Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijos seismologai išteisinti apeliacinėje byloje dėl klaidingos žemės drebėjimo prognozės

Italijoje septyni mokslininkai, kuriems grėsė laisvės atėmimo bausmės dėl nesugebėjimo nuspėti 2009 metais įvykusio pražūtingo žemės drebėjimo, pirmadienį buvo išteisinti dėl kaltinimo netyčine žmogžudyste, kai jiems anksčiau paskelbtas nepalankus nuosprendis išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą.
Bernardo De Bernardinisas
Bernardo De Bernardinisas / „Scanpix“ nuotr.

2012 metų spalį tie septyni ekspertai buvo nuteisti kalėti šešerius metus, kai L'Akvilos miesto teismas pripažino juos kaltais dėl daugybės žmonių žūties, nes tie mokslininkai esą aplaidžiai tvirtino, kad miestui negresia stiprūs požeminiai smūgiai – likus vos kelioms dienoms iki katastrofinio žemės drebėjimo 2009 metų balandį.

Po mėnesį trukusio apeliacinio proceso tame kalnų mieste į rytus nuo Romos ankstesnę nutartį atmetė trijų teisėjų kolegija, padariusi išvadą, kad šeši mokslininkai neįvykdė jokio nusikaltimo.

Teisėjai iš dalies palaikė kaltinimus vieninteliam kaltinamajam – Bernardo De Bernardinisiui – bet sušvelnino jam skirtą bausmę iki dvejų metų lygtinio įkalinimo, taip pat nutarė, kad mokslininkas neturės teistumo.

Daugelis kritikų argumentavo, kad prokurorai iškėlė bylą visam mokslui, perspėdami, kad ekspertai gali liautis teikę bet kokius rizikos vertinimus, jeigu tokios prognozės užtrauktų jiems potencialią baudžiamąją atsakomybę.

„Pasitikėjimas visa Italijos mokslo bendruomene buvo atkurtas“, – sakė Nacionalinio geofizikos ir vulkanologijos instituto prezidentas Stefano Gresta, kurio pirmtakas Enzo Boschi buvo vienas iš pagrindinių kaltinamųjų.

Franco Coppi, vienas iš mokslininkų advokatų, pažymėjo: „Labai malonu, kad mūsų argumentai buvo palaikyti, nors toliau labai gailimės nukentėjusiųjų šeimų ir suprantame jų reakciją.“

Kita vertus, Italijos senatorė ir buvusi L'Akvilos regiono prezidentė Stefania Pezzopane, apeliacinio teismo sprendimą laiko „keliančiu nerimą ir prieštaringu“.

Konkrečios išteisinamojo sprendimo priežastys taps aiškios tik tuomet, kai teismas per kelis ateinančius mėnesius paskelbs išsamią rašytinę nutartį.

Prokurorai dar galėtų pateikti galutinę apeliaciją aukštesnės instancijos teisme, kad ankstesnis nuosprendis būtų paliktas galioti.

Kaltinamuosius gynė pasipiktinę mokslininkai iš viso pasaulio.

Daugelis kritikų argumentavo, kad prokurorai iškėlė bylą visam mokslui, perspėdami, kad ekspertai gali liautis teikę bet kokius rizikos vertinimus, jeigu tokios prognozės užtrauktų jiems potencialią baudžiamąją atsakomybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius