-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 08 24 /18:05

Įtariamasis žurnalisto Jameso Foley žudikas – repo atlikėjas iš Londono

Britų žiniasklaida skelbia, kad pagrindinis įtariamasis JAV žurnalisto James Foley nužudymo byloje yra 24 metų repo atlikėjas Abdelis-Majedas Abdelis Bary, dar žinomas „L Jinny“ ir lyriškojo džino slapyvardžiais. Pastaruoju metu jis prisijungė prie Islamo valstybės (IS) kovotojų ir socialiniuose tinkluose publikavo nuotrauką su nupjauta galva rankose.
Jameso Foley nužudymu įtariamas repo atlikėjas  Abdelis-Majedas Abdelis Bary
Jameso Foley nužudymu įtariamas repo atlikėjas Abdelis-Majedas Abdelis Bary

Muzikanto karjera „L Jinny“ klostėsi visai neblogai. 2012 m. jo dainas grojo BBC radijas.

Tačiau pernai repo atlikėjas iš Vakarų Londono persikraustė į Siriją ir žiniasklaidos dėmesį traukė nebe kūryba, o šiurpinančia nuotrauka su nupjauta galva.

„Poilsiauju su draugeliu arba tuo, kas iš jo liko“, – prie socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbto kadro, kuriame matyti nupjauta žmogaus galva, parašė A.Bary.

Manoma, kad nuotrauka galėjo būti daryta IS „sostinėje“ Sirijoje – Rakoje.

Socialiniame tinkle A.Bary publikuota nuotrauka
Socialiniame tinkle A.Bary publikuota nuotrauka

Tėvas – Osamos Bin Ladeno parankinis

Repo atlikėjas A.Bary Londone gyveno su mama ir septyniais broliais bei seserimis. Iš Egipto kilęs jo tėvas Adelis Abdulas Bary 2012 m., pateikus kaltinimus terorizmu, buvo perduotas JAV kaip įtariamasis Osamos Bin Ladeno parankinis, prisidėjęs prie dviejų JAV ambasadų Afrikoje susprogdinimų 1998 m.

Pats A.Bary savo dainose dažnai minėdavo savo šeimą, o jo įrašai vis dar prieinami internete.

2012 m. publikuotuose įrašuose A.Bary dainuoja apie narkotikus, smurtą, gyvenimą socialiniame būste ir baimę, kad jo šeima bus deportuota į Egiptą.

Tačiau vėlesnėse dainose A.Bary jau visai kitoks. Jis ima aukštinti savo tėvą ir kalbėti apie tai, kad tą dieną, kai policija atėjo jo sulaikyti, jis galėjo pareigūnus nušauti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jamesas Foley
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jamesas Foley
„Twitteryje“ pasivadino teroristu

Socialiniame tinkle „Twitter“ A.Bary buvo pasivadinęs taip: „Terrorist” @ItsLJinny. Tiesa, prieš kurį laiką, netrukus po publikuotos nuotraukos su nupjauta žmogaus galva, jo paskyra buvo ištrinta.

Paskutiniuose įrašuose A.Bary minėjo savo bičiulius iš IS – Abu Hussein al Britani ir Abu Abdullah al-Britani, kurie nuotraukoms pozuodavo su ginklais ir kvietė norinčius tapti džihadistais atvykti į Siriją.

Oficialiai įtariamojo tapatybės Didžiosios Britanijos pareigūnai kol kas nepatvirtina.

Anksčiau buvo paskelbta tik tai, kad žurnalistą nužudęs IS džihadistas kalbėjo su stipriu britišku (Pietų Londono) akcentu. Žurnalistą J.Foley nužudęs IS narys per egzekuciją vilkėjo juodais drabužiais, juoda kaukė dengė ir visą jo veidą.

VIDEO: Šios dainos atlikėjas įtariamas J.Foley nužudymu

„Tai – išdavystė“

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas sekmadienį pareiškė, kad JAV žurnalisto Jameso Foley nužudymas, kurį įvykdė su anglišku akcentu kalbantis vyras, yra visiška valstybės išdavystė.

Tokie Ph.Hammondo komentarai pasirodė Londone didėjant susirūpinimui, kad žmonės su britiškais pasais, kurie vyksta kovoti Irake ir Sirijoje, gali grįžti ir vykdyti atakas Jungtinės Karalystės teritorijoje.

eigu jie nebus sustabdyti, anksčiau ar vėliau sieks smogti mums Britanijos teritorijoje, – rašo Ph.Hammondas.

Laikraštis „The Sunday Times“, remdamasis aukšto rango šaltiniais vyriausybėje, kurių pavardžių nenurodė, pranešė, kad žvalgybos tarnybos MI5 ir MI6 identifikavo J.Foley nužudymu įtariamą kovotoją. Tačiau jo vardo šaltiniai neatskleidė.

„Siaubinga galvoti, kad šio bjauraus akto kaltininkas galėjo užaugti Britanijoje“, – straipsnyje „The Sunday Times“ rašė Ph.Hammondas.

„Tai visiška mūsų šalies, mūsų vertybių ir visko, kam atstovauja britų žmonės, išdavystė“, – rašė jis.

Ph.Hammondas taip pat perspėjo, kad IS „Irako ir Sirijos (teritorijų) ruožą verčia teroristine valstybe, kaip baze atakoms prieš Vakarus rengti“.

„Jeigu jie nebus sustabdyti, anksčiau ar vėliau sieks smogti mums Britanijos teritorijoje“, – pridūrė jis.

Didžioji Britanija yra atmetusi galimybę nusiųsti į Iraką sausumos pajėgas kovoti su džihadistais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius