Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Įtariama Kim Jong Namo žudikė teigia buvusi suklaidinta

Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno netikro brolio nužudymu įtariamai indonezietei buvo sumokėta 90 dolerių (85 eurai), kad ji padėtų įvykdyti užpuolimą panaudojant nervus paralyžiuojančią medžiagą VX, sakė Indonezijos ambasadoriaus Malaizijoje pavaduotojas.
Siti Aisyah
Siti Aisyah / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau viceambasadorius Andriano Erwinas pakartojo ankstesnį Siti Aisyah tvirtinimą, kad ji buvo apgauta ir manė dalyvaujanti kažkokioje išdaigoje.

A.Erwinas su 25 metų S.Aisyah šeštadienį susitiko Malaizijoje, kur ji yra sulaikyta. Kita įtariama užpuolikė, vietnamietė, taip pat yra sulaikyta.

Pasak policijos, S.Aisyah vasario 13 dieną keliautojų minioje Kvala Lumpūro oro uoste įtrynė medžiagos VX Kim Jong Namui į veidą. Kim Jong Namas buvo Šiaurės Korėjos lyderio vyresnis netikras brolis.

S.Aisyah pareigūnams sakė nenorinti, kad tėvai pamatytų ją sulaikytą. „Ji nenori, kad šeima nuliūstų pamačiusi jos būklę, – po pusvalandžio trukmės susitikimo su ja sakė A.Erwinas. – Ji tik perdavė per mus žinią savo tėvui ir motinai nesijaudinti ir rūpintis savo sveikata.“

Keistas viešas Kim Jong Namo nunuodijimas atrodo gerai suplanuotas. Kim Jong Namas mirė kelios valandos po vasario 13-ąją įvykdyto užpuolimo, kai dvi moterys priėjo prie jo iš už nugaros ir, regis, kažkuo brūkštelėjo jam per veidą.

Malaizijos policija tvirtina, kad abi įtariamosios žinojo, ką daro, nes iš karto nuėjo į tualetą nusiplauti rankų.

„Scanpix“/AP nuotr./Kim Jong Namas televizijos reportaže
„Scanpix“/AP nuotr./Kim Jong Namas televizijos reportaže

Penktadienį pasirodę pranešimai, kad Kim Jong Namas buvo nunuodytas itin toksiška nervus paralyžiuojančia medžiaga VX, priskiriama prie cheminių ginklų, pakurstė spėliones, kad Šiaurės Korėja pasiuntė į Malaiziją žudikų būrį jo nužudyti.

Šie tiršti, aliejingi nuodai beveik neabejotinai buvo pagaminti modernioje valstybinėje ginklų laboratorijoje, sako ekspertai. VX yra draudžiamas tarptautine sutartimi, bet Šiaurės Korėja jos nėra pasirašiusi ir dešimtmečius vykdė kompleksinę cheminių ginklų programą.

Nors Kim Jong Namas nekėlė akivaizdžios politinės grėsmės savo netikram broliui, jis galėjo būti laikomas potencialiu varžovu Šiaurės Korėjos diktatūros dinastijoje.

Malaizija tiesiogiai neapkaltino Šiaurės Korėjos vyriausybės jo nužudymu, bet pareigūnai yra sakę, kad keturi vyrai iš Šiaurės Korėjos aprūpino įtariamas žudikes nuodais. Netrukus po Kim Jong Namo nužudymo šie keturi vyrai pabėgo iš Malaizijos.

Nuotr. iš  „Twitter“/Viena iš sulaikytų moterų, įtariamų Kim Jong Namo nužudymu
Nuotr. iš „Twitter“/Viena iš sulaikytų moterų, įtariamų Kim Jong Namo nužudymu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius