-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio pajėgos pradėjo devynių naujakurių namų gyventojų iškeldinimą Vakarų Krante

Izraelio pajėgos Vakarų Kranto Ofros nausėdijoje antradienį pradėjo devynių namų gyventojų iškeldinimą, vykdydamos Aukščiausiojo Teismo nutartį išvesdinti juos iš pastatų, esančių ant privačios palestiniečių žemės.
Naujakuriai iškeldinami iš gyvenviečių Vakarų Krante
Naujakuriai iškeldinami iš gyvenviečių Vakarų Krante / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Izraelis Palestina

Kelios dešimtys naujakurių ir jų šalininkų protestavo stovėdami ant namų stogų, o kariuomenės ir policijos pajėgos jų lyderiams įteikė iškeldinimo orderius bei paprašė jų bendradarbiauti taikiai ir vengti konfrontacijos.

Brigados generolas Yoramas Soferis prašė naujakurių „laikytis moralės standartų, padėti mums ir nenaudoti smurto“.

Vienas iš gyventojų protestuodamas uždegė gautą orderį, o kitus, daugiausia jaunimą, išvežė kariai, kuriems buvo liepta atlaisvinti teritoriją. Apie didesnius incidentus pranešta nebuvo.

Anksčiau šį mėnesį Izraelio pajėgos evakavo Amoną, netoli Ofros esančią Vakarų Kranto gyvenvietę, gavus panašų teismo nurodymą.

Saugumo pajėgos turėjo prievarta iškeldinti jos gyventojus ir išvaikyti šimtus jų šalininkų, įsiplieskus aršiems susirėmimams, kai pareigūnai ėmėsi naikinti bendruomenę, tapusią žydų naujakurių pasipriešinimo simboliu.

Palestiniečiai nori, kad Vakarų Krantas, Gazos Ruožas ir Rytų Jeruzalė – žemės, kurias Izraelis okupavo 1967 metais per Viduriniųjų Rytų karą, būtų jų būsimos valstybės teritorija.

Amona buvo didžiausia iš maždaug 100 neteisėtų gyvenviečių, iškilusių Vakarų Krante be oficialaus leidimo, tačiau patylomis palaikant Izraelio vyriausybei. Dalinai išmontavus ją 2006 metais, Amona tapo naujakurių ir saugumo pajėgų žiaurių susirėmimų vieta.

Dėl tokių evakuacijų padidėjo įtampa griežtąją liniją palaikančioje premjero Benjamino Netanyahu koalicijoje, kuri nori įtikti savo nausėdijas palaikantiems sąjungininkams, bet taip pat gerbti Aukščiausiojo Teismo nutartis.

Palestiniečiai ir didžioji dauguma tarptautinės bendruomenės laikosi nuomonės, kad ir tos gyvenvietės, ir kitos nausėdijos yra neteisėtos. Jos laikomos didele kliūtimi įkurti nepriklausomą Palestinos valstybę.

Palestiniečiai nori, kad Vakarų Krantas, Gazos Ruožas ir Rytų Jeruzalė – žemės, kurias Izraelis okupavo 1967 metais per Viduriniųjų Rytų karą, būtų jų būsimos valstybės teritorija.

Izraelis iš Gazos savo karius išvedė 2005 metais, ir nuo to laiko šį anklavą kontroliuoja islamistų judėjimas „Hamas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius