-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Izraelis ruošiasi sausumos operacijai (nuotraukos, video, atnaujinta 21.20 val.)

Izraelio sausumos daliniai pasirengę įžengti į Gazos ruožą, praneša naujienų agentūros. Tęsiamos atakos iš oro ir jūros.
Miestas po oro atakų
Miestas po oro atakų / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rūsys Izraelis

Iš Gazos ruožo paleistos raketos krito netoli Kirjat Malačio ir Rahato miestų, beduinų gyvenvietės prie Beeršebos. Tai net 30 km nuo Gazos ruožo, taip toli į žydų teritoriją lig šiol palestiniečių raketos neskriedavo.

„Šios atakos – tik pirmas etapas“, teigė Izraelio ministras pirmininkas Ehudas Olmertas.

Kiek anksčiau Izraelio vyriausybė patvirtino, kad paliaubų su „Hamas“ nebus tol, kol išliks palestiniečių raketų atakų pavojus iš Gazos ruožo, teigiama CNN.

„Niekas iš mūsų negali pasakyti, kaip ilgai tai truks“, – sakė Izraelio prezidentas Shimonas Peresas po pasitarimo su Gynybos ministerijos pareigūnais.

Gynybos ministras Ehudas Barakas teigė, kad sausumos pajėgos telkiamos pasienyje ir kad operacija bus plečiama tiek, kiek reikės, kad būtų nutrauktas raketų laidymas ir smogtas stiprus smūgis „Hamas“.

„Niekas iš mūsų negali pasakyti, kaip ilgai tai truks“, – sakė Izraelio prezidentas Shimonas Peresas po pasitarimo su Gynybos ministerijos pareigūnais.

Atakos – ketvirtą dieną

Kaip praneša BBC, Izraelio reaktyvinių lėktuvų atakos Gazos ruožę tęsiasi jau ketvirtą dieną.  Reidai surengti prieš įvairius „Hamas“ vyriausybės pastatus ir saugumo įrenginius.

Vietos pareigūnų teigimu, per atakas jau žuvo 383 palestiniečių, dar apie 800 sužeistų.

Ragina sudaryti paliaubas

JT generalinis sekretorius Ban Ki Moonas ir toliau ragina nedelsiant sudaryti paliaubas ir pasmerkė tiek „Hamas“, tiek žydų veiksmus.

Pripažindamas Izraelio teisę į savigyną JT vadovas pasmerkė „perdėtą“ jėgos naudojimą prieš palestiniečių kovotojus.

Taip pat Jeruzalės krikščioniškų bažnyčių lyderiai antradienį kreipėsi į pasaulį, ragindami sustabdyti konfliktą Gazoje, ir paragino Izraelį ir palestiniečius „ateiti į protą“.

Vatikano paskelbtame bendrame Jeruzalės krikščioniškų bažnyčių vadovų, patriarchų, vyskupų pareiškime reikalaujama abi puses sugrįžti prie nesmurtinių nesutarimų sprendimo būdų, praneša BNS.

„Taip pat raginame tarptautinę bendruomenę atlikti savo pareigas ir nedelsiant įsikišti, kad būtų sustabdytas kraujo liejimas ir užbaigta konfrontacija“,  sakoma dvasininkų pranešime.

Manome, kad besitęsiantis kraujo liejimas ir prievarta neatves prie taikos ir teisingumo. Priešingai, tik prie dar didesnės neapykantos ir priešiškumo, ir abiejų tautų konfrontacija tęsis toliau. Rašė dvasininkai.

Kreipimąsi pasirašė Šventosios Žemės kustodas, Graikų ortodoksų patriarchas, Sirų ortodoksų patriarchas ir Evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupas ir kitų krikščioniškų bažnyčių Jeruzalėje vadovai.

„Manome, kad besitęsiantis kraujo liejimas ir prievarta neatves prie taikos ir teisingumo. Priešingai, tik prie dar didesnės neapykantos ir priešiškumo, ir abiejų tautų konfrontacija tęsis toliau“,  rašė jie.

1,1 mlrd. pasaulio katalikų vadovas popiežius Benediktas XVI pakartotinai vėl kvietė nutraukti kovas ir paskelbė Kalėdinį kreipimąsi susitaikyti. Sekmadienį jis paragino abi puses atsisakyti „ydingos konflikto ir smurto logikos“.

15min.lt primena, kad Izraelio oro antskrydžiai prasidėjo po to, kai „Hamas“ praėjusią savaitę mnutraukė 6 mėn. trukusias paliaubas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius