Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu žada taiką ir viliasi pataisyti santykius su JAV

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu, kuris po nesantaiką kurstančios rinkimų kampanijos su savo partija iškovojo netikėtą pergalę pirmalaikiuose rinkimuose, trečiadienį ištiesė „taikos ranką“ palestiniečiams - po to, kai jam buvo oficialiai pavesta suformuoti naują vyriausybę.
Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sutikęs formuoti naują koalicinę vyriausybę, B.Netanyahu taip pat pažadėjo imtis žingsnių pataisyti pašlijusius santykius su Vašingtonu, tačiau tuo pat metu toliau aktyviai priešintis rengiamam susitarimui su Iranu dėl šios šalies branduolinės programos.

B.Netanyahu dešiniojo sparno partija „Likud“ pergalę praėjusios savaitės rinkimuose iškovojo po labai įtemptos rinkimų kampanijos, kuri išryškino gilų Izraelio visuomenės susiskaldymą ir pavojingus nuomonių skirtumus su svarbiausiu sąjungininku Vašingtonu.

Bene didžiausio atgarsio sulaukė kampanijos metu B.Netanyahu duoti pažadai perrinkimo atveju priešintis Palestinos valstybės įkūrimui, plėsti nausėdijas aneksuotoje Rytų Jeruzalėje, taip pat jo pareiškimas, kuris buvo nukreiptas prieš Izraelio arabų mažumą

Tačiau trečiadienį, po to, kai prezidentas Reuvenas Rivlinas oficialiai įpareigojo jį suformuoti naują vyriausybę, B.Netanyahu pareiškė, jog atėjo laikas judėti pirmyn.

Izraelio ranka „taikiai ištiesta mūsų kaimynams palestiniečiams“, sakė premjeras, tačiau pridūrė, kad tikra taika „bus užtikrinta tik esant stipriam Izraeliui“.

B.Netanyahu taip pat pažadėjo pataisyti santykius su Vašingtonu, tačiau tuo pat metu toliau priešintis branduoliniam susitarimui su Iranu, kurio siekia Jungtinės Valstijos.

„Mes labai vertiname ir imsimės visų priemonių išsaugoti mūsų paktą su artima drauge Amerika. Tuo pat metu mes toliau veiksime, kad užkirstume kelią rengiamam susitarimui su Iranu - susitarimui, kuris kels pavojų mums, mūsų kaimynams ir visam pasauliui“, - sakė premjeras.

Baltųjų rūmų administracija sunkiai tramdė įtūžį, kai B.Netanyahu anksčiau šį mėnesį atvyko į Vašingtoną ir kreipėsi į Kongresą, ragindamas nepasirašyti susitarimo su Iranu.

Šešios iš dešimties partijų, patekusių į parlamentą, pareiškė paramą B.Netanyahu, kuris naują vyriausybę turi suformuoti per keturias savaites. Jei bus būtina, prezidentas šį terminą galės pratęsti dar dviem savaitėmis.

Tikroji politinė kova užvirs ketvirtadienį, kai potencialios koalicinės partijos pradės derybas dėl portfelių ir įtakos.

Manoma, kad be premjero partijos „Likud“ („Konsolidacija“) vyriausybėje bus ultradešinioji partija „HaBayit HaYehudi“ (Žydų namai), griežtojo kurso šalininkė „Yisrael Beitenu“ („Izraelis – mūsų namai“), dvi ultraortodoksų partijos – „Shas“ ir „Yahadut HaTora HaMeuhedet“ (Jungtinis Toros judaizmas) bei centro dešinioji „Kulanu“ („Mes visi“)

Tokia koalicija 12 vietų Knesete turėtų 67 vietas.

Prieš ceremoniją, kurios metu pavedė B.Netanyahu suformuoti naują vyriausybę, prezidentas R.Rivlinas supliekė premjerą už jo pasisakymą rinkimų dieną, esą šalies arabai „būriais“ plūsta balsuoti.

„Kaip siaubinga būtų, jei demokratinė pareiga balsuoti būtų laikoma prakeikimu ar kažkuo, ko reikėtų saugotis“, - sakė prezidentas.

„Tas, kuris bijo balsalapių balsadėžėje, galiausiai pamatys gatvėse svaidomus akmenis“, - pridūrė R.Rivlinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius