Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelis–Palestina: iki 2012-ųjų taikos nebus?

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu interviu, kuris buvo transliuotas sekmadienį, sakė, jog mažai tikėtina, kad iki 2012 metų pavyktų įgyvendinti taikos susitarimą su palestiniečiais.
Palestiniečiai paminėjo Katastrofos dieną.
Palestiniečiai siekia jau kitais metais įkurti savo valstybę. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Ar mes galime susiderėti dėl taikos? Taikos. Ar šis susitarimas galėtų būti įgyvendintas iki 2012 metų? Manau, reikės kiek daugiau laiko“, – sakė premjeras interviu televizijos kanalui „Fox News“.

Paklaustas, ar, jo nuomone, iki 2012 metų galėtų būti įkurta Palestinos valstybė, B.Netanyahu sakė, kad šis procesas turėtų trukti ilgiau.

„Manau, gali būti sprendimas. Jis galėtų būti įgyvendintas per tam tikrą laiką, nes laikas yra svarbus veiksnys siekiant sprendimo, tiek kalbant apie saugumo reikalus, tiek apie kitus klausimus, kurie būtų sudėtingi, jei jiems vykti nebūtų skirta daugiau laiko“, – sakė jis.

Palestiniečiai išsikėlė tikslą iki 2011 metų rugpjūčio įkurti savo valstybę. Ypač aktyviai šio tikslo siekia palestiniečių ministras pirmininkas Salamas Fayyadas, mėginantis kurti šios de facto valstybės institucijas.Pastaruosius du mėnesius Izraelis ir palestiniečiai dalyvavo Vašingtono remiamose netiesioginėse „suartėjimo derybose“, kurios vedamos tarpininkaujant JAV specialiajam pasiuntiniui Artimiesiems Rytams George'ui Mitchellui.

Tačiau Izraelis siekia atnaujinti tiesiogines derybas – šį jo reikalavimą viešai parėmė JAV prezidentas Barackas Obama, kai praėjusią savaitę Vašingtone susitiko su B.Netanyahu.

Po šio susitikimo B.Obama penktadienį telefonu patikino palestiniečių prezidentą Mahmoudą Abbasą, kad jis toliau tvirtai remia palestiniečių siekį įkurti savo valstybę, nurodė M.Abbaso atstovas spaudai.

Tačiau palestiniečių prezidentas, kurį Jungtinės Valstijos spaudžia atnaujinti tiesiogines derybas su Izraeliu, pareiškė, jog esant dabartinėms aplinkybėms nėra prasmės atnaujinti diskusijas.

Šie M.Abbaso žodžiai parodo jo pasiryžimą grįžti prie derybų stalo tik tuomet, kai Izraelio Vyriausybės vadovas B.Netanyahu įsipareigos paskelbti tarptautiniu mastu sankcionuotą nausėdijų statybų įšaldymą ir sutiks pratęsti derybas tame taške, kuriame jos nutrūko 2008 metų gruodį, kai žydų valstybei vadovavo dabartinio premjero pirmtakas.

B.Netanyahu netenkina nė viena iš šių dviejų sąlygų ir kol kas jis tik apribojo, bet ne visiškai sustabdė statybas nausėdijose. Izraelio premjeras tvirtina, kad derybas turėtų būti vedamos be išankstinių sąlygų.

„Jei jie (izraeliečiai) sako: „Ateikite ir pradėkime derybas nuo nulio“, tai nerimta ir beprasmiška“, – sakė M.Abbasas.

Palestiniečiai išsikėlė tikslą iki 2011 metų rugpjūčio įkurti savo valstybę. Ypač aktyviai šio tikslo siekia palestiniečių ministras pirmininkas Salamas Fayyadas, mėginantis kurti šios de facto valstybės institucijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius