Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio žodžio laisvės aktyvistas pastatė auksinę premjero statulą

Vienoje Tel Avivo aikštėje antradienį buvo iškelta keturių metrų aukščio aukso spalvos Izraelio premjero Benjamino Netanuahu statula, o šis simbolinis protestas prieš žodžio laisvės suvaržymus suteikė peno politinėms diskusijoms ir sulaukė dėmesio internete.
B.Netanyahu skulptūra Izraelyje
B.Netanyahu skulptūra Izraelyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ši nesankcionuota statula per naktį išdygo Izraelio komercinės sostinės centre esančioje aikštė, pavadintoje buvusio premjero Yitzhako Rabino, kurį 1995 metais nužudė vienas žydų ekstremistas, vardu.

Atsakomybę už šio kūrinio pastatymą prisiėmė Izraelio menininkas Itay'us Zalaitas. Jis sakė, kad sukūręs statulą, panašią į diktatoriškų režimų statomus paminklus, jis norėjo paskatinti diskusijas apie žodžio laisvę.

Antradienio rytą smalsūs praeiviai būriavosi prie naujo paminklo. Kai kurie jų fotografavosi šalia auksinę eilutę vilkinčio B.Netanyahu.

„Padariau tai, nes norėjau patikrinti vieną dalyką: ar galiu tai padaryti?. – sakė I.Zalaitas naujienų agentūrai AFP. – Ar taip daryti galima, ar bus imtasi kokių nors sankcijų?“.

Kultūros ministrė Miri Regev į šį incidentą sureagavo tinkle „Facebook“.

„Kaip menininkas gali būti šitaip atitolęs nuo tikrovės!“, – parašė ji.

„Izraelis yra demokratinė valstybė, viena laisviausių šalių. Neapykanta B.Netanyahu yra jų vienintelis tikras Aukso veršis“, – parašė ministrė, primindama Biblijos istoriją, pasakojančią, kaip Dievas nubaudė izraeliečius už stabo garbinimą.

Po kelių valandų B.Netanyahu statula buvo nuversta. Manoma, kad tai padarė kažkoks vietos gyventojas.

Socialiniuose tinkluose izraeliečiai juokavo, kad statula primena garsųjį Saddamo Husseino paminklą. kuris buvo nuverstas per JAV vadovaujamą invaziją Irake 2003 metais.

Kairiųjų pažiūrų menininkai kaltina B.Netanyahu vyriausybę siekiant juos nutildyti. Ypač jie nepatenkinti M.Regev pateiktu projektu dėl subsidijų mažinimo kultūros įstaigoms, laikomoms „nelojaliomis“ valstybei.

B.Netanyahu vadovauja bene dešiniausiai vyriausybei Izraelio istorijoje, o premjero kritikai jį kaltina valdžios konsolidavimu.

Jis vadovauja ne tik ministrų kabinetui, bet ir yra pasilikęs ekonomikos, užsienio reikalų, komunikacijų ir vidaus reikalų ministrų portfelius.

Pasak I.Zalaito, jis siekia pradėti atvirą diskusiją apie izraeliečių požiūrį į B.Netanyahu. Būtent todėl jis pastatė statulą aikštėje, kurioje buvo nužudytas Y.Rabinas, apdovanotas Nobelio taikos premija už pastangas sudaryti taiką su palestiniečiais.

„Mane domina izraeliečių reakcija: pradedant sakančiais, kad norėtų matyti daugiau tokių statulų šalies aikštėse, baigiant tokiais, kurie nori ją sudaužyti kūju“, – kalbėjo menininkas.

Jungtinėse Valstijose rugpjūtį grupė menininkų keliuose miestuose išstatė statulas, vaizduojančias nuogą respublikonų kandidatą Donaldą Trumpą – apdribusiu pilvu ir kruopščiai atvaizduota geltonų plaukų šukuosena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius