-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio diplomatijos vadovė Tzipi Livni siūlė iškeldinti dalį arabų į palestiniečių teritorijas

Izraelio derybininkai siūlė perkelti dalį žydų valstybėje gyvenančių arabų į būsimą Palestinos valstybę, tačiau palestiniečių pareigūnai šį pasiūlymą griežtai atmetė, rodo antradienį paviešinti konfidencialūs dokumentai.
Tzipi Livni
Tzipi Livni / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Izraelis

Ši tema ne kartą buvo aptarinėjama per 2008 metais vykusius buvusio palestiniečių premjero ir vyriausiojo derybininko Ahmedo Qorei susitikimus su tuomete Izraelio užsienio reikalų ministre Tzipi Livni, kuri užsimindavo, kad dalį Izraelio arabų būtų galima perkelti į naująją Palestiną.

Informacija apie šias diskusijas pateikiama daugiau nei 1 600 failų, susijusių su ilgiau nei dešimtmetį vykusiomis taikos derybomis tarp Izraelio ir palestiniečių. Arabų kalba transliuojanti palydovinė televizija „al Jazeera“ šiuos dokumentus pradėjo viešinti sekmadienio vakarą.

Anksčiau paskelbti dokumentai jau parodė, kad palestiniečiai siūlė Izraeliui didelių nuolaidų derybose dėl pabėgėlių ir Jeruzalės padalijimo, tačiau naujoji medžiaga rodo, jog jie buvo pasirinkę griežtą poziciją dėl arabų perkėlimo.

„Izraelio valstybės įkūrimo pagrindas buvo tas, kad ji buvo sukurta žydams. Jūsų valstybė taps atsakymu visiems palestiniečiams, tarp jų pabėgėliams“, – T.Livni sakė A.Qorei 2008 metų sausį.

Tačiau A.Qorei griežtai atmetė šį pasiūlymą, kuris galėjo paveikti arabų kaimus, per kuriuose eina Žalioji linija, skirianti Izraelį nuo okupuoto Vakarų kranto.

Izraelio pusėje gyvenantys žmonės turi šios šalies pasus, moka jai mokesčius ir apskritai laiko save visaverčiais žydų valstybės piliečiais.

Kita vertus, jie dažnai kenčia dėl diskriminacijos, o kai kurie Izraelio politikos ir visuomenės veikėjai ragina palestiniečius jėga iškeldinti į būsimą Palestinos valstybę, siekiant apsaugoti žydų valstybės tapatybę.

Šį sumanymą atmeta tiek Izraelio arabai, tiek palestiniečiai.

„Niekada nepriimsime jokių pokyčių Izraelio arabų gyvenimo tikrovėje arba jų perkėlimo“, – A.Qorei sakė T.Livni.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius