Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio kariai pasiekė Gazos miestą, daugėja aukų (naujos nuotraukos, video, atnaujinta 23.00 val.)

Sekmadienio rytą Izraelio kariai pasiekė Gazos miestą. Susirėmimai vyksta Gazos mieste, Gazos ruožo šiaurinėje dalyje esančiame Beit Lahijos mieste ir Jabailijos pabėgėlių stovykloje. Pastarojoje vienas Izraelio karys žuvo, kitas buvo sunkiai sužeistas. Gynybos ministras Ehudas Barakas pareiškė, kad Izraelis plės ir intensyvins savo puolimą Gazos ruože tiek, kiek bus būtina.
Izraelio mobilioji artilerija užsiėmė pozicijas šiauriniame Gazos ruože.
Izraelio kariai įžengė į Gazos ruožą. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Visame Gazos ruože daugėja susirėmimų. Izraelio kariuomenė atskyrė teritoriją į dvi dalis ir su vilkstine tankų pasuko Gazos miesto centro link.

Liudininkų teigimu, Izraelio kariams sekmadienį žengiant į priekį, nuo jų bėgo dešimtys šeimų, o pėstininkų junginiai pradėjo kontroliuoti svarbius kelius, vedančius į pagrindinį šios palestiniečių teritorijos miestą.

Apie 11 val. vietos laiku iš sraigtasparnių paleidus keletą granatų, Gazos miesto prekybos centre žuvo penki ir buvo sužeisti 40 žmonių. Gazos Ruožo kovotojai sekmadienį į Izraelį paleido 32 raketas ir minosvaidžio sviedinius, kurie sužeidė vieną moterį. 12 tų raketų buvo tolimesnio nuotolio „Grad“, kurios nukrito netoli Ašdodo – antro pagal dydį Izraelio uosto ir Ofakimo ir Netivodo gyvenviečių, nurodė armija, praneša Lietuvos radijas.

Sekmadienio vakarą žuvusiųjų skaičius jau siekė 37 žmones, dar 130 sužeista.

ES paskatino Izraelį gerbti Gazos ruože humanitarinę teisę

Europos Komisija sekmadienį paragino Izraelį gerbti tarptautinę teisę ir suteikti galimybę teikti humanitarinę pagalbą žmonėms, kurie „kenčia ir miršta" nuo Izraelio atakų islamistinio judėjimo „Hamas“ kontroliuojamame Gazos ruože.

Komisija, kuri yra Europos Sąjungos (ES) vykdomoji institucija, pranešė skyrusi skubiai pagalbai papildomus 3 mln. eurų ir paragino Izraelį sukurti „humanitarinę erdvę", kad tiems, kam reikia, būtų galima teikti neatidėliotiną pagalbą.

Susišaudymai – visą naktį

Gazos Ruožo šiaurinę ir šiaurės rytų sieną Izraelio pėstininkai su naktinio matymo prietaisais ir lydimi tankų kirto šeštadienį maždaug 20 val. vietos laiku. Izraeliečiams stumiantis pirmyn, „Hamas“ kovotojai šaudė iš minosvaidžių ir sprogdino pakelės bombas.

Per pirmuosius mūšius Izraelio sausumos pajėgos nukovė aštuonis Gazos ruožo gyventojus, tarp jų penkis kovotojus, praneša BBC. Po šių nuostolių palestiniečių, žuvusių nuo gruodžio 27 dieną prasidėjusios oro kampanijos pradžios skaičius padidėjo iki daugiau kaip 453, pranešė medicinos pareigūnai.

Izraelis nurodė, kad nuo sausumos operacijos pradžios buvo sužeista 30 žydų armijos karių, du iš jų sunkiai.

Izraelio, kuris pranešė demobilizavęs dešimtis tūkstančių rezervistų, armijos atstovas spaudai sakė, kad operacija „Hamas“ valdomoje teritorijoje gali užtrukti „daug ilgų dienų“.

Vietos gyventojai sakė, kad Izraelio pajėgos per pirmąsias operacijos valandas užėmė pozicijas šiauriniame Gazos ruože, rajone, iš kurio kovotojai dažnai leidžia raketas į kaimyninį žydų valstybės Rafaho miestą.

Pradėjęs sausumos operaciją, Izraelis nenutraukė ir taikinių Gazos ruože bombardavimo.

Karių laukia mirtis arba nelaisvė

„Hamas“ ginkluotojo sparno Izz al Deeno al Qassamo brigadų atstovas sakė, kad Izraelio karių Gazos Ruože laukia užtikrinta mirtis ir paėmimas į nelaisvę.

„Sionistinis priešas turi žinoti, kad pralaimės šį mūšį Gazoje“, – sakė atstovas Abu Ubaida.

Jeigu aukų skaičius nesiliaus didėti, Izraelis susidurs su vis didesniu tarptautiniu spaudimu nutraukti savo didžiausią per keturis dešimtmečius karinę operaciją Gazos ruože.

Maždaug pusantro milijono palestiniečių, besispaudžiančių Gazos ruože, padėtis tampa vis labiau desperatiška. Žmonės slepiasi savo namų rūsiuose, o humanitarinės pagalbos organizacijos perspėja, kad sparčiai nyksta vandens, maisto ir medicinos reikmenų atsargos.

Amerikiečiai sužlugdė rezoliuciją

Izraeliui pradėjus sausumos pajėgų įvedimą, tarptautinės organizacijos, kai kurios Vakarų valstybės išreiškė griežtą poziciją ir reikalavo nutraukti šiuos veiksmu. Ypač griežtas buvo Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos tonas.

Susirinko ir Jungtinių Tautų Saugumo Taryba, tačiau jai nepavyko priimti rezoliucijos, smerkiančios Izraelio veiksmus. Rezoliucijos projektą, kuriuo raginama nedelsiant nutraukti ugnį, parengė Libija, tačiau jam nepritarė JAV. Amerikiečiai nepritarė ir sušvelnintam rezoliucijos projektui.

Prancūzijos ambasadorius JT Jeanas-Maurice'as Ripert'as, kuris šį mėnesį pirmininkauja Saugumo Tarybai, po posėdžio, vykusio už uždarų durų, pranešė žurnalistams, kad „susitarti nepavyko, bet smarkiai suartėta dėl ketinimo išreikšti rimtą susirūpinimą“.

Susitarti nepavyko, bet smarkiai suartėta dėl ketinimo išreikšti rimtą susirūpinimą. Teigė Prancūzijos ambasadorius JT.

J.-M.Ripert'as pažymėjo, jog tarp tokių Tarybos narių nuomonių „suartėjimų“ yra įsitikinimas, kad būtina paraginti nedelsiant nutraukti ugnį, taip pat imtis priemonių, kurios palengvintų humanitarinę krizę Gazos Ruože.

Britų ambasadorius Johnas Sawersas sakė esąs labai nusivylęs, kad per keturias valandas vykusį neeilinį posėdį Saugumo Tarybai nepavyko susitarti dėl rezoliucijos.

Libija, vienintelė arabų šalis Taryboje, išplatino rezoliucijos projektą, kuriame reiškiamas „rimtas susirūpinimas dėl padėties eskalavimo Gazos Ruože, ypač po Izraelio sausumo puolimo pradžios“, ir visos šalys raginamos nedelsiant nutraukti ugnį.

Bet, kaip sakė diplomatai, Jungtinės Valstijos atsisakė pritarti Libijos parengtam tekstui, taip sužlugdydamos šią iniciatyvą. Saugumo Tarybos rezoliucijoms turi būti pritarta vieningai.

Diplomatai pridūrė, kad raginimas nutraukti ugnį buvo kiek pakoreguotas, tačiau JAV atsisakė pritarti ir tokiam sušvelnintam dokumento projektui.

Jungtinės Valstijos, viena iš penkių nuolatinių Saugumo Tarybos narių, tvirtina, kad bet kokiame pareiškime turi būti pažymėta, kad palestiniečių judėjimas „Hamas“ yra teroristinė organizacija, kuri valdžią Gazos Ruože užgrobė iš legitimiai ją turėjusios Palestinos savivaldos.

JAV pasiuntinys Alejandro Wolffas sakė, kad nėra prasmės skelbti kokius nors pareiškimus, nes „Hamas“, praėjusį mėnesį vienašališkai nutraukęs šešis mėnesius trukusias paliaubas, vis vien nekreips į juos dėmesio.

„Nemanau, kad Tarybai būtų kokia nauda ... skelbti pareiškimus, kurių nebus laikomasi, – sakė A.Wolffas. – Izraelio teisė į savigyną nėra ginčijama“.

Kadangi Libija ir kitos arabų šalys nepritaria tokiam JAV požiūriui, 15 narių Saugumo Taryba nepajėgia rasti sprendimo, kuris padėtų sureguliuoti pastarąją Gazos Ruožo krizę .

Šeštadienį vakare Izraelis pradėjo sausumos operaciją Gazos Ruože. Tankus ir pėstininkus į „Hamas“ kontroliuojamą teritoriją žydų valstybė pasiuntė po to, kai aštuonias dienas trukusi oro smūgių kampaniją nesustabdė Izraelio miesto apšaudymo raketomis.

Palestiniečių nuolatinis stebėtojas Jungtinėse Tautose Riyadas Mansouras sakė, jog Saugumo Taryba privalo pareikalauti, kad Izraelis „nedelsiant nutrauktų šią agresiją".

„Izraelis negali toliau elgtis kaip valstybė, esanti aukščiau tarptautinės teisės – tai džiunglių teisė“, – sakė jis.

Izraelis negali toliau elgtis kaip valstybė, esanti aukščiau tarptautinės teisės – tai džiunglių teisė. Teigė pašnekovas.

Savo ruožtu JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas paragino Izraelį nedelsiant nutraukti sausumos operaciją Gazos Ruože.

Per pokalbį telefonu su Izraelio ministru pirmininku Ehudu Olmertu generalinis sekretorius išsakė savo „didelį susirūpinimą ir nusivylimą“, sakoma Ban Ki-moonas spaudos biuro išplatintame pranešime.

Iš viso per pastarąjį konfliktą žuvo mažiausiai 507 palestiniečiai, iš jų maždaug ketvirtis civiliai gyventojai. Dar apie 2,6 tūkst. palestiniečių buvo sužeista.

Izraelyje per palestiniečių raketų atakas žuvo keturi gyventojai ir dar kelios dešimtys buvo sužeista.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius