Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijos diktatorius Mussolini kurį laiką buvo britų slaptasis agentas

Italijos diktatorius Benito Mussolini trumpai dirbo britų slaptosios tarnybos agentu, trečiadienį paskelbė dienraštis „The Guardian“, cituodamas vieno Kembridžo universiteto istoriko atradimą.
D.Britanijos premjeras Neville'as Chamberlainas ir Benito Mussolini
D.Britanijos premjeras Neville'as Chamberlainas ir Benito Mussolini / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Adolfas Hitleris

1917 metais B.Mussolini, kuris tuomet dirbo žurnalistu, kas savaitę iš Didžiosios Britanijos slaptosios tarnybos MI-5 gaudavo 100 svarų, kad agituotų Italiją tęsti kovą Pirmajame pasauliniame kare. Tuo metu Italija buvo Antantės sąjungininkė.

„Tuo metu nepatikimiausia Britanijos sąjungininkė kare buvo Italija, nes revoliucijos apimta Rusija pasitraukė iš konflikto, – Kembridžo istorikas Peteris Martlandas sakė „The Guardian“. – Nuo 1917 metų rudens B.Mussolini bent metus kas savaitę buvo mokama šimtas svarų, kad jis tęstų agitaciją už karą. Mūsų dienomis ši suma prilygtų apie 6 tūkst. svarų (apie 22 tūkst. litų) per savaitę.“

P.Martlandas nustatė šį faktą, tyrinėdamas dokumentus, priklausiusius tuomečiam MI-5 atstovui Romoje Samueliui Hoare'ui, kuris vadovavo apie 100 Italijoje veikusių britų žvalgybos agentų.

Pasak istorikų, B.Mussolini ne tik spausdino propagandinius straipsnius savo laikraštyje „Il Popolo d'Italia“, bet ir sutiko pasiųsti Italijos armijos veteranus sumušti pacifistų protestuotojų.

„Žmogui, kuris tuo metu buvo žurnalistas, buvo mokama labai dosniai, tačiau, palyginti su Britanijos karui kasdien išleidžiamais 4 mln. svarų, ši suma buvo labai menka“, – aiškino P.Martlandas.

„Neturiu įrodymų, kad galėčiau tai patvirtinti, tačiau įtariu, jog Mussolini, kuris garsėjo kaip didelis mergišius, nemažą šių pinigų dalį išleisdavo meilužėms“, – pridūrė jis.

Italijos fašistų judėjimo įkūrėjas B.Mussolini 1922 metais perėmė valdžią šalyje, o Antrojo pasaulinio karo metais buvo nacistinės Vokietijos lyderio Adolfo Hitlerio sąjungininkas. Italijos partizanai jį nužudė 1945 metais. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius