-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio premijos laureatai ragina įkurti Palestinos valstybę

17 prestižinės Izraelio premijos laureatų paragino įkurti Palestinos valstybę su 1967 metų sienomis, sakoma dokumente, kurio kopiją trečiadienį gavo naujienų agentūra AFP.
Palestiniečių eitynės
Palestiniečių eitynės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Peticiją, ant kurios savo parašus taip pat padėjo kelios dešimtys Izraelio menininkų ir intelektualų, laureatai planuoja pasirašyti ketvirtadienį per simbolinė ceremoniją priešais pastatą, kuriame 1948 metų gegužės 14 dieną buvo paskelbtas Izraelio valstybės įkūrimas.

Tarp iškilių peticijos signatarų – buvęs Izraelio mokslų akademijos prezidentas Menachemas Yaari, kairiosios partijos „Meretz“ įkūrėja Shulamit Aloni ir tapytojas bei skulptorius Danny Karavanas.

Izraelio premija, laikoma žydų valstybės aukščiausiu apdovanojimu, kasmet teikiama keliose srityse, taip pat už nuopelnus tautai.

Šią peticiją ketinama paskelbti tuo metu, kai palestiniečių pareigūnai tvirtina esantys vis labiau pasiryžę kreiptis į Jungtines Tautas, kad šios pripažintų jų valstybę ir jos sienas, buvusias prieš prasidedant Šešių dienų karui 1967 metais. Tuometė Palestinos teritorija apėmė Vakarų Krantą, Gazos Ruožą ir Rytų Jeruzalę.

„Esame čia, kad pasveikintume numatomą nepriklausomos Palestinos valstybės įkūrimą šalia Izraelio, su sienomis nuo mūsų nepriklausomybės, nustatytomis per 1949 metų paliaubas“, – sakoma peticijoje.

Abbasas siekia sukurti Palestinos valstybę iki 2011 metų

Palestinos savivaldos prezidentas Mahmouas Abbasas pareiškė, kad tebesiekia įvykdyti JAV prezidento Baracko Obamos planą, pagal kurį iki šių metų rugsėjo turėjo būti sukurta Palestinos valstybė, rašo Izraelio laikraštis „Haaretz“.

Interviu palestiniečių spaudai M.Abbasas paaiškino, kad, jo nuomone, labai daug šalių bus pasirengusios pripažinti tokią valstybę.

„Yra daugiau nei 130 šalių, kurios iš esmės gali pripažinti Palestinos valstybę su 1967 metų sienomis“, – sakė jis.

„Jeigu mes dėsime dar daugiau pastangų, tokių šalių skaičius padidės iki 140-150“, – pridūrė jis.

M.Abbasas mano, kad pripažinti Palestino valstybę gali ir tokios šalys, kaip Didžioji Britanija ir Prancūzija, kurios iki šiol atsisakydavo svartyti tokią galimybę.

Antradienį laikraštis „The Los Angeles Times“ pranešė remdamasis Vakarų diplomatais, kad Artimųjų Rytų Ketverto narės (JAV, JT, ES ir Rusija) gali pripažinti nepriklausomą Palestinos valstybę su 1967 metų sienomis ir sostinėje Rytų Jeruzalėje. Tokiai įvykių raidai ryžtingai prieštarauja Benjamino Netanyahu Izraelio vyriausybė“, – pažymi leidinys.

„Amerikos ir Europos diplomatai ragina Izraelio ministrą pirmininką B.Netanyahu išdėstyti, kaip jis siūlo atnaujinti Palestinos ir Izraelio derybas, kurios turi padaryti galą Vakarų Kranto okupacijai“, – rašos „The Los Angele Times“.

Laikraščio duomenimis, JAV prezidentas B.Obama norėtų pasveikinti Palestinos valstybę rugsėji Jungtinėse Tautose.

„Neatsitiktinai, būtent iki to laiko palestiniečiai žada pateikti klausimą dėl savo valstybės pripažinimo JT Generalinės Asamblėjos sesijai. Ir daug kas rodo, kad Generalinė Asamblėja pripažins šią valstybę“, – pabrėžia leidinys.

Toks žingsnis, mano laikraštis, kažin ar pakeis situaciją Artimuosiuose Rytuose, bet gali, kaip nuogąstauja izraeliečiai, susilpninti jų pozicijas būsimose derybose dėl sienų ir saugumo garantijų.
Anksčiau izraeliečiai ir palestiniečiai susitarė, kad būtina iki 2011 metų rugsėjo surasti taikų konflikto sprendimą. Tačiau, kaip pažymi laikraštis, derybų procesas pateko į aklavietę. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius