Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijos premjero postas prognozuojamas kairiųjų pažiūrų Matteo Renzi

Florencijos meras Matteo Renzi šeštadienį gali būti paskirtas naujuoju šalies premjeru, kai ankstesnis vyriausybės vadovas Enrico Letta buvo išverstas iš posto savo buvusių sąjungininkų – centro kairiosios Demokratų partijos.
Matteo Renzi
Matteo Renzi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

M.Renzi, kuris yra tos partijos vadovas, tikriausiai bus paskirtas premjeru prezidento Giorgio Napolitano po penktadienį prezidentūroje vykusių konsultacijų su politiniais lyderiais, įskaitant susikompromitavusį ekspremjerą ir opozicijos lyderį Silvio Berlusconi.

Prieš politinį elitą nusistatęs „Penkių žvaigždučių judėjimas“ protestavo dėl esą M.Renzi įvykdyto nedemokratiško valdžios užgrobimo ir boikotavo derybas su G.Napolitano, sakydamas, kad italams turėtų būti leista pareikšti savo valią rinkimuose.

E.Letta atsistatydino penktadienį, kai Demokratų partija pritarė savo vadovo pasiūlymui, jog premjeras paliktų postą ir būtų suformuota nauja vyriausybė.

Ambicingas 39 metų M.Renzi, buvęs skautas, Demokratų partijos vadovu buvo išrinktas pernai gruodį.

M.Renzi, kuris gali tapti visų jauniausiu Italijos premjeru, žada radikalių reformų programą, siekiant įveikti didelį nedarbą, paskatinti augimą ir sumažinti išsiplėtusio Italijos biurokratijos aparato išlaikymo išlaidas.

Apklausos rodo, kad M.Renzi yra populiarus politikas. Jis anksčiau nėra dirbęs nacionalinėje vyriausybėje arba parlamente, todėl laikomas šviežio oro gurkšniu visuomenės pasitikėjimą praradusioje Italijos politinėje sistemoje.

Tačiau apklausos taip pat rodo, jog dauguma italų palaikytų pirmalaikius rinkimus ir yra nusistatę prieš žingsnį, kurį kritikai įvardija kaip „rūmų perversmą“, inicijuotą M.Renzi po kelias savaites aštrėjusių ginčų su E.Letta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius