lampedusos salą valtimis atplaukė daugiau negu 5 tūkst. emigrantų. Toks jų antplūdis siejamas su nesenais masiniais protestais dėl nedarbo ir skurdo, pasibaigusiais prezidento Beno Ali nuvertimu.

Dauguma Italiją pasiekiančių pabėgėlių teigia, kad Europoje ieškos darbo ir geresnio gyvenimo. Vis dėlto pranešama, kad tarp atvykėlių iš Tuniso gali būti pabėgusių kalinių ir nuversto režimų šalininkų, bėgančių nuo atpildo.

„Šiaurės Afrikos šalyse kilusi rizika ir sparčiai vykstantys pokyčiai gali turėti griaunančių pasekmių Europos tautų institucijų ir socialinėms struktūroms“, – sakė R.Maroni. Jis pabrėžė, kad aukščiausi Europos pareigūnai turėtų imtis atitinkamų diplomatinių veiksmų Afrikos šalių, kuriose paskutiniu metu siaučia neramumai, atžvilgiu.

R.Maroni taip pat paprašė Europos Sąjungos sienos apsaugos tarnybos įsikišimo. Centrus, kuriuose apsistojo migrantai iš Afrikos saugo 200 kareivių.

Savo ruožtu Lampedusos salos meras Bernadino Rubeis paskelbė nepaprastąją padėtį. „Visi Tuniso gyventojai bando pabėgti iš šalies ir pasiekti Italiją, o paskui – ir kitas Europos šalis“, – sakė jis.

Bėga nuo atpildo?

Jungtinių Tautų (JT) atstovė Laura Boldrini BBC sakė, kad situacija Lampedusos saloje yra kritiška. Situacija esą pagerėjo, kai sekmadienį buvo atidarytas vadinamasis priėmimo centras, tačiau L.Boldrini akcentavo, kad migrantus svarbu perkelti į kitus šalies centrus.

JT atstovės teigimu, kai kurie pabėgėliai planavo iš Italijos keliauti į Prancūziją ir kitas Europos šalis. „Šis antplūdis liečia daug šalių, ne tik Italiją“, – kalbėjo ji.

Savo ruožtu Tunise dirbantis BBC žurnalistas Jimas Muiras praneša, kad situacijai šalyje stabilizuojantis, dalis vietinių gyventojų yra apstulbinti savo tautiečių siekio patekti į Italiją.

Kai kurie norintys išvykti yra gerai apsirengę, moka už patogesnę kelionę, o tai, žurnalisto žodžiais tariant, rodo, kad jie gali būti susiję su buvusiu režimu ir mėgina išvengti pelnytos bausmės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius