Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įtariamas nepavykusio išpuolio Niujorke vykdytojas kaltinamas terorizmu (atnaujinta 11.26 val.)

Jungtinių Valstijų prokurorai antradienį pateikė kaltinimus dėl terorizmo Pakistane gimusiam JAV piliečiui Faisalui Shahzadui, kuris buvo areštuotas dėl nepavykusio mėginimo Niujorko Taimso aikštėje susprogdinti užminuotą automobilį.
Iš Pakistano kilęs JAV pilietis prisipažino mėginęs susprogdinti savadarbį sprogstamąjį užtaisą judrioje Niujorko Taimso aikštėje.
Iš Pakistano kilęs JAV pilietis prisipažino mėginęs susprogdinti savadarbį sprogstamąjį užtaisą judrioje Niujorko Taimso aikštėje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dešimties puslapių kaltinamajame ieškinyje 30–metis natūralizuotas amerikietis F.Shahzadas kaltinamas praėjusį šeštadienį viename judriausių Niujorko rajonų, kur buvo pilna žmonių, mėginęs „panaudoti masinio naikinimo ginklą“.

Ieškinyje yra dar keturi kaltinimai – dėl mėginimo veikiant išvien su tarptautiniais teroristais žudyti žmones Jungtinėse Valstijose, griaunamojo užtaiso laikymo, sprogmenų gabenimo ir mėginimo sugriauti pastatą.

Kaltinamajame ieškinyje taip pat detalizuojami tyrimo elementai.

F.Shahzadą pareigūnai areštavo pirmadienį vėlai vakare Niujorke, kai jis buvo išlaipintas iš lėktuvo, turėjusio skristi į Jungtinius Arabų Emyratus.

Vasario 3 dieną šis vyras turėdamas bilietą į vieną pusę parskrido į Jungtines Valstijas iš Pakistano, kur liko jo žmona.

F.Shahzadą pareigūnai areštavo pirmadienį vėlai vakare Niujorke, kai jis buvo išlaipintas iš lėktuvo, turėjusio skristi į Jungtinius Arabų Emyratus.

Kaltinamajame ieškinyje rašoma, kad F.Shahzadas imigracijos pareigūnams nurodė, kad penkis mėnesius praleido Pakistane, kur viešėjo pas savo tėvus, ir kad ketina apsistoti motelyje Konektikute, kol ras darbą.

Akte rašoma, kad F.Shahzadas radęs skelbimą internete nusipirko visureigį „Nissan Pathfinder“, kurį vėliau užminavo ir paliko Niujorko Taimso aikštėje.

F.Shahzadas su pardavėju susitiko automobilių stovėjimo aikštelėje prie prekybos centro Konektikute balandžio 24 dieną. Į susitikimą jis atvyko visureigiu „Isuzu Rodeo“ tamsintais stiklais.

Už „Nissan Pathfinder“ F.Shahzadas sumokėjo 1 300 JAV dolerių 100 dolerių kupiūromis ir atsisakė įforminti sandorio dokumentus.

Vėliau tyrėjams nustatyti F.Shahzado tapatybę padėjo įtariamojo portretas, kurį pagal liudininko parodymus nupiešė dailininkas.

Ieškinyje rašoma, kad F.Shahzadas turėjo mobilųjį telefoną su išankstinio apmokėjimo SIM kortele ir jam buvo dažnai skambinama iš Pakistano, kai jis pirko „Nissan Pathfinder“.

Jis taip pat skambino į parduotuvę Pensilvanijoje, kur įsigijo M–88 fejerverkų. Šios pirotechnikos priemonės buvo viena iš savadarbio sprogstamojo užtaiso sudedamųjų dalių.

F.Shahzadas visureigyje „Nissan Pathfinder“ paliko raktą nuo savo namų Konektikute, rašoma kaltinamajame ieškinyje ir priduriama, kad apieškoję namus tyrėjai rado bomboms gaminti reikalingos įrangos.

Ieškinyje taip pat rašoma, kad F.Shahzadas iš Taimso aikštės į Johno F.Kennedy tarptautinį oro uostą nuvažiavo kitu automobiliu, kuriame vežėsi ginklą.

Pakistanas antradienį sulaikė du asmenis, siejamus su šiuo nusikaltimu. Pakistano pietiniame Karačio mieste sulaikytų šių dviejų asmenų ryšiai su įtariamuoju Faisal Shahzadu  buvo nustatyti pagal telefonų pokalbių duomenis, vienas aukštas saugumo pareigūnas, pageidavęs likti anonimu dėl šios informacijos opumo, sakė naujienų agentūrai AFP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius