-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio karinės jūrų pajėgos užėmė Gazos Ruožo blokadą mėginusį pralaužti laivą

Izraelio karinės jūrų pajėgų kariai užėmė aktyvistų laivą, mėginusį pralaužti Gazos Ruožo blokadą, o pirmadienį paryčiais jis buvo lydimas į vieną Izraelio uostą, pranešė kariškiai ir pridūrė, kad jėga nebuvo panaudota.
Izraelio karinės pajėgos perėmė laivą
Izraelio karinės pajėgos perėmė laivą / „Scanpix“/AP nuotr.

Palestiniečius palaikančių aktyvistų keturių laivų flotilė mėgino pasiekti Gazos Ruožą ir atkreipti pasaulio dėmesį į Izraelio vykdomą tos teritorijos blokadą. Panašus mėginimas prieš penkerius metus išprovokavo žmonių gyvybių nusinešusį žydų valstybės komandosų reidą.

Kaip pranešama, trys laivai pasuko atgal, o ketvirtajame, „Marianne of Gothenburg“, išsilaipino Izraelio karinių jūrų pajėgų nariai. Tas laivas buvo nukreiptas į vieną Izraelio uostą.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu gyrė šią operaciją, tvirtindamas, kad jo vyriausybė turi teisę imtis veiksmų prieš palestiniečių islamistų judėjimą „Hamas“, kontroliuojantį Gazos Ruožą.

„Vadovaudamosi tarptautiniais įstatymais, Izraelio karinės jūrų pajėgos kelis kartus patarė tam laivui pakeisti kursą, – sakoma kariškių pranešime. – Kai jie atsisakė tai padaryti, Karinės jūrų pajėgos aplankė ir apieškojo tą laivą tarptautiniuose vandenyse, siekdamos užkirsti kelią jų ketinimui pralaužti Gazos Ruožo jūrinę blokadą.“

„Pajėgos pranešė, kad panaudoti jėgą neprireikė ir kad procesas vyko ramiai, – pridūrė kariškiai. – Tas laivas dabar lydimas į Ašdodo uostą, kur turėtų atplaukti po 12–24 valandų.“

Viena kariuomenės atstovė patvirtino naujienų agentūrai AFP, kad tas laivas yra su Švedijos vėliava plaukiojantis „Marianne of Gothenburg“, priklausantis vadinamajai III Laisvės flotilei.

Tarp tais keturiais laivais plaukusių žmonių buvo izraelietis įstatymų leidėjas arabas Baselis Ghattas, buvęs Tuniso prezidentas Moncefas Marzouki ir bent vienas Europos Parlamento narys.

Trys kiti laivai pakeitė kursą ir dabar „grįžta į uostus, iš kurių išplaukė“, sakoma organizacijos „Kanados laivas į Gazą“ pranešime, kurį aktyvistai paskelbė dar prieš Izraelio kariškiams užimant „Marianne“.

„Dar kartą raginame Izraelio vyriausybę pagaliau atšaukti Gazos Ruožo blokadą, – rašoma pranešime. – Mūsų tikslas išlieka (pažadinti) žmonijos sąžinę.“

Tačiau B.Netanyahu neigė organizatorių tikslus.

„Ši flotilė – ne kas kita, tik veidmainystės ir melo demonstracija, kuri tik padeda teroristinei organizacijai „Hamas“ ir ignoruoja visus baisumus mūsų regione“, – sakoma jo pranešime.

„Uždraudimas patekti jūros keliu buvo atliktas pagal tarptautinius įstatymus ir netgi sulaukė Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus komiteto palaikymo“, – pridūrė premjeras.

Izraelio gynybos ministras Moshe Yaalonas sakė, kad ta flotilė „nebuvo humanitarinė ir nesiekė niekam padėti“, tikindamas, kad „dalyviai siekė tęsti kampaniją delegitimizuoti Izraelį“.

Izraelis paskelbė Gazos Ruožo blokadą 2006 metais, kai „Hamas“ pagrobė vieną žydų valstybės karį, o dar po metų sugriežtino tas priemones, kai islamistų judėjimas įtvirtino savo kontrolę anklave.

Kelios flotilės buvo pasiekusios Gazos Ruožą iki 2010 metų gegužės, kai Izraelio specialiosios pajėgos surengė reidą prieš šešių laivų grupę ir nužudė 10 turkų aktyvistų laive „Mavi Marmara“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius