Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelis deramai nepasirengė pagalbą Gazai gabenusių laivų perėmimui

Izraelio armijai nepavyko deramai pasirengti operacijai, kuri virto kruvinu reidu prieš laivų flotilę, gabenusią humanitarinę pagalbą į Gazos Ruožą, sakoma kariškių atlikto tyrimo išvadose, kurias pirmadienį citavo šalies žiniasklaida.
Izraelis apšaudė taikius laivus.
Izraelis apšaudė taikius laivus. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Oficialią ataskaitą apie gegužės 31 dieną įvykusio incidento, per kurį žuvo devyni aktyvistai iš Turkijos, tyrimą vėliau pirmadienį turi paskelbti karinė komisija, vadovaujama atsargos generolo Gioros Eilando.

Atskirą tyrimą dėl laivų flotilės užėmimo, dėl kurio žydų valstybė sulaukė griežtos tarptautinės kritikos ir kuris smarkiai pablogino jos santykius su anksčiau artima sąjungininke buvusia musulmoniška Turkija, atlieka civilinė komisija.

Laikraštis „Yedioth Ahronoth“, cituodamas kariškių parengtą ataskaitą, rašė, jog išvados leidžia teigti, kad „nebuvo tinkamai pasirengta (žinių prasme) prieš laivo „Mavi Marmara“, plaukiojusio su Turkijos vėliava, atvykimą“.

Laivą šturmavusiems komandosams pateiktos „kovos gairės“ buvo su trūkumais, kaip ir informacija.

Izraelis tvirtina, kad karių veiksmai buvo savigyna ir jie ėmė šaudyti į laivo keleivius, nes šie puolė juos geležiniais strypais ir peiliais.

Kariškiai po incidento tvirtino, kad kai kurie komandosai buvo ginkluoti dažasvydžio šautuvais, taip pat turėjo pistoletus, nes buvo rengiamasi tik nesmarkiam pasipriešinimui.

„Yedioth Ahronoth“ ir kitos Izraelio žiniasklaidos priemonės pranešė, kad G.Eilando ataskaitoje nėra raginimų atsistatydinti kam nors iš karininkų. Tačiau tokios tyrimo išvados verčia manyti, kad tai gali turėtų įtakos aukštų karininkų karjeroms.

G.Eilando komisijos parengtas dokumentas bus pirmoji paskelbta atskaita apie šį incidentą.

Atskirą tyrimą atlieka civilinė komisija, vadovaujama buvusio Izraelio Aukščiausiojo Teismo teisėjo Jacobo Turkelo. Joje dirba ir du tarptautiniai stebėtojai.

Turkija kruviną žydų komandosų reidą pavadino „valstybiniu terorizmu“, atšaukė savo ambasadorių ir bendrus karinius mokymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius