Izraelis okupuotose palestiniečių teritorijose ketina statyti dar 1,5 tūkst. namų

Izraelio aprūpinimo būstu ministras Uri Arielis, reaguodamas į naujos, „Hamas“ remiamos palestiniečių vyriausybės suformavimą, pakvietė teikti paraiškas dėl 1,5 tūkst. naujų namų palestiniečių teritorijose besikuriančiose žydų gyvenvietėse, pranešama ketvirtadienį.
Žydų gyvenvietė okupuotame Vakarų Krante
Žydų gyvenvietė okupuotame Vakarų Krante / AFP/„Scanpix“ nuotr.

400 naujų namų bus pastatyta Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje, o kiti – kitur okupuotame Vakarų Krante, savo interneto svetainėje pranešė laikraštis „Haaretz“.

U.Arielis sakė, kad tai yra tinkamas sionistų atsakas į teroristinę palestiniečių vyriausybę, rašo laikraštis.

„Izraelis turi teisę ir pareigą statyti visoje šalyje“, – sakė ministras, priklausantis kraštutinių dešiniųjų partijai „Žydų namai“, kuri aktyviai remia žydų naujakurių gyvenvietes ir nepritaria palestiniečių valstybei.

Pranešimai apie naujas statybas pasirodė Izraeliui pasipiktinus sąjungininko Vašingtono sprendimu dirbti su naująja suvienyta administracija Vakarų Krantui ir Gazos Ruožui, kurią suformavo palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas, remiant Izraelio priešui „Hamas“.

Palestiniečiai kreipsis į JT

Palestinos išvadavimo organizacija (PIO) ruošiasi kreiptis į Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybą dėl Izraelio vykdomo gyvenviečių plėtimo, ketvirtadienį pranešė aukšto rango pareigūnė.

„PIO vykdomasis komitetas ypatingai rimtai žiūri į šią paskutinę eskalaciją“, – sakoma Hanan Ashrawi pareiškime anglų kalba.

Vykdomasis komitetas „tam priešinsis, kreipdamasis į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą ir Generalinę Asamblėją, pasirinkdamas tinkamą būdą pažaboti šiuos sunkius pažeidimus ir užtikrinti atsakingumą“, – pridūrė ji.

Palestiniečiams pagrasinus imtis beprecedenčio atsako į Izraelio žingsnį, vienas aukšto rango pareigūnas naujienų agentūrai AFP pareiškė, kad vadovybė svarsto galimybę kreiptis į tarptautinę teisingumo sistemą.

„Palestiniečių vadovybė rimtai svarsto galimybę kreiptis į tarptautinius teismus dėl gyvenviečių statybos“, – sakė pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

Galimybė perduoti Izraelio gyvenviečių statybos klausimą Tarptautiniam baudžiamajam teismui (TBT) Hagoje palestiniečiams atsivėrė tada, kai 2012 metais jiems buvo suteiktas JT stebėtojų statusas.

Tačiau jie susitarė susilaikyti nuo tokių veiksmų, kol vyko JAV tarpininkautos taikos derybos su Izraeliu. Šios derybos šiais metais žlugo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius