Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijoje žemės drebėjimo aukų skaičius pasiekė 207 (nuotraukos, atnaujinta 15.37 val.)

Italijoje per žemės drebėjimą žuvusiųjų vis daugėja ir jau pasiekė 207, dar 15 laikomi dingusiais, 178 sužeisti, paskelbė antradienį ministras pirmininkas Silvio Berlsuconi .
Italai likę be namų
Italai likę be namų / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Italijos žiniasklaida pranešė apie iš griuvėsių ištrauktą gyvą 98-erių moterį, kuri išbuvo užgriuvusi 30 valandų.

Per televiziją transliuotoje prie stichinės nelaimės epicentro LAkviloje surengtoje spaudos konferencijoje S.Berlusconi dar sakė, kad apie 100 sužeistųjų būklė sunki.

„Identifikuota 190 aukų, dar 17-kos tapatybė nenustatyta, taigi šiuo metu žuvusiųjų skaičius yra 207“, – nurodė S.Berlusconi ir pridūrė, kad gelbėjimo darbams vyriausybė atsiuntė 7 tūkst. darbininkų, kuriems padeda ir savanoriai.

Pasak Italijos premjero, iš pirmadienį žemės drebėjimo neatlaikiusių pastatų griuvėsių ištraukta 150 gyvų žmonių.

Ankstesniais duomenimis, gelbėtojai antradienį iki sutemų ieškojo likusių gyvųjų po centrinėje Italijoje įvykusio stipraus žemės drebėjimo, nusinešusio mažiausiai 179 žmonių gyvybių, o tūkstančiai likusių be pastogės buvo priversti glaustis paskubomis įrengtuose palapinių miesteliuose.

Pasak gelbėjimo tarnybų, tamsa ir smarkus lietus apsunkino paieškas tačiau apie šimtas žmonių buvo ištraukti gyvi iš po renesansinių ir barokinių pastatų griuvėsių istoriniame L'Akvilos mieste bei keliuose aplinkiniuose miesteliuose. Gelbėtojai nurodė, kad po 24 valandas trukusių paieškų 34 žmonės vis dar laikomi dingusiais be žinios.

Gelbėtojai nurodė, kad žuvo bent 150 žmonių, iš kurių 139 jau atpažinti, pranešė Italijos naujienų agentūra ANSA. S.Berlusconi spaudos konferencijoje sakė, kad 1 500 žmonių buvo sužeisti.

Vyriausybė apskaičiavo, kad pirmadienį paryčiais smogęs 6,2 balo pagal momentinės magnitudės skalę žemės drebėjimas be pastogės paliko apie 70 tūkst. žmonių. Požeminiai smūgiai apgadino apie 10 tūkst. pastatų, daugelį nebepataisomai.

Drebėjimo židinys buvo beveik tiesiai po L'Akvila, o apie smarkius sugriuvimus pranešta iš gyvenviečių, esančių 30 kilometrų spinduliu aplink šį miestą. Netoliese esantys miesteliai Vila Sant'Andželas ir Borgo di Kastelnuovas buvo sugriauti praktiškai iki pamatų.

Daugelis gyventojų paliko L'Aquilą, kai kurie žmonės tiesiog išėjo pėsčiomis. Kitiems pasisekė prisiglausti kareivinėse, stadionuose ir sporto centruose, nes naktį buvo temperatūra turėjo nukristi iki 4 laipsnių pagal Celsijų.

Premjeras Silvio Berlusconi Abrucų regione paskelbė nepaprastąją padėtį. Jis atšaukė planuotą vizitą Rusijoje ir išvyko į L'Akvilą, esančią maždaug už 100 kilometrų į šiaurę nuo Romos.

Pasak jo, nuo nelaimės nukentėjusiam regionui iš pradžių numatyta skirti 30 mln. eurų (103,6 mln. litų).

Gelbėtojai nurodė, kad žuvo bent 150 žmonių, iš kurių 139 jau atpažinti, pranešė Italijos naujienų agentūra ANSA. S.Berlusconi spaudos konferencijoje sakė, kad 1 500 žmonių buvo sužeisti.

„Niekas nebus paliktas likimo valiai“ – pažadėjo premjeras. Jis pridūrė, kad pradėti statyti palapinių miesteliai, kuriuose galės prisiglausti 16-20 tūkst. žmonių.

Vidaus reikalų ministras Roberto Maroni pažadėjo pasiųsti į nelaimės zoną dar 1 700 gelbėtojų, iš jų 1 500 ugniagesių.

Pasak jo, gelbėjimo darbai vyks „dieną ir naktį“. Televizijos reportažuose matoma, kaip gelbėtojai L'Akviloje sutemus triūsia šviečiant dideliems žibintams.

Tačiau vakare mieste buvo neįprastai ramu, nes dauguma gyventojų paliko miestą.

„Kai kurie gyventojai išvyko savo noru, o kitus išlydėjo pareigūnai, – vienas civilinės saugos pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP. – Galima sakyti, kad išvyko dauguma senamiesčio gyventojų“.

Pareigūnas pridūrė, kad pasilikti nusprendė daugiausiai pagyvenę žmonės.

Žemės drebėjimas prasidėjo 3 val. 32 min. vietos (4 val. 32 min. Lietuvos) laiku ir truko apie 30 sekundžių. Požeminiai smūgiai sugriovė arba apgadino daug istorinių pastatų: L'Akviloje įgriuvo XVI amžiuje statytos Šv.Bernardino bažnyčios kupolas, taip pat buvo apgadinta miesto katedra.

Daugelį miegančių gyventojų užgriuvo namų stogai, o akmenų griūtys kalnuose užvertė daug kelių. Pasak policijos L'Akviloje žuvo mažiausiai penki vaikai.

„Tai buvo apokalipsė – 20 minučių pragaro. Mūsų namas sugriuvo. Jis sunaikintas, ir nebeliko ką gelbėti", – pasakojo šio miesto gyventoja Maria Francesco.

L'Akviloje drebėjimas nusinešė daugiausiai gyvybių, tačiau policija praneša apie žuvusius žmones daugelyje aplinkinių miestelių ir kaimų – Kastelnuove, Podžo Picencėje, Torminpartėje, Fosoje, Totanyje ir Vila Sant'Andžele, nurodė ANSA.

Daugelis šalių pasisiūlė suteikti pagalba Italijai, o jų lyderiai pareiškė užuojautą dėl žuvusiųjų.

JAV valstybės departamento atstovas spaudai Robertas Woodas sakė, kad Jungtinių Valstijų ambasada Romoje iš neparastųjų situacijų fondo skirs 50 tūkst. dolerių (127,6 tūkst. litų).

Italijos valdžia pranešė pagalbą siūlančioms šalims, kad papildomų gelbėtojų grupių šaliai neprireiks.

Pasak Vatikano, popiežius Benediktas XVI meldžiasi už šios nelaimės aukas.

Italiją kerta du dideli tektoniniai lūžiai, todėl žemės drebėjimai pavojų kelia maždaug 20 mln. šios šalies gyventojų.

BBC korespondentas pranešė, kad Vidurio Italiją pirmadienio vakarą, apie 22 val., sudrebino pakartotiniai požeminiai smūgiai. Jie truko apie dvi sekundes. Vieno jų stiprumas siekė 4,8 balo pagal Richterio skalę.

Gelbėtojai tuo metu buvo priversti nutraukti paieškas, nes mažas žemės drebėjimas nustūmė daugiau nuolaužų nuo pastatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius