Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 31 /15:40

Įtariamų užsikrėtus mirtina agurkų bakterija yra jau aštuoniose Europos šalyse

Ispaniškuose agurkuose aptikta mirtinai pavojinga E.coli bakterija kelia nerimą vis daugiau Europos valstybių.
Turguje
Agurkai / Aliaus Koroliovo nuotr.

Vokietijos mokslininkai baiminasi, kad epidemija dar gali plisti artimiausiomis dienomis. Įtariama, kad infekciją gali perduoti žmogus žmogui, pavyzdžiui, ruošiant maistą.

Šiuo metu nuo agurkuose rastos bakterijos sukeltos infekcijos jau mirė 14 žmonių Vokietijoje, pranešė BBC. Šioje šalyje nuo infekcijos dar gydomi 329 pacientai. Vokietija – labiausiai nuo agurkų bakterijos nukentėjusi šalis.

Tuo tarpu Švedijoje 36 pacientams įtariami susirgimai nuo E.coli bakterijos. Po kelis ligonius užsikrėtusius E.coli infekcija įtaria Šveicarija, Danija, Olandija, Austrija, Prancūzija ir Didžioji Britanija – visi šie ligoniai, kiek žinoma, pastaruoju metu lankėsi Vokietijoje.

Kai kurios šalys, iškart po pirmųjų pranešimų apie E.coli protrūkį, ėmėsi prevencinių priemonių stabdydamos daržovių siuntas iš Vokietijos ir Ispanijos.

Rusija uždraudė importuoti pomidorus, agurkus ir salotas iš Vokietijos ir Ispanijos, taip pat grasina nebeimportuoti jokių Europoje užaugintų daržovių bei kitų gaminių, kurių sudėtyje yra daržovių.

Austrija uždraudė prekiauti bet kuriose šalyse augintais agurkais, pomidorais ir salotomis, vežtomis į šalį per Vokietiją.

Čekija ir Prancūzija iš prekybos atšaukė tik ispaniškus agurkus, agurkų importą iš Ispanijos sustabdė ir Belgija.

Tuo tarpu Ispanijos Žemės ūkio ministrė Rosa Aguilar neigia, kad dėl bakterijos kaltos ispaniškos daržovės ir ketina išsireikalauti kompensacijų už ūkio patirtus nuostolius.

„Ispanijos įvaizdis sugadintas. Ispanijos gamintojai nukentėjo ir mūsų Vyriausybė nėra pasiruošusi priimti tokios situacijos“, – sakė ministrė.

Dėl E.coli protrūkio, įtariama, kalti agurkai, atvežti iš dviejų Ispanijos provincijų – Almerijos ir Malagos. Europos Komisija ragina tuos Europos gyventojus, kurie neseniai lankėsi Vokietijoje, daugiau dėmesio skirti savo sveikatos būklei ir ligos simptomams, tokiems kaip viduriavimas su kraujo priemaišomis, ir nedelsiant susisiekti su savo šeimos gydytoju.

Atnaujinta 15.11 val. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), Europos Komisijos skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF gavo papildomos informacijos, kad galimai E.coli bakterijomis užteršti agurkai iš Ispanijos pateko ir į Prancūziją. Šiuo metu Prancūzijoje atliekamas išsamus tyrimas.

Tyrimo eigoje buvo įtarimų, kad užterštų agurkų į Vokietiją galėjo patekti ir iš Olandijos ūkių. Todėl Olandijos atsakingos institucijos atstovai informavo, kad visuose ūkiuose, kurie galimai išvežė užterštus agurkus į Vokietiją, buvo atrinkti maisto produktų, dirvožemio ir vandens mėginiai laboratoriniams tyrimams. Nei viename mėginyje E.coli bakterijų nenustatyta.

Danijos atstovai informavo Europos Komisiją ir šalis nares, kad įtariamų partijų agurkus išėmė iš rinkos ir šiuo metu atlieka laboratorinius tyrimus. Tyrimai pradėti pagal Vokietijos kompetentingos institucijos informaciją, kad dalis nesaugių agurkų į Vokietiją galėjo būti įvežti ir iš Danijos.

Ispanijos atsakingas pareigūnas pranešė, kad ūkiai, iš kurių galimai užterštos daržovės pateko į rinką, yra uždaryti, o dviejų ūkių produkcija sunaikinta. Ispanijos atstovas ypač pabrėžė, kad šiuose ūkiuose atliekant laboratorinius tyrimus, teigiamų E.coli atvejų nenustatyta, be to, nenustatyta ir jokių tręšimo natūraliomis organinėmis medžiagomis technologijų pažeidimų, ūkiuose užtikrinamas itin aukštas higienos lygis.

Patikslinta informacija ir dėl galimų užsikrėtimų Vokietijos oro uostų „McDonald‘s“ restoranuose. Prancūzijos kompetentingos institucijos atstovas informavo, kad jų šalyje užregistruoti 6 žmonių susirgimo atvejai, trys iš susirgusiųjų – turistai, neseniai grįžę iš Vokietijos, kiti trys – Vokietijos piliečiai, atvykę į Prancūziją. Prancūzijos atstovo duomenimis, 2 iš susirgusiųjų valgė vegetariškus patiekalus Vokietijos Frankfurto oro uosto „McDonald‘s“ restorane (ankstesnės telekonferencijos metu buvo nurodytas Hamburgo oro uostas ir išreikšti įtarimai dėl gerokai didesnio užsikrėtusiųjų skaičiaus). Prancūzijos kompetentinga institucija įsipareigojo visą su šiuo tyrimu susijusią informaciją pateikti Vokietijos kompetentingai institucijai. 

VMVT toliau vykdo intensyvią daržovių kontrolę Lietuvos rinkoje ir atrinkinėja mėginius tyrimams. Šiuo metu iš rinkoje paimtų ir ištirtų daržovių Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute bakterinio užterštumo nenustatyta.

Atnaujinta 15.40 val. Švedija pranešė, kad ligoninėje mirė pirma galimai E.coli bakterija užsikrėtusi vidurinio amžiaus moteris. Medikams ji buvo patvirtinusi, kad prieš ligą lankėsi Vokietijoje.

Pirmasis atvejis, pacientą įtariant užsikrėtus E.coli., antradienį užfiksuotas pačioje Ispanijoje.

Iš Vokietijos grįžęs keturiasdešimtmetis Ispanijos vyras ligoninėje atsidūrė daugiau nei prieš savaitę, tačiau dar blogiau pasijuto ir buvo perkeltas į intensyviosios terapijos skyrių praėjus kelioms dienoms po gydymo.

Nepaisant to, Ispanija toliau neigia, kad ligos židinys yra Almerijoje ir Malagoje. Ispanijos daržovių ir vaisių eksporto federacija suskaičiavo, kad per savaitę dėl bakterijos kilęs chaosas verslui kainuoja apie 200 milijonų JAV dolerių. Verslininkai reikalauja Ispanijos vyriausybės, kad ši išspręstų kilusias problemas.

Paklaustas, kurios šalys nebeperka ispaniškos produkcijos, eksportuotojus vienijančios organizacijos vadovas teigė: „Beveik visa Europa. Veikia domino efektas visoms daržovėms ir vaisiams.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius