-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 08 /09:25

Įtūžis ir protestai nepadėjo – Graikijoje priimtas taupymo paketas

Graikijos parlamentas ketvirtadienį paryčiais priėmė naują taupymo paketą, kuris Graikijai būtinas siekiant išvengti bankroto ir norint sulaukti dar vienos piniginės paramos.
Protestuotojai Graikijoje
Protestuotojai Graikijoje / AFP/Scanpix nuotr.
Temos: 1 Graikija

300 vietų parlamente 153 atstovai balsavo už, 128 prieš, o 18 susilaikė, praneša naujienų tarnyba CNN.

Taupymo priemonės išvakarėse sukėlė graikų įsiutį, jie pasipiktinę nauju „diržų susiveržimu“, atlyginimų ir pensijų mažinimu. Nedarbo lygis Graikijoje siekia 25 proc., o recesija tęsiasi jau penktus metus.

Įtūžę protestuotojai trečiadienio vakarą ties parlamento rūmais mėtė Molotovo kokteilius, policija su riaušininkais kovojo ašarinėmis dujomis. Policijos duomenimis, demonstracijose Atėnų Sintagmos aikštėje dalyvavo apie 70 000 žmonių.

Naujas taupymo priemones graikų parlamentas privalėjo patvirtinti, jei siekia ir toliau gauti finansinę pramą – 315 mlrd. eurų. Be tolimesnės pagalbos Graikija tiesiog bankrutuotų. Lėšų valdžia šiuo metu turi tik tiek, kad jų pakaks vos iki lapkričio vidurio. 

„Graikija padarė didelį, ryžtingą, optimistišką žingsnį atsikūrimo link. Padarėme pirmą svarbų žingsnį ir juo labai džiaugiuosi“, – po balsavimo sakė ministras pirmininkas Antonis Samaras.  

Antras žingsnis, kurį Graikiją privalo žengti – sekmadienį patvirtinti kitų metų biudžetą. Manoma, kad parlamentui pritarus taupymo priemonėms, biudžetas taip pat sulauks palaikymo. 

Valdžia per artimiausius dvejus metus privalo sutaupyti 13,5 mlrd. eurų. Šalyje nuo 65 iki 67 metų prailgintas pensinis amžius, pensijos sumažintos nuo 5 iki 15 proc. 

Kaip praneša naujienų tarnyba CNN, jei keturių asmenų šeima Graikijoje per metus gauna mažiau kaip 13 842 eurų, ji laikoma gyvenanti skurde. Tokių gyventojų šalyje yra apie penktadalis.

Priėmus naują taupymo paketą viešajame sektoriuje atlyginimai bus sumažinti trečdaliu, panaikintos premijos. Anot CNN, kai kurių teisėjų atlygis sumažės 30 procentų.

Įstatymo projektas numato lengvatas darbdaviams – sumažintas darbuotojų įspėjimo apie atleidimą laikas, sumažintos ir kompensacijos pradirbusiems daugiau kaip 16 metų. Darbdaviai turės teisę prašyti darbuotojų dirbti pagal laisvą grafiką.

„Taupymas vis nesibaigia. Kas kartą politikai sako, kad tai jau paskutinės priemonės. Nėra pabaigos, nėra jokio sprendimo. Tai ne griežtas taupymas, tai dar blogiau“, – sakė 50-metė verslininkė, dviejų vaikų mama Melina Grigoriadou. Moteris teigia, kad jos atlyginimas trečdaliu sumažėjo dėl išaugusių mokesčių, šalį kamuoja infliacija, brangiai kainuoja komunalinės paslaugos.

Antrame pagal dydį Graikijos mieste, Salonikuose, gyvenanti moteris teigia, kad aplink vien skurdas. Žmonės neteko pajamų, nes sumažinti ir atlyginimai, ir pensijos, daugelis apskritai neturi darbo. Nepsaint išaugusių socialinės apsaugos mokesčių, norint patekti pas gydytoją tenka laukti kelis mėnesius, vaistai brangūs.

Pasak moters, nauja paramai Graikijai nepadės sukurti naujų darbo vietų ir neparems infrastruktūros, pinigai bus išleisti paskolų aptarnavimui.

AFP/Scanpix nuotr./Graikijos policijai teko tramdyti įtūžusią minią.
AFP/Scanpix nuotr./Graikijos policijai teko tramdyti įtūžusią minią.
Scanpix nuotr./Ia pradžių protestas buvo taikus
„Scanpix“ nuotr./IProtestuotojai Graikijoje

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius