Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio parlamentarai pritarė Kneseto paleidimui

Izraelio parlamentarai trečiadienį balsavo už Kneseto paleidimą, atverdami kelią pirmalaikiams rinkimams, kurie bus jau antri per kiek daugiau nei dvejus metus. Darbą 2013 metų pradžioje pradėjusią vyriausybę nuo pradžių skaldė nesutarimai pagrindiniais šalies politikos klausimais.
Izraelio parlamentas Knesetas
Izraelio parlamentas Knesetas / „Scanpix“/AP nuotr.

Antradienį ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu atleido du ministrus savo daugiausia dešiniųjų koalicijoje ir paragino surengti pirmalaikius rinkimus, kurie turėtų įvykti 2015 metų pradžioje.

Jeigu balsavimo rezultatai bus tokie, kaip tikėtasi, dabartinis parlamentas bus vienas trumpiausią laiką dirbusių per visą šalies istoriją.

Trečiadienį vykęs balsavimas dėl 120 narių Kneseto paleidimo, kuriam pritarė 84 parlamentarai, o vienas – susilaikė, yra tik pirmas žingsnis šioje procedūroje. Kitą savaitę turėtų įvykti kitas balsavimas, po kurio parlamentas bus oficialiai paleistas ir paskelbti nauji rinkimai.

Jeigu balsavimo rezultatai bus tokie, kaip tikėtasi, dabartinis parlamentas bus vienas trumpiausią laiką dirbusių per visą šalies istoriją.

Kneseto pirmininkas Yulis Edelsteinas pranešė, kad partijų atstovai susitarė, jog pirmalaikiai rinkimai vyks kovo 17 dieną. Pagal procedūrą, šią datą dar turi patvirtinti kiekviena partija.

B.Netanyahu apie pirmalaikius rinkimus paskelbė, atleidęs du ministrus, apkaltinęs juos „veikiant prieš vyriausybę iš vidaus“ ir rezgant planą nuversti jį.

Pasak B.Netanyahu, finansų ministras Yairas Lapidas ir teisingumo ministrė Tzipi Livni, kurie vadovauja dviem atskiroms centristų partijoms, patyliukais bandė formuoti alternatyvią koaliciją.

Tz.Livni neigė jo kaltinimus ir sakė, kad premjeras veikė užkulisiuose siekdamas pakeisti ją ir Y.Lapidą.

Tai būtų antri Izraelio visuotiniai rinkimai per kiek daugiau nei dvejus metus. Apklausos rodo, kad B.Netanyahu partija „Likud“ tikriausiai pagerins savo pozicijas, todėl tikimasi kitos jo vadovaujamos dešiniųjų vyriausybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius