Italijos akimirkos žvaigždė Mario Monti: Silvio Berlusconi priešingybė

Italijos naujasis premjeras Mario Monti, rimtas ekonomikas ir buvęs Europos Komisijos narys, paskirtas į Silvio Berlusconi vietą, labai skiriasi nuo atsistatydinusio premjero.
Mario Monti
Mario Monti / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Malonus, bet santūrus 68 metų profesorius vadovauja prestižiniam Milano Bokonio universitetui, kuris laikomas Italijos finansinio elito kalve, ir yra prisipažinęs, kad nemoka pasakoti anekdotų – ne taip kaip asmenybės spalvingumu garsėjantis S.Berlusconi.

Magnato milijardieriaus merginoms, prabangioms viloms ir skandalams didelis kontrastas yra tai, kad M.Monti pastarąsias kelias dienas jį žurnalistų būriai po Romą vaikėsi atliekantį palyginti žemiškus darbus.

Retai duoda interviu

Šis žilaplaukis ekonomistas penktadienį pavėžėjo savo žmoną, su kuria gyvena 40 metų, į geležinkelio stotį, o sekmadienį nuėjo į mišias.

Apibertas klausimais jis nusišypsojo ir atsakė: „Šiandien graži diena“.

Jis retai dalija interviu, bet 2005-aisiais, grįžęs į Italiją po 10 metų darbo Briuselyje, sakė: „Nors man ir nelabai sekasi prisiminti anekdotus ar juos pasakoti, tikrai juos mėgstu. Berlusconi turi tikrą talentą pasakoti anekdotus“.

Paklaustas apie maištavimą jaunystėje, jis prisipažino, kad iš tikrųjų nebuvo nė vieno tokio atvejo, ir sakė, kad tiesiog uoliai studijavo, mėgdavo važinėtis dviračiu ir nuolat per savo radiją klausydavosi užsienio naujienų.

„Nesu labai bendraujantis žmogus. Galite įsivaizduoti visas tas vakarienių kalbas, kurias turėjau sakyti per visus tuos metus, visame pasaulyje. Kaskart tai būna kova“, – sakė jis tame atvirame interviu Italijos naujienų savaitraščiui „L'Espresso“.

Kovotojas su monopolijomis

Tačiau toks paprasto žmogaus įvaizdis ne visai dera tarptautiniam susikompromitavusio JAV bankininkystės giganto „Goldman Sachs“, kurį daugelis laiko blogiausių Volstrito ekscesų įsikūnijimu, patarėjui.

M.Monti taip pat yra vadinamosios Bilderbergo grupės – politinių ir verslo lyderių tarptautinės asociacijos, kurią kritikai laiko uždara užkulisine lobistine grupe, valdančiojo komiteto narys.

M.Monti neturi darbo politiniame poste patirties, bet dirbdamas Briuselyje pelnė grėsmingo kovotojo su monopolijomis reputaciją.

Jis Briuselyje buvo pagrindinis kovos su monopolijomis biurokratas, iškėlęs ir laimėjęs bylas prieš JAV gigantes „Microsoft“ ir „General Electric“ dėl Europos konkurencijos įstatymų pažeidimų.

Laikraštis „The Economist“ Mario Montį yra pavadinęs „Super Mario“.

Kartais jis parašo populiariam dienraščiui „Corriere della Sera“, o pastaraisiais mėnesiais rašė apie būtinybę apginti euro zoną ir smerkė S.Berlusconi vyriausybę dėl nesugebėjimo veikti greitai.

Kairiosios pakraipos dienraštis „La Repubblica“ gyrė jo „rimtą charakterį“ ir „ramų būdą“.

Jo paskyrimui pritarė ir įvairios italų politinės partijos, ir verslo lyderiai, ir tarptautinė bendrija.

Italijos pagrindinės darbdavių federacijos „Confindustria“ vadovė Emma Marcegaglia taip pat parėmė M.Monti ir sakė, kad rinkimų kampanija dabar „labai negatyviai“ paveiktų biržas.

S.Berlusconi, kuris traukdamasis iš premjero posto šeštadienį su juo pietavo, yra sakęs, kad M.Monti dirbs pagal „šalies interesus“. S.Berlusconi partija „Laisvės tauta“ (PDL) taip pat parėmė naująjį premjerą.

1943 metų kovo 19 dieną Varezėje Šiaurės Italijoje gimęs M.Monti 1965-aisiais išvyko studijuoti Jeilio universitete Jungtinėse Valstijose, kur tuo metu dėstė Nobelio ekonomikos premijos laureatas Jamesas Tobinas.

1970 metais M.Monti pradėjo dėstyti Turino universitete, kur, aplankęs garsųjį Egipto muziejų, visam gyvenimui susidomėjo senovės Egiptu. Vėliau jis tapo Bocconi universiteto profesoriumi, o 1994-aisiais – ir šio universiteto prezidentu.

Tais pačiais metais S.Berlusconi išsiuntė jį į Europos Komisiją, kurioje jis dirbo ir po to, kai valdžia Italijoje atiteko kairiosios pakraipos vyriausybei. Tokiu būdu jis pelnė žmogaus, esančio virš partijų politikos, reputaciją.

„Jei Italija nebūtų euro zonos dalis, dabar turėtume didesnės pastarųjų 12 metų infliacijos, ne tokios disciplinuotos politikos ir mažesnės pagarbos ateities kartoms istoriją. Būtume nereikšmingi“, – rašė jis vienoje savo skiltyje.

„Atėjo Monti laikas“

Buvęs Italijos premjeras ir buvęs Europos Komisijos pirmininkas Romano Prodi interviu „La Repubblica“ suteikė jam savo „palaiminimą“: „Atėjo Monti laikas“.

Pasak R.Prodi, M.Monti gali suvaidinti itin svarbų vaidmenį, nes yra „gerbiamas Europoje ir pasaulyje“.

M.Monti Briuselyje turi pareigūno, gerai išmanančio verslą ir galinčio atlaikyti didelį spaudimą, įvaizdį. M.Monti yra pelnęs Kardinolo pravardę.

„Labai mandagiais žodžiais jis gali pasiųsti tave inkvizicijai, jei mano, kad tai teisinga ir būtina“, – sakė vienas buvęs padėjėjas.

Laikraštis „The Economist“ jį yra pavadinęs „Super Mario“. Šią pravardę paveldėjo dabartinis Europos centrinio banko prezidentas Mario Draghi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius