Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 05 /08:33

Izraelio armija traukiasi iš Gazos Ruožo

Antradienį Izraelio armija paskelbė visiškai pasitraukianti iš Gazos Ruožo, – skelbia BBC. Tai pranešta, antradienio rytą įsigaliojus naujoms paliauboms su islamistų judėjimu „Hamas“.
Gazos Ruožas po Izraelio atakų
Gazos Ruožas po Izraelio atakų / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prasidėjus trijų parų paliauboms, kariai užims gynybines pozicijas prie Gazos Ruožo, žurnalistams sakė armijos atstovas Peteris Lerneris.

P.Lerneris sakė, kad pajėgos bus atitrauktos, nes kariai baigė naikinti 32 tunelius, iškastus po Izraelio ir Gazos Ruožo siena, leisdavusius islamistams kovotojams rengti atakas žydų valstybės teritorijoje.

Šios paliaubos turėtų padėti užbaigti beveik keturias savaites trukusias Izraelio pajėgų ir „Hamas“ kovotojų kautynes, per kurias žuvo apie 1,9 tūkst. palestiniečių, daugiausiai civilių. Per šį karą taip pat žuvo 67 izraeliečiai, iš kurių tik trys buvo civiliai.

Gazos Ruože įsigaliojo trijų dienų paliaubos tarp Izraelio ir „Hamas“

Papildyta 8.33 val. Gazos Ruože antradienį įsigaliojo tris paras turinčios trukti paliaubos tarp Izraelio ir palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“.

Abi šalys susitarė nutraukti ugnį per jau beveik mėnesį vykstantį karą nuo 8 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Per 72 valandų paliaubas Izraelis ir „Hamas“ ves netiesiogines derybas Kaire dėl platesnės sutarties, turinčios užkirsti kelią tolesniam smurtui.

Per 72 valandų paliaubas Izraelis ir „Hamas“ ves netiesiogines derybas Kaire dėl platesnės sutarties, turinčios užkirsti kelią tolesniam smurtui.

Ankstesni tarptautiniai mėginimai užtikrinti bent laikiną pertrauką susirėmimuose buvo nesėkmingi.

Izraelio kariuomenė nurodė, kad visos jos antžeminės pajėgos bus atitrauktos iš to palestiniečių anklavo, prasidėjus naujoms paliauboms.

Sutarta dėl naujų paliaubų

Izraelis ir palestiniečių islamistų judėjimas „Hamas“ antradienį pranešė susitarę dėl naujų 72 valandų paliaubų, tarptautinei bendruomenei vis garsiau raginant užbaigti jau 29 dienas vykstantį kruviną konfliktą Gazos Ruože.

Proveržis buvo pasiektas pirmadienį Kaire vykusiose derybose, praėjus kelioms dienoms po to, kai panašios trijų parų paliaubos žlugo dėl mirtino smurto bangos penktadienį, praėjus kelioms valandoms nuo jų paskelbimo.

Jungtinės Valstijos sveikino sprendimą trims dienoms nutraukti ugnį, pridūrusios, kad palestiniečių kovotojams tenka atsakomybė už šių paliaubų išsaugojimą.

„Tai tikra proga. Mes tvirtai palaikome šią iniciatyvą“, – nacionalinio saugumo patarėjos pavaduotojas Tony Blinkenas sakė televizijai CNN.

Izraelis laikysis ugnies nutraukimo nuo rytojaus (antradienio) 8 val. (vietos ir Lietuvos laiku), – sakė vienas Izraelio pareigūnas, prašęs neskelbti jo vardo.

Kraujo liejimo vaizdai per konfliktą, nusinešusį per 1,8 tūkst. palestiniečių ir 64 Izraelio karių gyvybes Gazos Ruože bei jo apylinkėse, taip pat trijų civilių – Izraelyje, smarkiai padidino įtampą regione ir išprovokavo griežtą žydų valstybės kritiką.

„Kiek dar mirčių reikės, kad liautųsi tai, ką turime vadinti skerdynėmis Gazoje?“ – klausė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas, o Didžioji Britanija nurodė peržiūrinti licencijas parduoti ginklus Izraeliui.

Izraelis ir Gazos Ruožą faktiškai kontroliuojantis „Hamas“ naujienų agentūrai AFP atskirai patvirtino, kad jie laikysis naujų trijų parų paliaubų.

„Izraelis laikysis ugnies nutraukimo nuo rytojaus (antradienio) 8 val. (vietos ir Lietuvos laiku)“, – sakė vienas Izraelio pareigūnas, prašęs neskelbti jo vardo.

„Hamas“ prieš kelias minutes informavo Kairą sutinkantis su 72 val. paliaubomis nuo rytojaus“, – sakė judėjimo atstovas Sami Abu Zuhri.

Palestiniečių delegacija, kurią sudaro „Hamas“, ginkluotos grupuotės „Islamo džihadas“ ir Palestinos savivaldos atstovai, jau buvo atvykusi į Kairą derybų dėl sutarties tarp Izraelio ir Gazos Ruožo sąlygų, kurios vyks per trijų dienų paliaubas.

S.Abu Zuhri vėliau sakė, kad „Hamas“ narių delegacija išvyks iš Gazos Ruožo į Kairą antradienį ir ten susitiks su judėjimo lyderiais, gyvenančiais Egipte ir Katare.

Izraelio pareigūnas taip pat patvirtino, kad žydų delegacija atvyks į Egiptą dalyvauti derybose.

Pareigūnas kaltino „Hamas“ dėl užsitęsusio kraujo liejimo, kai palestiniečiai nepriėmė panašaus Egipto pasiūlymo prieš tris savaites.

„Hamas“ atmetė pirminį Egipto pasiūlymą, sakydamas, kad su juo nebuvo tartasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius